Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expertpanel slår fast: USA förhandsfavoriter i dam-VM – utmanas närmast av England, Tyskland och Frankrike

USA firar VM-guld 2015.
Så här såg det ut då USA tog guld för fyra år sedan. USA firar VM-guld 2015. Bild: imago/foto2press/All Over Press USA:s damlandslag i fotboll,världsmästerskapet i fotboll för damer,Världsmästerskapet i fotboll för damer 2015

Frågar man Adelina Engman, Jessica Lagerblom, Lina Lehtovaara och Marianne Miettinen så är en sak klar: USA går in i dam-VM som förhandsfavoriter. Men vem ska kunna utmana dem om guldet? Och vem är årets svarta häst? Tippa själv i årets upplaga av Fotbollsexperten!

Klockan 22 på fredagskvällen kör dam-VM i fotboll 2019 igång då värdnationen Frankrike möter Sydkorea.

Det är åttonde gången dam-VM arrangeras. Senast, år 2015, var det USA som firade till slut. Japan föll i finalen med klara 5-2.

Frågar man Yle Sportens experter är det högst sannolikt att amerikanerna upprepar bragden i år. Här expertpanelens ranking:

Guldfavoriten: USA

USA firar mål.
Det mesta talar för att USA går riktigt långt också i år. USA firar mål. Bild: Steve Nesius / EPA-EFE / All Over Press USA:s damlandslag i fotboll

USA har vunnit dam-VM tre gånger och är som sagt regerande mästare. Utöver guldpengarna har USA dessutom vunnit ett silver och tre brons.

Amerikanerna har ändå inte varit lika vassa som vanligt i träningsmatcherna inför VM. I SheBelieves cup, en turnering mellan USA, England, Brasilien och Japan, fick USA nöja sig med kryss mot både Japan och England.

Men trots det ska den här truppen tas på allvar.

– USA har ändå den mest kompletta truppen och de lyckas nästan alltid prestera som bäst när det gäller, säger Adelina Engman.

– Deras lägsta nivå är väldigt hög. Dessutom har de en vinnarkultur i laget och är fysiskt bra, kompar Jessica Lagerblom.

Marianne Miettinen vill i sin tur rikta fokus på anfallstrion Alex Morgan, Megan Rapinoe och Tobin Heath.

– De vet hur man vinner matchen.

Lina Lehtovaara påpekar ändå att det inte alltid är lätt att prestera som givna förhandsfavoriter.

– Men ifall de kan övervinna pressen så kan de gå långt, säger hon.

USA spelar i grupp F tillsammans med Sverige, Chile och Thailand.

Utmanare nummer ett: England

England firar mål i SheBelieves Cup 2019.
Kan Englands damer gå hela vägen i år? England firar mål i SheBelieves Cup 2019. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Englands damlandslag i fotboll

Manchester United-legendaren Phil Neville tog över som landslagstränare i januari och efter det har resultaten infunnit sig. I SheBelieves cup segrade England över Japan och Brasilien.

Då räckte ett oavgjort resultat mot USA för att ta hem turneringssegern.

– Efter att de vann turneringen så har de blandat och gett lite. Har en väldigt hög högsta klass och tror att de kommer lyckas ta fram det nu när VM börjar, säger Adelina Engman, till vardags i Chelsea.

– Ett lag med stort L. Fysiskt sett bäst i turneringen – de vinner närkamper och orkar i längden. Det kan vara till nytta i en lång turnering, kompar Jessica Lagerblom.

Marianne Miettinen tror i sin tur att försvarsstommen i Millie Bright, Steph Houghton och Lucy Bronze kan avgöra matcher i engelskornas favör.

– Det är ett gäng tuffa försvarare som gör upp ett starkt kollektiv.

England spelar i grupp D med Japan, Skottland och Argentina.

Värdinnorna hoppas på medalj…

Amandine Henry.
Amandine Henry måste stiga fram för Frankrike. Amandine Henry. Bild: imago images / PanoramiC / All Over Press Amandine Henry

Värdnationen Frankrike ska inte heller underskattas. På klubbnivå har franska klubbar gjort minst sagt väl ifrån sig, men på den internationella scenen har framgångana lyst med sin frånvaro.

Frankrike har aldrig vunnit en VM-medalj. Närmast kom de år 2011 då de ändå fick nöja sig med fjärde plats.

