Hoppa till huvudinnehåll

Följ livet i Strömsös fladdermuskoloni!

En fladdermuskoloni hängande från undertak fotograferad med IR-kamera
Strömsös fladdermuskoloni En fladdermuskoloni hängande från undertak fotograferad med IR-kamera Bild: Niclas Fritzén/Kristian Lindqvist Strömsö (tv-program),Naturväktarna,fladdermöss,Naturväktarna 2019

Ett problem ledde till forskning och underhållning. Här kan du följa med livet i Strömsös fladdermuskoloni.

Då fladdermössen hälsar på varandra så nosar de och använder sociala läten som är hörbara för mänskliga örat.

Det låter som ett smackande, berättar Niclas Fritzén som är fladdermusansvarig på föreningen Ostrobothnia Australis, en av Finlands äldsta naturvetenskapliga föreningar.

Niclas Fritzén stående framför gårdshuset på Strömsö
Niclas Fritzén stående framför gårdshuset på Strömsö Bild: YLE/Joakim Lax Strömsö (tv-program),fladdermöss,Naturväktarna,Naturväktarna 2019

Gårdshuset på Strömsö fungerar både som inspelningsplats och rekvisitaförråd. Takbjälkarna i gårdshuset är samtidigt ett populärt tillhåll för en fladdermuskoloni. Inget problem i sig, men då fladdermusspillning och matmöblemang i ett livsstilsprogram är en dålig kombination ansåg Strömsös producent, Christina Staffans, att något måste göras.

Niclas Fritzén tittar upp mot undertak där fladdermuskoloni brukar hålla till.
Niclas Fritzén inspekterar fladdermuskolonins boplats i gårdshuset på Strömsö. Niclas Fritzén tittar upp mot undertak där fladdermuskoloni brukar hålla till. Bild: YLE/Joakim Lax Strömsö (tv-program),fladdermöss,Naturväktarna,niclas fritzén

Niclas kontaktades hösten 2018 och kom med ett åtgärdsförslag som gick ut på att bli lösa problemen utan att bli kvitt fladdermössen. Vasa stad, som äger fastigheterna, byggde ett mellantak i gårdsbyggnaden och passade samtidigt på att installera eluttag i närheten av fladdermuskolonin.

På det viset kan man nu ha en kamera med infraröda lampor som filmar kolonin dygnet runt, och nytta kombineras med nöje. Kameran installerades med hjälp av Kristian Lindqvist, och vem som helst kan gå in och titta.

Utrustningen som förvaras i gårdshuset hålls nu ren och fladdermusintresserade kan följa med livet under taket. Fladdermuskolonin på Strömsö ingår nu i ett landsomfattande projekt.

Det forskas för tillfället under Kati Suominens ledning om nordfladdermusbeståndet i hela landet, och det verkar som om det är just nordfladdermusen som bor på Strömsö. Nu har man också hittat en vattenfladdermushona i kolonin.

En vattenfladdermus sittande på en hand med mörkblåa handskar
En vattenfladdermushona som hittats i Strömsös fladdermuskoloni. En vattenfladdermus sittande på en hand med mörkblåa handskar Bild: Niclas Fritzén vattenfladdermus

Det är känt att olika Myotis-arter kan bo tillsammans, men inte att nordfladdermusen bor tillsammans med vattenfladdermus eller andra
Myotis-arter. Men det här kanske vi får konstaterat här, berättar Niclas. Myotis är ett släkte av fladdermöss och ingår i familjen läderlappar.

Vill du bedriva lite egen forskning eller annars bara följa med livet i Strömsös fladdermuskoloni kan du klicka på länken.

Fladdermuskolonin på Strömsö (live feed via Helsingfors universitets server)

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur