Hoppa till huvudinnehåll

Salo vill fortfarande bli "Finlands smartaste stad" – och fortsätter samarbetet med omdiskuterade kinesiska Huawei

Händer håller i en mobiltelefon
En smart stad är framtiden, säger Salos stadsdirektör Lauri Inna. Händer håller i en mobiltelefon Bild: Mostphotos telefoner,smarttelefoner,mobiltelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,Mobiltelefon

Kinesiska telecomjätten Huawei har svartmålats av USA och företagets trovärdighet ligger på spel. I Finland har man ännu inte reagerat mot företaget på något sätt och det tar Salo stad fasta på, då man fortsätter att samarbeta med Huawei för att skapa "Finlands smartaste stad".

I höst undertecknade Salo stad, telekommunikationsbolaget Lounea och kinesiska telecomjätten Huawei ett samarbetsavtal för att göra Salo till "Finlands smartaste stad" (länk på finska).

Konceptet "smart stad" arbetar Huawei redan med i 160 olika städer världen över. I projektet i Salo stad deltar också flera finländska högskolor.

"En kritisk debatt om Huawei har ännu inte förts i Finland"

Men Huawei är nu svartmålat av bland andra USA och trots att företaget försäkrar att det inte ska påverka verksamheten i Finland vet man inte vad framtiden utvisar.

I Salo håller man ännu huvudet kallt och vidtar inga större åtgärder. Det säger Salos stadsdirektör Lauri Inna, som beskriver situationen mera som ett globalt handelskrig än något man i Finland och Salo behöver vara orolig över.

- Det har uppkommit en hel del frågor som inte har några tydliga svar. Ur den här synvinkeln gäller det att inte göra förhastade beslut, säger Inna.

Inna nämner att man ännu inte fört någon kritisk debatt om Huawei här i Finland. Själv tycker han att stadens samarbete med företaget har varit exceptionellt gott.

- Vi har haft en otroligt bra och öppen diskussion. Huawei var också nyligen på besök där vi tog upp frågor också med personalen, berättar han.

Lauri Inna, salos blivande stadsdirektör
Salos stadsdirektör Lauri Inna anser att man inte behöver vara orolig över samarbetet med Huawei i Salo. Lauri Inna, salos blivande stadsdirektör Bild: Yle/Lauri Hossi salo stad

"Vi är mycket nöjda med Huawei"

Från Lounea säger verkställande direktör Veli-Matti Viitanen att man i flera år haft ett mycket gott samarbete med Huawei.

- Vi har inga problem med Huawei, varken i vårt samarbete eller i hårdvaran eller programvaran. Vi är mycket nöjda med Huaweis verksamhet och utrustning, säger Viitanen.

Men vårens nyheter har naturligtvis inte gått obemärkt förbi.

Därför har Lounea varit i kontakt med andra stora finländska telefonoperatörer, och även med de finlänska myndigheterna, för att få vägledning.

- Ingen av dem har för tillfället hittat några säkerhetsproblem med Huaweis verksamhet som skulle äventyra våra tjänster eller våra kunder här i Finland, intygar Viitanen.

En hand håller i en Huawei Honor View 20 smarttelefon och tittar på nyhetsappar.
USA anklagar Huawei för spionage. Huawei kan därför just nu inte använda sig av komponenter som kommer från USA, men enligt Viitanen har Huawei reservplaner och ett "kontinuitetssystem", som menar att de kan hitta leverantörer från andra håll i världen. Det upplever Viitanen som en trygghet. En hand håller i en Huawei Honor View 20 smarttelefon och tittar på nyhetsappar. Bild: Derrick Frilund / Yle Huawei Honor,Huawei,smarttelefoner,mobiltelefoner

Men man håller ständigt kontakt med Huawei och företaget har lovat dem att berätta om situationen skulle förändras.

- Naturligtvis betyder det inte att vi inte behöver oroa oss för dessa saker. Vi tar det här seriöst och övervakar ständigt situationen, säger Viitanen.

"Städer samlar inte in data för att det är roligt utan för att de vill uppnå något"

Finns det ändå några risker med Salos samarbete med Huawei?

Enligt Jerker Björkqvist, lektor i datateknik vid Åbo Akademi, kan det alltid finnas risker när det gäller stora insamlingar av data och där kommersiella aktörer är inblandade.

Men han poängterar att om en offentlig aktör, såsom en stad, samlar in data så är det alltid med goda avsikter.

jerker björkqvist
Jerker Björkqvist. jerker björkqvist Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo Akademi,jerker björkqvist

- Städerna samlar inte in data för att det är roligt utan för att man vill uppnå någonting, såsom större effektivitet, flexibla och effektiva transportlösningar eller hälsovård som är av bättre kvalitet, säger Björkqvist.

Men eftersom systemen är så komplexa kan mjukvaruingenjören ibland gärna lämna kvar så kallade "bakdörrar", för att i ett senare skede kunna komma in i mjukvaran och ändra någonting som gått fel.

Och det är här risk för spionage finns, säger Björkqvist.

"Konspirationsteoretiker kan fantisera ihop vad som helst - men Finland ligger inte i världens centrum"

Överlag anser Björkqvist att Salo gör gott i och med sitt "smart stad"-projekt.

- Salo är ju det före detta Nokia-högkvartetet i Finland, där mycket av världens ICT-teknik startade en gång i tiderna, påminner han.

Genom projektet har många små lokala aktörer chans att utveckla sina koncept till en större global skala, fortsätter han.

- Hypotetiskt kan man tänka att någon aktör i så fall stjäl de här lösningarna, så att de plötsligt finns på en annan marknad innan de själva hunnit lansera dem.

Men han säger att man nog behöver vara en konspirationsteoretiker för att anta att någonting sådant skulle hända.

- Är man realist så kanske man förstår att Finlands trots allt inte ligger i världens centrum, säger Björkqvist.