– Sett till förväntningarna har de floppat de fyra senaste mästerskapen. Nu har de en stor mängd namnstarka spelare som kan ta dem hela vägen. Jag tror ändå att de inte är lika starka som USA och England, men jag har gärna fel, säger Jessica Lagerblom.

– Med hemmapublikens stöd kan de gå hur långt som helst, påpekar Lina Lehtovaara.

Men helt som USA måste Frankrike klara av att ta vara på energin på rätt sätt, påpekar Marianne Miettinen.

– De får inte se hemmapublikens stöd som negativ press. De har ändå kvalitetsspelare på alla positioner och en av världens bästa på mittfältet i Amandine Henry. De kan absolut gå hela vägen, säger hon.

Frankrike spelar i grupp A med Norge, Sydkorea och Nigeria.

… men det gör också Tyskland

Tyska landslagsspelare firar mål.
Blir det tysk fest också i VM? Tyska landslagsspelare firar mål. Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press Tysklands damlandslag i fotboll

På EM-nivå är Tyskland en stormakt och ska absolut räknas som en av toppkandidaterna till medaljplaceringar också i VM. Har vunnit EM-guld hela sju gånger sedan 1991, men förlorade senast redan i kvartsfinal mot Danmark.

Innebär det att laget har något att bevisa i VM? Det tror åtminstone Adelina Engman.

– Tyskland är ett väldigt hårt arbetande kollektiv som nog är väldigt revanschsugna, slår åländskan fast.

Lina Lehtovaara påpekar i sin tur att Tyskland var laget som gjorde flest mål i VM-kvalet (35 stycken).

– Dessutom släppte de samtidigt bara in tre bollar i eget mål, säger hon.

Tyskland spelar i grupp B med Kina, Spanien och Sydafrika.

Svarta hästar: Japan, Spanien, Nederländerna, Kanada – och Sverige

Efter de fyra klart starkaste guldkandidaterna hittas en drös nationer som hoppas skrälla i VM.

Den första av dem: Japan. Japan tog guld 2011, silver 2015 och ska med andra ord aldrig underskattas i stortävlingssammanhang. I Fifas världsranking hittas Japan på plats nummer sju.

Spanien hoppas i sin tur att juniorlandslagens framgångar ska inspirera också damerna att göra väl ifrån sig. I U20-VM i fjol tog Spanien silver, i mars vann U17-flickorna guld. U19-landslaget är dessutom Europamästare.

På seniornivå är det Nederländerna som är regerande Europamästare – och de hoppas naturligtvis på att formen ska vara lika bra i VM. Kvalet gick ändå motigt för nederländskorna och laget slutade tvåa bakom Norge i sin grupp. I vår har laget förlorat mot både Spanien och Polen i träningsmatcher.

Kanada hittas i sin tur på plats fem i Fifas världsranking, inte minst tack vare segrar över England och ett mållöst kryss mot Spanien i VM-uppladdningen. Laget tränas av Kenneth Heiner-Möller, som assisteras av det finländska landslagets tidigare chefstränare Andrée Jeglertz.

I Sverige drömmer man för sin del om att efter en paus på åtta år ta VM-medalj igen. 2011 knep de blågula damerna brons och efter ett imponerande kval hoppas årets damlandslag upprepa bragden.

– De är alltid starka när det gäller. Den mentala biten kan komma att ha stor betydelse och Sverige är ett lag som satsat stort på denna bit de senaste åren, påpekar Lina Lehtovaara.

Hur tror du att det går i dam-VM? Delta i Fotbollsexperten!

Yles populära VM-tippningstävling Fotbollsexperten är här igen. Helt som i fjol gäller det att tippa hur varje match slutar och samtidigt tävla om fina pris.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje match.

På grund av tekniska problem finns spelet inte på svenska i år, men du hittar det på finska på Yle Urheilus webbplats här!

För att delta i tippningen måste du ha ett Yle-konto. Då du är inloggad är det bara att klicka på ”Aloita” för att komma igång!

Reglerna för Fotbollsexperten på svenska

Delta i Fotbollsexperten och tippa hur det går i VM-turneringen! Från första avspark till finalen. Du kan vinna VM-relaterade prylar.

