Hoppa till huvudinnehåll

Professor ifrågasätter Antti Kaikkonen: Kan man utses till finansminister ifall man är dömd för ekonomiskt brott?

Antti Kaikkonen
Ska Antti Kaikkonen bli finansminister? Antti Kaikkonen Bild: Lehtikuva Antti Kaikkonen

Det är möjligt att Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, utses till finansminister. Under dagen har debatten gått het på Twitter om hans lämplighet eftersom det handlar om skötsel av statens finanser. Kaikkonen dömdes för ekonomiskt brott år 2013.

Antti Kaikkonen har inte själv bekräftat uppgifterna om att han skulle utses till finansminister utan har konstaterat att Centern presenterar sina ministrar då riksdagsgruppen och partistyrelsen träffas i dag.

Kaikkonen dömdes för ekonomiskt brott år 2013 vilket har skapat debatt på Twitter om hans lämplighet för uppgiften att ha hand om statens finanser.

Det inte ser bra ut med en finansminister som dömts för just missbruk av förtroendeställning― Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet

Bland annat Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, har ifrågasatt Kaikkonens lämplighet för posten. Nuotio skriver att han kanske är gammaldags, men att det inte ser bra ut med en finansminister som dömts för just missbruk av förtroendeställning.

I ett samtal med Svenska Yle förklarar Nuotio att han inte själv ville ta så klar ställning i frågan om lämplighet, utan snarare lyfta upp frågan för allmän debatt.

- Kaikkonen har trots allt fått en villkorlig fängelsedom. Det handlar inte om någon mindre sak utan ett allvarligt uppsåtligt brott.

Nuotio påpekar att det är en speciell form av ekonomisk brottslighet och att det inte ser bra ut ifall finansministern har en sådan bakgrund där han missbrukat en fonds finanser och gett olagligt stöd från fonden till sitt eget parti.

- Jag ser att det är något i brottets natur som påverkar hans pålitlighet och ärlighet.