Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarmare hoppas på stigande priser inför Saga Furs juniauktion: "Jag är en evig optimist"

Man i jacka och keps på pälsfarm.
Pälsfarmaren Markus Sjöholm från Nykarleby kommer själv att vara på plats på pälsauktionen i Vande de två första dagarna för att följa med hur det går. Man i jacka och keps på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsfarmsarbetare,markus sjöholm

Den 10 juni inleds sommarens internationella pälsauktion i Vanda. Pälsfarmarna har haft flera dåliga år men nu ser man fram emot juniauktionen med försiktig optimism.

På Sjöholms pälsfarm i Nykarleby föder man upp ungefär 9 000 rävar och lika många minkar om året. Det är en medelstor pälsfarm med nationella mått mätt.

De senaste åren har varit tuffa för pälsfarmarna och nu håller man tummarna för att juniauktionen i Vanda blir ett lyft för näringen.

- Förväntningarna för pälsauktionen är att alla skinn ska gå att sälja och att priserna ska stiga så att vi får en lönsam näring igen, säger Markus Sjöholm som driver en pälsfarm i Kovjoki i Nykarleby tillsammans med sin bror, pappa och farbror.

- Om vi skulle få ett pris på runt 90 euro för rävskinnen skulle vi få det att rulla. Minkpriserna borde också gå upp en del. Jag skulle hoppas att priserna skulle vara över 30 euro men det kanske de inte orkar till den här auktionen, säger Sjöholm.

"Finns ett sug efter finländska skinn"

Vid Pälsdjursuppfödarnas förbund säger man att pälsbranschen mår hyfsat trots att den långa perioden med svaga priser varit tung för farmarna.

Hur det går på juniauktionen är svårt att spekulera om, men det finns orsak att vara försiktigt optimistisk. Det säger Steven Frostdahl som är informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Man i kostym på pälsfarm.
Steven Frostdahl. Man i kostym på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring,steven frostdahl

- Pälsauktionen i början av året visade att det finns ett sug efter finländska skinn. Den allmänna uppfattningen är nog att det kommer att bli en stigning på rävsidan. På minksidan ser vi tyvärr att vi fortsättningsvis plågas av den stora överproduktionen på mink som pågick ännu för ett par år sedan.

Modehusens nej till päls ingen stor sak för pälsindustrin

Frostdahl säger att pälsnäringen är väldigt mycket i händerna på de globala modeskaparna.

- Det som är populärt på catwalks runtomkring i världen och det som de stora köpargrupperna i framförallt Asien vill ha påverkar i sin tur hur mycket intresse det finns för våra skinn.

Trots att en del modehus har sagt nej till päls har det inte påverkat pälsbranschen så mycket volymmässigt, säger Frostdahl.

- De stora modehusen som har gått in för pälsfritt gör det väldigt ofta av marknadsföringstekniska orsaker. Ofta handlar det om aktörer som använt ganska lite päls tidigare. Om man ser på den globala pälsproduktionen har den inte påverkats nämnvärt av det här.

Har sett över produktionskostnaderna

Att det varit tuffa år inom pälsnäringen har tvingat farmarna att se över sina produktionskostnader. Det har man gjort också på Sjöholms pälsfarm i Nykarleby.

- Vi jobbar så mycket som möjligt själva. Vi har en del anställda på farmen men vi jobbar alla söndagar eftersom de är dyra. Likaså under pälsningstiden och högsäsongen försöker vi töja på alla gränser och jobba så mycket vi orkar, säger Markus Sjöholm.

Den största enskilda kostnaden för pälsfarmarna är utfodringen av djuren.

Ett flertal röda stugor med svarta dörrar står i två rader med en spång mellan sig på en pälsfarm.
Ett flertal röda stugor med svarta dörrar står i två rader med en spång mellan sig på en pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring

- Vi försöker göra det så ekonomiskt som möjligt och ändå utfodra djuren tillräckligt.

Sjöholms har också jordbruk så det är en extra inkomstkälla då intäkterna från pälsnäringen varit svagare.

- Men inte är ju jordbruket heller den allra lönsammaste branschen i dag.

Blir det ingen höjning av skinnpriserna nu är det allvarligt, men Sjöholm är ändå inte redo att lägga lapp på luckan.

- Jag är den evige optimisten så nog skulle jag hålla ut ett år till och följa med. Men det är klart, nog är det ganska allvarligt. Vi såg ju redan 2015 att speciellt blårävspriset sjönk ganska kraftigt. Då gjorde vi så att vi minskade på blårävsproduktionen och satsade på lite andra typer av rävar som hittills i alla fall har varit lite bättre.

En majoritet av finländarna stöder inhemsk pälsproduktion

Pälsnäringen debatteras aktivt mellan varven. Emellanåt höjs röster för att förbjuda den.

En enkätundersökning som Taloustutkimus gjorde i månadsskiftet april-maj på uppdrag av Pälsdjursuppfödarnas förbund visade ändå att en knapp majoritet av finländarna, 53 procent, stöder inhemsk certifierad pälsproduktion.

Attityderna i det finländska samhället är väldigt viktiga för pälsnäringen, säger Steven Frostdahl.

Mink i bur på pälsfarm.
Mink i bur på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring,mink

- Vi jobbar intensivt med att förklara för människor hur vår näring fungerar. Vi försöker förbättra möjligheten för utomstående att få insyn i hur vi föder upp våra djur och vi samarbetar fullt ut med myndigheter som vill granska vår verksamhet. Det syns i att folk har förtroende för näringen.

Pälsar på klädstänger.
Det är fjolårets skinn som säljs på auktionen i Vanda. De har alla redan transporterats till Saga Furs lokaler i väntan på försäljning. Pälsar på klädstänger. Bild: Yle / Anna Kurtén Päls,pälsprodukter

Som ett led i arbetet med att öka transparensen inom pälsnäringen har man från Pälsdjursuppfödarnas förbund gått ut med en öppen inbjudan till allmänheten att besöka en pälsfarm.

Det har varit rätt populärt men det skulle gärna få vara ännu populärare, säger Steven Frostdahl.

- Vi har fått förfrågningar och vi har försökt hålla våra farmer öppna när folk vill besöka dem. Men jag skulle gärna se mera kontinuitet i det, att folk skulle ta kontakt och komma på besök.

  • Räddningsbåten Helga fortfarande på havets botten

    Olycksutredningscentralen har inlett utredning om händelsen.

    Räddningsbåten Helga som stötte på grund i lördags under ett räddningsuppdrag har inte ännu bärgats. Olycksutredningscentralen utreder händelsen.

  • Yle Nyhetsskolan: I karantän med en Covid-19 patient

    Hela Alvas familj försattes i karantän.

    Det här är Alvas berättelse om hur frustrerande det var att tvingas leva i karantän efter att hennes syskon testat positivt för corona. Skolgången per distans var jobbig och tiden blev lång. Till slut gjorde hon storstädning och målade om hela sitt rum. Familjen vill vara anonym, därför är Alva inte 17 åringens riktiga namn.

Läs också