VM-tipset lever under hela turneringen. Du kan delta fram till att den andra VM-matchen sparkar i gång lördagen den 8 juni klockan 16.00. Ifall du vill tippa slutresultatet i samtliga matcher och ha möjlighet att samla full poängpott bör du lämna in ditt tips före öppningsmatchen. Det vill säga före klockan 22.00 fredagen den 7 juni.

Du kan också delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match inom ramen för Fotbollsexperten. I prispotten finns VM-fotbollar.

För att kunna delta i Fotbollsexperten måste du ha ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto i VM-tipset. I Öppningsmålstävlingen kan du lämna in endast en tippning per match med ditt Yle-konto.

OBS! Endast din första tippning deltar i tävlingen.

Yle belönar de tio bästa i VM-tipset med fotbollsrelaterade prylar. Ifall flera deltagare har samma poäng i det slutliga sammandraget, rangordnas de enligt följande kriterier:

1. Rätt mästare
2. Fler rätt tippningar i slutspelet
3. Fler rätt slutresultat i gruppspelet
4. Lott

Yle förbehåller sig rätten till förändringar.

Fotbollsexperten, poängfördelningen i vm-tipset

Gruppspelet
Du får poäng genom att tippa rätt slutresultat och/eller rätt stryktipstecken (1X2). Rätt slutresultatet ger 20 poäng och rätt tecken ger 10 poäng. Exempel: Du tippar exakt rätt slutresultat. Det ger dig 30 (20+10) poäng.

Gruppspelet över
Du får 15 poäng för varje korrekt åttondelsfinallag. Spelar ingen roll om lagen slutar etta eller tvåa efter gruppspelet i ditt tips. Exempel: Du har lyckats pricka in åtta av de 16 lag som avancerar från gruppspelet till åttondelsfinal. Det ger dig 8 x 15 poäng, det vill säga 120 poäng.

Tippa kvartsfinallagen
Du går 20 poäng för varje korrekt kvartsfinallag. Exempel: Fyra av de lag du tippar att ska avancera till kvartsfinal gör det. Du får 4 x 20 poäng, det vill säga 80 poäng.

Tippa semifinallagen
Du får 40 poäng för varje korrekt semifinallag. Exempel: Du prickar rätt två av fyra semifinallag. Din poängpott utökas med 80 poäng.

Tippa medaljlagen
Tippar du rätt världsmästare får du 100 poäng. Rätt silvermedaljör ger 40 poäng och rätt bronsmedaljör 20 poäng. Exempel: Du tippade rätt världsmästare och bronsmedaljör. Det ger dig 120 poäng.

Fotbollsexperten, öppningsmålstävlingen

I Öppningsmålstävlingen tippar du vem som gör matchens första mål och vid vilken tidpunkt fullträffen äger rum. Du kan delta i Öppningsmålstävlingen inför varje VM-match.

Bland de som tippat rätt (målskytt och matchminuten då fullträffen görs) lottar vi ut en VM-fotboll. Ifall inget korrekt tips kommer in, belönas den som kommit närmast (rätt målskytt krävs).

Ifall matchen slutar mållöst, delas inget pris ut.

För att delta i Öppningsmålstävlingen behöver du ett Yle-konto. Endast en tippning per Yle-konto per match.

Här hittar du reglerna på finska.

Läs mera:

Vindsnabba målsprutan, mittfältaren som gör det ingen förväntar sig – här är profilerna du ska hålla koll på under dam-VM

Dam-VM kör igång på fredagskvällen, men hur bra koll har du på stjärnorna som deltar i årets turnering? Ingen fara, Yle Sportens expertpanel listar här de intressantaste spelarna i farten i Frankrike.

Läs mera:

Bordet är dukat för sommarens fotbollsfest: Här är Yle Sportens experter och hålltiderna för dam-VM

24 nationer, 9 orter och 52 matcher – det är sommarens VM i fotboll i ett nötskal. Yle direktsänder hela turneringen med svenskt referat från alla matcher och kan idag presentera en tung kvintett som figurerar som experter under sommarens damfotbollsfest.

Läs mera:

Nya fotbollsregler i bruk i dam-VM – får tummen upp av domaren Lina Lehtovaara: ”Mindre tidsspel och snabbare tempo”

Fotbollsreglerna har piffats upp i tid till dam-VM. Regelförändringarna som trädde i kraft den 1 juni är i sig inte direkt kontroversiella, men vissa av dem väldigt efterlängtade – åtminstone ur domarnas perspektiv.