Hoppa till huvudinnehåll

Nya fotbollsregler i bruk i dam-VM – får tummen upp av domaren Lina Lehtovaara: ”Mindre tidsspel och snabbare tempo”

Lina Lehtovaara.
Lina Lehtovaara. Lina Lehtovaara. Bild: imago images / Annegret Hilse / All Over Press Lina Lehtovaara

Fotbollsreglerna har piffats upp i tid till dam-VM. Regelförändringarna som trädde i kraft den 1 juni är i sig inte direkt kontroversiella, men vissa av dem väldigt efterlängtade – åtminstone ur domarnas perspektiv.

Det internationella organet som fattar beslut om reglerna, IFAB, offentliggjorde förändringarna redan i mars. Internationellt har reglerna nu tagits i bruk, men i Finland anpassar man regelboken i de inhemska serierna först vid årsskiftet då säsongen är slut.

Domaren Lina Lehtovaara har ändå fått vara med och smygtesta de nya tolkningarna under våren.

– För min del blev det aktuellt att till exempel tillämpa den nya regeln gällande bytesförfarande, domarbollen, murproceduren och insparken, berättar hon.

Enligt Lehtovaara är den regelförändring som är lättast att märka den som gäller inspark eller frispark i straffområdet. Enligt de nya reglerna är bollen i spel direkt då den berörs, inte först då den lämnar straffområdet.

– Detta leder till att spelets tempo hålls högt och laget som ska slå insparken får fler möjligheter till dynamiskt uppspel. Dessutom vill man förhindra möjligheten till att spela tid, vilket tidigare har varit möjligt till exempel om man slagit en för kort inspark som sedan måste slås om, säger hon.

Slut på slöandet i samband med byten

Den andra stora förändringen gäller hur spelare lämnar planen då de blir bortbytta. Fram till nu har spelarna alltid tvingats ta sig hela vägen till mittlinjen, men i framtiden ska spelaren ta den snabbaste rutten av plan.

– Här handlar det också om att man vill få ett slut på allt tidsspelande. Spelaren som blir utbytt kan alltså vara helt på andra sidan planen och bara kliva över linjen och så får inhopparen hoppa in, berättar Lehtovaara.

Murförfarandet har också setts över. Enligt den nya regeln får en anfallande spelare vara minst en meter från muren.

Mur vid frispark.
Sådana här murar är nu ett minne blott. Mur vid frispark. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Frispark

– På detta sätt kan inte de anfallande spelarna ställa sig i muren och således ställa till med problem som domaren sedan måste åtgärda, berättar Lehtovaara.

Domaren kan inte längre "göra mål"

Den mest efterlängtade regeln är, åtminstone enligt Lehtovaara, den som gäller domarbollar.

Fram till nu har domare i praktiken ofrivilligt kunnat delta i spelet. Ifall bollen träffar domaren kan det istället i nu leda till domarboll.

– Det gäller situationer där bollen som en följd av träffen går in i mål eller ifall spelriktningen byts, förklarar Lehtovaara.

– Nu leder det här till domarboll. Sker incidenten inne i straffområdet tilldelas målvakten domarbollen. Sker det någon annanstans på planen tilldelas bollen det lag som hade den senast.

– På detta sätt ska domarens oturliga inblandning i spelet inte ha någon effekt på utgången av matchen, fortsätter hon.

Ny tolkning av hands och kort åt tränarna

Andra regler som ses över är tolkningen av hands och bestraffningar av lagfunktionärer.

Regeltexten gällande hands har förtydligas på så sätt att det i framtiden är totalt förbjudet att göra mål via handen. Det nya är att regeln också omfattar situationer där bollen rör vid handen av misstag.

Nu kan man också tilldela gult eller rött kort till till exempel tränare som inte kan bete sig på sidolinjen.

– Man vill göra det lättare att komma åt osportsligt beteende från bänken och samtidigt tydligare signalera när reaktioner från det tekniska området går över styr. Sådant beteende hör inte till fotbollen, säger Lehtovaara.

I det stora hela ger Lehtovaara tummen upp för de nya reglerna.

– Jag ser positivt på ändringarna. De är främst gjorda för att försnabba spelet och komma åt tidsspel, säger hon.

Hur tror du att det går i dam-VM? Delta i Fotbollsexperten!

Yles populära VM-tippningstävling Fotbollsexperten är här igen. Helt som i fjol gäller det att tippa hur varje match slutar och samtidigt tävla om fina pris.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje match.

På grund av tekniska problem finns spelet inte på svenska i år, men du hittar det på finska på Yle Urheilus webbplats här!

För att delta i tippningen måste du ha ett Yle-konto. Då du är inloggad är det bara att klicka på ”Aloita” för att komma igång!

