Hoppa till huvudinnehåll

Blågröna alger kan blomma häftigt i år – se här var det är allra värst

blågröna alger i pepotgropen i borgå
blågröna alger i pepotgropen i borgå Bild: YLE/Stefan Härus pepot-gropen

Gillar du att simma och plaska i Finlands havsområden? Då är det här dåliga nyheter för dig – det finns nämligen en risk för kraftig och utbredd blomning av blågröna alger i sommar.

Näringssituationen har i stort sett förblivit densamma och därför är risken för bildning av bälten av blågröna alger stor i år igen, uppger Finlands miljöcentral (Syke) i ett pressmeddelande.

Algerna kommer speciellt att drabba Finska viken, norra delen av Östersjön och Skärgårdshavet.

I sydöstra Bottenhavet är risken måttlig. Övriga Bottenhavet och Bottenviken har låg risk.

Hur omfattande utbredningen av blågröna alger blir beror på väderförhållandena under sommaren.

Vädret avgör algläget

Miljöcentralen gör bedömningen utifrån kväve- och fosformängderna från föregående vinter.

Man har dessutom beaktat näringshalternas utveckling under hela våren.

Även om näringsläget under vintern ger en allmän bild av situationen så är det vädret som sist och slutligen avgör algläget för sommaren.

Karta med algblomning.
Så här ser algläget ut inför sommaren. Karta med algblomning. Bild: © SYKE alger,cyanobakterier (blågrönalger)

Gruppchef Harri Kuosa på Finlands miljöcentral ser ändå prognosen som tillförlitlig.

– Denna riskprognos som ges i början av juni kan nog ge ganska bra information om potentiella områden med algblomning, men det är ändå bra att följa med det faktiska algläget med hjälp av veckorapporter och med egna ögon.

Blågröna alger vid Savijärvi träsk.
Blågröna alger vid Savijärvi träsk. Bild: YLE/ Lone Widestam savijärvi träsk

Blågröna alger trivs i varmt vatten och de behöver mycket ljus för att blomstra. Ett par veckor av gynnsamma förhållanden krävs för att blomningen ska bli riklig eftersom algerna växer långsamt.

Ovanligt mycket blågrön soppa i fjol

Ibland stämmer prognoserna inte över huvud taget. I fjol beräknade man att risken för blomning skulle bli mindre än år 2017, men fjolårets värmebölja ledde till något helt annat.

De blågröna algerna härjade i Finlands havsområden i fjol och enligt Miljöcentralen var blomningen den värsta på flera år.

Rådande vindförhållanden och strömmar spelar en stor roll. Algmassor som bildas på öppet hav kan samlas på ytan och drivas mot kusten – i synnerhet vid sydliga vindar.

Vatten som är helt grönt av blågröna alger vid en klippa i skärgården.
Vatten som är helt grönt av blågröna alger vid en klippa i skärgården. Bild: Linus Hoffman/Yle cyanobakterier (blågrönalger),algblomning,klippor,blågröna alger
Blågrönalger i Pepot sandgrop.
Blågrönalger i Pepot sandgrop. Bild: Yle/ Benjamin Helling kokon badinrättning

Det gäller att vara noggrann då du kollar vattnet efter alger. Kraftig vind kan nämligen leda till att de blågröna algerna blandas med ytvattnet och då är de inte lika lätta att upptäcka.

Mängden alger kan variera mycket inom ett litet område.

Blågröna alger är farliga eftersom de kan bilda gifter och olika ämnen som irriterar huden. Man ska alltid vara försiktig om man simmar i eller annars kommer i kontakt med vatten med rikliga blomningar av blågröna alger.

I Finlands havsområden blommar algerna som mest i slutet av juli och början av augusti. Ställvis kan blomningarna fortsätta långt in på hösten, men oftast inte lika kraftigt som under sommaren.

Rättelse 18:08. Ny, korrigerad information från Finlands miljöcentral SYKE. Risken för att Skärgårdshavet drabbas av algblomningen bedöms vara betydande, inte måttlig, som det meddelades tidigare.