Hoppa till huvudinnehåll

Det här är Hangös Goby - fisken som äter plast på Tulluddstranden

Järnfisk
Fisken blickar ut över havet och väntar på mer plast att fylla magen med. Järnfisk Bild: Christoffer Westerlund / Yle Fisk,Hangö,Västnyland,skräp,Tulludden,kapten Nemo,tulluddstranden

Ge armeringsjärn, hönsnät och lite betong till parkarbetarna i Hangö och de trollar fram ett en plastätande fisk. Idén om en fisk som samlar in skräp på en Hangöstrand kläckte Astrid Lindström från Hangö miljöförening.

Den storögda fiskfiguren med en ståtlig stjärt och fena pryder nu Tulluddsstranden och kommer att finnas där hela sommaren.

Fisk av järn
Redan nu har en del skräp hamnat i magen på fisken. Fisk av järn Bild: Christoffer Westerlund / Yle Fisk,Hangö,Västnyland,skräp,Tulludden,kapten Nemo,tulluddstranden

Tanken är att både vuxna och barn som rör sig på stranden kan passa på att mata fisken med skräp som flutit i land. På det sättet kan var och en på ett roligt sätt göra naturen, stranden och havet en tjänst.

Liknande fiskar som den i Hangö finns på flera håll runtom i världen. Den här typen av lite annorlunda skräpfisk har getts namnet Goby The Fish.

- På Facebook såg jag en sådan här fisk som fanns utomlands, kanske var det i Bali eller Indien, och skickade inlägget till parkavdelningen. Jag tänkte att det här kunde vara någonting för Hangö, berättar Astrid Lindström.

Stefan Nyber och en järnfisk
Det var första gången någonsin som Stefan Nyberg knåpade ihop en fisk av järn. Han är nöjd med resulatet Stefan Nyber och en järnfisk Bild: Christoffer Westerlund / Yle Fisk,Hangö,Västnyland,skräp,Tulludden,kapten Nemo,tulluddstranden

Merja Rönkkö som är parkförman hakade på Lindströms idé och gav i uppgift till några av parkarbetarna att förverkliga projektet.

Rönkkö erkänner att parkarbetarna till en början var aningen skeptiska till arbetsuppgiften. Men med facit på hand blev slutresultatet bättre än någon vågat hoppas på.

- Om man inte har provat så kan man ju inte säga att det inte går och här har vi resultatet nu sen, säger Stefan Nyberg som är en av dem som har stått för det praktiska arbetet.

Stålfisk på Tulluddsstranden
Beställningen var att fiskens mun är så lågt nere att också ett barn kan mata fisken. Stålfisk på Tulluddsstranden Bild: Christoffer Westerlund / Yle Fisk,Hangö,Västnyland,skräp,Tulludden,kapten Nemo,tulluddstranden

Nyberg och hans kollegor hade en tvådimensionell bild att utgå från när de satte igång med projektet.

- Vi visste ju inte hur den skulle se ut. Vi började med att hämta armeringsjärnen från affären och så började vi klippa och bocka och böja. Och snart tyckte vi att det började likna en fisk.

Skräp
Skräp Bild: Christoffer Westerlund / Yle Fisk,Hangö,Västnyland,skräp,Tulludden,kapten Nemo,tulluddstranden

Två dagar gick det innan fisken var färdig.

- Vi har inga bockningsmaskiner. Allt är böjt för hand med skruvstäd och verktyg som vi har i hallen. Den blev som den blev men jag tycker den liknar en fisk.

För att fisken inte ska flyga iväg till sjöss eller i övrigt försvinna är den fäst vid marken med en betongplatta som väger ett stycke över 200 kilogram.

När det väl är dags att tömma fisken är det bara att lossa själva fisken från betongplattan och välta fisken åt sidan, förklarar Nyberg.

Vad är det här för en sorts fisk då? Abborre? Gädda?

- Möjligen är det Nemo, jag vet inte vad det är för art, skrattar Nyberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland