Hoppa till huvudinnehåll

Vindsnabba målsprutan, mittfältaren som gör det ingen förväntar sig – här är profilerna du ska hålla koll på under dam-VM

Alex Morgan, Dzsenifer Marozsan, Vivianne Miedema, Eugenie Le Sommer.
Känner du igen de här VM-profilerna? Alex Morgan, Dzsenifer Marozsan, Vivianne Miedema, Eugenie Le Sommer. Bild: All Over Press Alex Morgan,Dzsenifer Marozsán,Vivianne Miedema,Eugénie Le Sommer

Dam-VM kör igång på fredagskvällen, men hur bra koll har du på stjärnorna som deltar i årets turnering? Ingen fara, Yle Sportens expertpanel listar här de intressantaste spelarna i farten i Frankrike.

Dzsenifer Marozsán, mittfältare Tyskland

Dzsenifer Marozsan i farten.
Dzsenifer Marozsán. Dzsenifer Marozsan i farten. Bild: imago images / Oryk HAIST/ All Over Press Dzsenifer Marozsán

Född i Budapest i Ungern april 1992, flyttade fyra år senare till Tyskland med sin familj. Ett bekant namn i det tyska landslaget.

Ledde bland annat Tyskland till sitt första OS-guld år 2016. I Sverige är hon närmast känd som spelaren som gjorde det avgörande målet i EM-semin 2013.

Agerar mittfältsstjärna i Lyon, där hon spelat sedan 2016. Valdes åren 2017 och 2018 till årets damspelare i Tyskland. Har nominerats till världens bästa spelare en gång: 2016.

Marianne Miettinen: En fantastiskt bra mittfältare som kan ge avgörande passningar men också ta avslut själv med distansskott.

Adelina Engman: Har väldigt bra speluppfattning och gör ofta det som ingen förväntat sig. Även en väldigt bra målgörare.

Alex Morgan, anfallare USA

Alex Morgan i farten.
Alex Morgan. Alex Morgan i farten. Bild: imago images / Xinhua / All Over Press Alex Morgan

En till Lyon-stjärna (spoilervarning: det finns många av dem i den här rankingen). Dessutom förmodligen den största stjärnan i ett stjärnspäckat USA.

VM i Frankrike blir Morgans tredje och själv säger 29-åringen att hon just nu spelar den bästa fotbollen hon någonsin har gjort.

Marianne Miettinen: Vet var målet står. Vindsnabb forward som är klinisk med sina avslut.

Sherida Spitse, mittfältare Nederländerna

Sherida Spitse glidtacklar.
Sherida Spitse. Sherida Spitse glidtacklar. Bild: Mikael Fritzon / EPA / All Over Press Sherida Spitse

Den 29-åriga Vålerenga-mittfältaren förväntas dra ett tungt lass i VM. Har gjort 161 (!) matcher för landslaget och hunnit panga in 30 bollar.

Marianne Miettinen: Innermittfältare som alltid är på rätt ställe i rätt tid. Lugn med bollen, en passningsmaskin och lagkaptenen som ledde Nederländerna till EM-guld 2017.

Erin Cuthbert, mittfältare Skottland

Erin Cuthbert.
Erin Cuthbert. Erin Cuthbert. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Erin Cuthbert

Gjorde sitt absoluta genombrott den gångna säsongen i Chelsea. Stod för fullträffar mot både PSG och Lyon i Champions League och nominerades efter säsongen till årets spelare.

Lagkamraten Adelina Engman: Fortfarande väldigt ung men har haft en fantastisk säsong och blir bara bättre för varje match hon spelar. Har ett väldigt bra driv och är både bra målskytt och framspelare.

Vivianne Miedema, anfallare Nederländerna

Vivianne Miedema.
Vivianne Miedema. Vivianne Miedema. Bild: imago images / foto2press / All Over Press Vivianne Miedema

Om Adelina Engman kan anklagas för att dra hemåt med den förra profilen kan man inte säga det samma om Vivianne Miedema – som nämligen representerar ligamästarna Arsenal.

Före flytten till London hann hon spela tre år för Bayern München. Sin fotbollsfostran fick hon i SC Heerenveen, där hon bland annat noterades för 39 (!) mål under säsongen 2013/14.

Adelina Engman: Öser in mål både i landslaget och klubblaget. Har en fantastisk förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt och är extremt kylig i avsluten.