Reglerna för Fotbollsexperten på svenska

Delta i Fotbollsexperten och tippa hur det går i VM-turneringen! Från första avspark till finalen. Du kan vinna VM-relaterade prylar.

VM-tipset lever under hela turneringen. Du kan delta fram till att den andra VM-matchen sparkar i gång lördagen den 8 juni klockan 16.00. Ifall du vill tippa slutresultatet i samtliga matcher och ha möjlighet att samla full poängpott bör du lämna in ditt tips före öppningsmatchen. Det vill säga före klockan 22.00 fredagen den 7 juni.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match inom ramen för Fotbollsexperten. I prispotten finns VM-fotbollar.

För att kunna delta i Fotbollsexperten måste du ha ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto i VM-tipset. I Öppningsmålstävlingen kan du lämna in endast en tippning per match med ditt Yle-konto.

OBS! Endast din första tippning deltar i tävlingen.

Yle belönar de tio bästa i VM-tipset med fotbollsrelaterade prylar. Ifall flera deltagare har samma poäng i det slutliga sammandraget, rangordnas de enligt följande kriterier:

1. Rätt mästare
2. Fler rätt tippningar i slutspelet
3. Fler rätt slutresultat i gruppspelet
4. Lott

Yle förbehåller sig rätten till förändringar.

Fotbollsexperten, poängfördelningen i vm-tipset

Gruppspelet
Du får poäng genom att tippa rätt slutresultat och/eller rätt stryktipstecken (1X2). Rätt slutresultatet ger 20 poäng och rätt tecken ger 10 poäng. Exempel: Du tippar exakt rätt slutresultat. Det ger dig 30 (20+10) poäng.

Gruppspelet över
Du får 15 poäng för varje korrekt åttondelsfinallag. Spelar ingen roll om lagen slutar etta eller tvåa efter gruppspelet i ditt tips. Exempel: Du har lyckats pricka in åtta av de 16 lag som avancerar från gruppspelet till åttondelsfinal. Det ger dig 8 x 15 poäng, det vill säga 120 poäng.

Tippa kvartsfinallagen
Du går 20 poäng för varje korrekt kvartsfinallag. Exempel: Fyra av de lag du tippar att ska avancera till kvartsfinal gör det. Du får 4 x 20 poäng, det vill säga 80 poäng.

Tippa semifinallagen
Du får 40 poäng för varje korrekt semifinallag. Exempel: Du prickar rätt två av fyra semifinallag. Din poängpott utökas med 80 poäng.

Tippa medaljlagen
Tippar du rätt världsmästare får du 100 poäng. Rätt silvermedaljör ger 40 poäng och rätt bronsmedaljör 20 poäng. Exempel: Du tippade rätt världsmästare och bronsmedaljör. Det ger dig 120 poäng.

Fotbollsexperten, öppningsmålstävlingen

I Öppningsmålstävlingen tippar du vem som gör matchens första mål och vid vilken tidpunkt fullträffen äger rum. Du kan delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match.

Bland de som tippat rätt (målskytt och matchminuten då fullträffen görs) lottar vi ut en VM-fotboll. Ifall inget korrekt tips kommer in, belönas den som kommit närmast (rätt målskytt krävs).

Ifall matchen slutar mållöst, delas inget pris ut.

För att delta i Öppningsmålstävlingen behöver du ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto per match.

Här hittar du reglerna på finska.

Läs mera:

Vindsnabba målsprutan, mittfältaren som gör det ingen förväntar sig – här är profilerna du ska hålla koll på under dam-VM

Dam-VM kör igång på fredagskvällen, men hur bra koll har du på stjärnorna som deltar i årets turnering? Ingen fara, Yle Sportens expertpanel listar här de intressantaste spelarna i farten i Frankrike.

Läs mera:

Yle Sportens expertpanel slår fast: USA förhandsfavoriter i dam-VM – utmanas närmast av England, Tyskland och Frankrike

Frågar man Adelina Engman, Jessica Lagerblom, Lina Lehtovaara och Marianne Miettinen så är en sak klar: USA går in i dam-VM som förhandsfavoriter. Men vem ska kunna utmana dem om guldet? Och vem är årets svarta häst? Tippa själv i årets upplaga av Fotbollsexperten!

Läs mera:

Bordet är dukat för sommarens fotbollsfest: Här är Yle Sportens experter och hålltiderna för dam-VM

24 nationer, 9 orter och 52 matcher – det är sommarens VM i fotboll i ett nötskal. Yle direktsänder hela turneringen med svenskt referat från alla matcher och kan idag presentera en tung kvintett som figurerar som experter under sommarens damfotbollsfest.