Hoppa till huvudinnehåll

Fiskars nya museum Kwum är en dröm som ska rädda keramiken i Finland

En kilometer utanför Fiskars centrum, i ändan på en liten skogsväg ligger en keramikälskares paradis.

Det är konstnären och keramikern Karin Widnäs nya museum Kwum, som öppnar sina dörrar lördagen den 8 juni.

Namnet namnet Kwum står för Karin Widnäs museum, men ordet betyder också dröm på koreanska.

Två dagar innan museets invigning pågår ännu byggnadsarbetet på utsidan av museet, men det verkar inte bekymra Widnäs. Projektet har gått snabbt. Det har blivit klart på två år, medan Widnäs hem tog tio år att bygga.

- Jag har haft utställningar i mitt hem varje sommar i 14 år dit jag bjudit in både inhemska och utländska konstnärer, berättar Widnäs.

Genom utställningarna växte också Widnäs personliga samling och huset fylldes med keramik. Eftersom hennes tomt ännu hade utrymme och bygglov bestämde hon sig för att bygga ett museum bredvid sitt hem och sin ateljé.

Ett av målen med museet är att rädda keramiken i Finland. Widnäs oroar sig över att undervisningen i keramikkonst minskar både i Finland och på andra håll i Europa.

Jag är väldigt orolig över att den här kunskapen försvinner så småningom. Leran och glasyrerna hör till de svåraste råämnen som finns och det är viktigt att förstå hur den reagerar. Det är väldigt mycket kemi i det här.

Karin Widnäs museum - Kwum

Muséet består av ett flertal utställningar.

Kwum Collected innehåller Widnäs egna samlingar från 1960-talet till nutid.

Origo berättar om keramikens väg från råvara till produkt.

Gallery är en växlande utställning som för tillfället presenterar verk av sex finländska keramiker: Erna Aaltonen, Åsa Hellman, Kristina Riska, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika och Kati Tuominen-Niittylä.

I utställningen Temporary visas konstverk av smyckesdesigner och guldsmed Kirsti Doukas och guldsmedsmästare Kristian Saarikorpi.

Open Space presenterar konstverk av textilkonstnär Deepa Panchamia.

Museibyggnaden är designad av arkitekten Tuomo Siitonen, som även ritat Widnäs hem och ateljé hon hållit flera konstutsällningar.

En av konstnärerna som Widnäs bjudit in att medverka i utställningen Gallery är keramikern och fiskarsbon Kim Simonsson. Han är glad över museet.

- Det är helt otroligt att Karin har fått det här till stånd. Det är mäktigt och en jättefin sak för hela Fiskars och alla som verkar här.