Jessica Lagerblom kompar: Farlig målgörare! Är bra på att spela ”fel vänd”, kan löpa i djupled och har mångsidiga avslut.

Lucy Bronze, back England

Lucy Bronze.
Lucy Bronze. Lucy Bronze. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Lucy Bronze

En stenhård back, som faktiskt heter ”Tough” i tredjenamn. Är bekantast som högerback, men kan spela i princip var som helst i försvaret eller mittfältet. Har gjort 66 landskamper och noterats för sju mål under dessa.

Håller till vardags till i Lyon, där hon spelat sedan början av säsongen 2017/18. Har efter det tillsammans med sina lagkamrater vunnit två Champions League-titlar på raken. Spelade innan det för Sunderland, Everton, Liverpool och Manchester City.

Jessica Lagerblom: En av världens bästa ytterbackar. Fysisk, vinner närkamper, är snabb och skicklig. Är allt som ofta i motståndarens straffområde och skapar farligheter.

Amandine Henry, mittfältare Frankrike

Amandine Henry.
Amandine Henry. Amandine Henry. Bild: imago images / PanoramiC / All Over Press Amandine Henry

Den defensiva mittfältaren, vars viktiga roll Marianne Miettinen redan poängterade i expertpanelens genomgång av förhandsfavoriterna. Återvände till Lyon för ett år sedan efter några säsonger på vift i USA och rivalen PSG.

För fyra år sedan valdes hon till VM:s näst bästa spelare.

Jessica Lagerblom: Bra både offensivt och defensivt. Frankrikes hjärta, mycket av spelet går via henne. Skicklig passningsspelare med ett bra skott.

Shanice van de Sanden, Nederländerna

Shanice van de Sanden.
Shanice van de Sanden. Shanice van de Sanden. Bild: imago images / foto2press / All Over Press Shanice van de Sanden

Debuterade i det nederländska landslaget som 16-åring år 2008. Ytterligare en viktig spelare bakom EM-guldet 2017. van de Sanden representerar, också, Lyon.

Lina Lehtovaara: Snabb och teknisk spelare, som förhoppningsvis kan bjuda på fina och snabba kontringar.

Alexandra Popp, anfallare Tyskland

Alexandra Popp.
Alexandra Popp. Alexandra Popp. Bild: Philipp Guelland / EPA / All Over Press Alexandra Popp

Wolfsburgs starka damlags stora anfallarstjärna. 28 år gammal och har valts till årets damspelare i Tyskland i två repriser (2014 och 2016).

Landslagsdebuterade i februari 2010 mot Nordkorea och gjorde sina första landslagsmål två veckor senare då hon noterades för en dubbelsalva i Tysklands 7-0-seger över Finland.

Lina Lehtovaara: En stark anfallare, som har spelöga och hittar fram till de målgivande passningarna.

Eugenie Le Sommer, mittfältare Frankrike

Eugenie Le Sommer.
Eugenie Le Sommer. Eugenie Le Sommer. Bild: imago images / PanoramiC / All Over Press Eugénie Le Sommer

Där Henry är den defensiva stöttepelaren i det franska mittfältet är det Le Sommer som förväntas ansvara för den offensiva produktionen därifrån. Har spelat i Lyon sedan 2010 och har varit en viktig del av lagbygget som nu tagit sex Champions League-titlar på raken.

30-åringen noterades den gångna säsongen för 13 mål på 18 matcher för Lyon. I landslagströjan blev det nio fullträffar på lika många matcher under kalenderåret 2018.

Lina Lehtovaara: En målgörare och speluppbyggare, kan ge de korta passningarna men även själv göra målen.

Hur tror du att det går i dam-VM? Delta i Fotbollsexperten!

Yles populära VM-tippningstävling Fotbollsexperten är här igen. Helt som i fjol gäller det att tippa hur varje match slutar och samtidigt tävla om fina pris.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje match.

På grund av tekniska problem finns spelet inte på svenska i år, men du hittar det på finska på Yle Urheilus webbplats här!

För att delta i tippningen måste du ha ett Yle-konto. Då du är inloggad är det bara att klicka på ”Aloita” för att komma igång!

Reglerna för Fotbollsexperten på svenska

Delta i Fotbollsexperten och tippa hur det går i VM-turneringen! Från första avspark till finalen. Du kan vinna VM-relaterade prylar.

VM-tipset lever under hela turneringen. Du kan delta fram till att den andra VM-matchen sparkar i gång lördagen den 8 juni klockan 16.00. Ifall du vill tippa slutresultatet i samtliga matcher och ha möjlighet att samla full poängpott bör du lämna in ditt tips före öppningsmatchen. Det vill säga före klockan 22.00 fredagen den 7 juni.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match inom ramen för Fotbollsexperten. I prispotten finns VM-fotbollar.

För att kunna delta i Fotbollsexperten måste du ha ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto i VM-tipset. I Öppningsmålstävlingen kan du lämna in endast en tippning per match med ditt Yle-konto.

OBS! Endast din första tippning deltar i tävlingen.

Yle belönar de tio bästa i VM-tipset med fotbollsrelaterade prylar. Ifall flera deltagare har samma poäng i det slutliga sammandraget, rangordnas de enligt följande kriterier:

1. Rätt mästare
2. Fler rätt tippningar i slutspelet
3. Fler rätt slutresultat i gruppspelet
4. Lott

Yle förbehåller sig rätten till förändringar.

Fotbollsexperten, poängfördelningen i vm-tipset

Gruppspelet
Du får poäng genom att tippa rätt slutresultat och/eller rätt stryktipstecken (1X2). Rätt slutresultatet ger 20 poäng och rätt tecken ger 10 poäng. Exempel: Du tippar exakt rätt slutresultat. Det ger dig 30 (20+10) poäng.

Gruppspelet över
Du får 15 poäng för varje korrekt åttondelsfinallag. Spelar ingen roll om lagen slutar etta eller tvåa efter gruppspelet i ditt tips. Exempel: Du har lyckats pricka in åtta av de 16 lag som avancerar från gruppspelet till åttondelsfinal. Det ger dig 8 x 15 poäng, det vill säga 120 poäng.

Tippa kvartsfinallagen
Du går 20 poäng för varje korrekt kvartsfinallag. Exempel: Fyra av de lag du tippar att ska avancera till kvartsfinal gör det. Du får 4 x 20 poäng, det vill säga 80 poäng.

Tippa semifinallagen
Du får 40 poäng för varje korrekt semifinallag. Exempel: Du prickar rätt två av fyra semifinallag. Din poängpott utökas med 80 poäng.

Tippa medaljlagen
Tippar du rätt världsmästare får du 100 poäng. Rätt silvermedaljör ger 40 poäng och rätt bronsmedaljör 20 poäng. Exempel: Du tippade rätt världsmästare och bronsmedaljör. Det ger dig 120 poäng.

Fotbollsexperten, öppningsmålstävlingen

I Öppningsmålstävlingen tippar du vem som gör matchens första mål och vid vilken tidpunkt fullträffen äger rum. Du kan delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match.

Bland de som tippat rätt (målskytt och matchminuten då fullträffen görs) lottar vi ut en VM-fotboll. Ifall inget korrekt tips kommer in, belönas den som kommit närmast (rätt målskytt krävs).

Ifall matchen slutar mållöst, delas inget pris ut.

För att delta i Öppningsmålstävlingen behöver du ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto per match.

Här hittar du reglerna på finska.

Läs mera:

Yle Sportens expertpanel slår fast: USA förhandsfavoriter i dam-VM – utmanas närmast av England, Tyskland och Frankrike

Frågar man Adelina Engman, Jessica Lagerblom, Lina Lehtovaara och Marianne Miettinen så är en sak klar: USA går in i dam-VM som förhandsfavoriter. Men vem ska kunna utmana dem om guldet? Och vem är årets svarta häst? Tippa själv i årets upplaga av Fotbollsexperten!

Läs mera:

Bordet är dukat för sommarens fotbollsfest: Här är Yle Sportens experter och hålltiderna för dam-VM

24 nationer, 9 orter och 52 matcher – det är sommarens VM i fotboll i ett nötskal. Yle direktsänder hela turneringen med svenskt referat från alla matcher och kan idag presentera en tung kvintett som figurerar som experter under sommarens damfotbollsfest.

Läs mera:

Nya fotbollsregler i bruk i dam-VM – får tummen upp av domaren Lina Lehtovaara: ”Mindre tidsspel och snabbare tempo”

Fotbollsreglerna har piffats upp i tid till dam-VM. Regelförändringarna som trädde i kraft den 1 juni är i sig inte direkt kontroversiella, men vissa av dem väldigt efterlängtade – åtminstone ur domarnas perspektiv.