Hoppa till huvudinnehåll

Semestern blir lätt en kostsam historia – semesterbudget är ett hett tips

Ekonomirådgivare Marina Nygård.
Ekonomirådgivare Marina Nygård. Ekonomirådgivare Marina Nygård. Bild: Finlands Svenska Marthaförbund/Karin Lindroos Finlands svenska Marthaförbund,Marina Nygård

Under semestern är det lätt att vi spenderar mer pengar än vi har planerat. Det finns dock flera sätt att hålla kostnaderna nere.

Marina Nygård, ekonomirådgivare på Marthaförbundet, framhåller vikten av att göra upp en semesterbudget.

‒ Semesterkostnaderna utgör en stor summa i hushållens ekonomi. Som med allting annat är det bra att på förhand fundera på hur mycket man kan spendera.

Genom att göra upp en budget för semestern undviker man obehagliga överraskningar på höstkanten, när man märker hur mycket pengar som har gått åt.

Samtidigt säkerställer man att man inte behöver ha dåligt samvete när man väl spenderar pengar, i och med att köpbeslutet är taget på förhand.

‒ Ibland kan det göra lite ont i oss när vi använder pengar, säger Nygård. På semestern vill man vara glad och inte fundera på pengarna.

Tuomenkukkia kesätaivasta vasten.
Tuomenkukkia kesätaivasta vasten. Bild: Ismo Pekkarinen / AOP sommar,hägg,solen,blomning

Enligt Nygård är det fortfarande rätt ovanligt att folk gör upp en budget för sin semester, och hon menar att många underskattar hur mycket pengar som faktiskt går åt.

Hon tror dock att det kan komma att bli vanligare i framtiden.

‒ Det har börjat pratas mer och mer om vikten av att hålla koll på ekonomin, så jag hoppas att det ska bli vanligare.

Press på att uppleva

Nygård tror att det finns en press på att man ska uppleva saker under semestern. Vi sneglar gärna på vad vänner och grannar gör, vilket lätt kan leda till avundsjuka.

‒ Tidigare frågade man barnen i skolan vad de har gjort under sommarlovet, och det förutsattes nästan att man hade varit på någon resa.

Fötterna på en person som ligger i en hängmatta.
Fötterna på en person som ligger i en hängmatta. Bild: Mostphotos/Ekaterina Pokrovsky sommar,sommarlov,Hängmatta,semester,ledighet,vila,avslappning,fötterna,barfota

Numera frågar man hellre vad eleverna har lärt sig under sommaren, vilket Nygård ser som en positiv sak.

Problemet gäller dock inte endast barn. Även vuxna börjar lätt jämföra med vad andra gör på sina semestrar, inte minst när man följer sociala medier.

‒ Viktigast är att man kopplar av och återhämtar sig så att man är redo för höstens utmaningar, påminner Nygård.

Kreditkort är för många ett lockande alternativ ifall man inte har sparat ihop pengar på förhand, men ändå vill unna sig någon semesteraktivitet.

Nygård varnar för att man lätt spenderar för mycket när man betalar med kreditkort.

‒ Vi tenderar att använda mer pengar när vi betalar på kredit. De allra flesta underskattar sin kreditkortsräkning.

Vissa saker ‒ som hotellbokningar och flygbiljetter ‒ kan det dock av praktiska skäl vara bra att betala på kredit. På det sättet är man bättre skyddad till exempel ifall flyget ställs in.

Inhemsk mat och hemmasemester

En tydlig trend på senare år är att många istället för att resa utomlands väljer att semestra i Finland.

Ett exempel på detta som Nygård lyfter upp är fenomenet staycation (på svenska ungefär ”hemester”), det vill säga att man spenderar semestern hemma.

‒ De här trenderna är också kopplade till klimatet och hållbarhetsfrågor.

Nygård ger några råd för hur man håller kostnaderna nere när man gör upp sin semesterbudget.

Ett område där hon menar att man kan spara under semestern är matkostnader. Till exempel kan man fixa mellanmål hemma när man gör olika utflykter eller dagsresor.

‒ I Finland är sommaren den enda tid på året när vi verkligen kan frossa i grönsaker och billiga råvaror.

Ett annat sätt att spara är att välja sådana aktiviteter som är gratis eller åtminstone förmånliga.

‒ Det finns en massa saker man kan göra som inte kostar så mycket om man använder sin fantasi, säger Nygård.

Inga snabba lösningar

Nygård pekar också på vikten av att man balanserar utgifter och intäkter. Det lönar sig att i god tid ta reda på hur stor lönen kommer att vara under semestern.

Ifall man trots allt har spenderat för mycket är det viktigt att man tar itu med saken så fort som möjligt. Nygård påminner om att kreditkortsköp kan bli väldigt dyra.

Pojke hoppar i en sjö
Pojke hoppar i en sjö Bild: Dan Burch/ Mostphotos pojkar,stugliv,vattendrag,semester,vattentemperatur,simma

‒ Det är många som inte inser hur dyrt det är att betala på kredit. Ifall man inte kan betala tillbaka genast som räkningen kommer är det ganska saftiga räntor.

Nygård menar att strikt ekonomihushållning är den enda lösningen ifall man vill bli kvitt skulder.

‒ Tyvärr finns det inga snabba vägar. Det gäller att försöka minska på utgifterna och leva sparsamt en tid.

Här finns tidigare ett formulär för att skicka in dina bästa tips på gratis smultronställen eller sommaraktiviteter i Österbotten. Vi har nu stängt formuläret och tackar för alla tips som kommit in. Nu återstår bara för oss att göra reportage från några av alla dessa ställen som vi fått tips om.

Text: Jakob Lillas

18.6.2019 kl 16.02, artikeln uppdaterad med att formuläret för att skicka in sommartips är borttaget eftersom Yle Österbotten fått in mer än tillräckligt med tips.