Hoppa till huvudinnehåll

I dag 75 år sedan landstigningen i Normandie - så här förlöpte dagen

Krigsveteran John Lamont besöker gravar.
Krigsveteranen John Lamont besöker gravar. Krigsveteran John Lamont besöker gravar. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL krigsveteraner

Minneshögtidligheterna för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie besöktes av bland annat USA:s president Donald Trump, Emmanuel Macron och veteraner från 1944. Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu var på plats.

Det är inte bara stats- och regeringscheferna som representerar de allierade som samlades i Normandie för att minnas dagen D. Flera tusen turister var också där för att medverka i högtidligheterna.

macron och may hälsar på varandra
Theresa May träffar Emmanuel Macron i Normandie. macron och may hälsar på varandra Bild: EPA-EFE/BEN SHREAD /BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT Theresa May,Emmanuel Macron

Medelåldern bland veteranerna som deltog i landstigningen är långt över 90 år.

Dagen D ses som en symbol för transatlantiskt samarbete. Tusentals amerikanska soldater gick med i de allierades trupper för att frigöra Europa från Nazitysklands grepp.

156 000 allierade trupper och 20 000 fordon landade i det naziockuperade norra Frankrike den 6 juni 1944.

– Åh gud, jag skulle inte vilja missa det här, säger den amerikanska veteranen Jack Ewald, 94, åt AFP medan han promenerade omkring på den Amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer i Normandie.

Vidare förklarar han att han har mer energi i dag än han haft på tio år tack vare att han ser de andra veteranerna och vet att de också klarade sig och att de fått leva så här länge.

Han vill inte kalla sig hjälte.

– Jag är bara en vanlig gammal man som de flesta andra som deltog i kriget. Vi gjorde inget speciellt, vi skyddade varandra.

Utöver Ewald deltog flera hundra andra krigsveteraner i minneshögtidligheterna.

Krigsveteraner samlas för minnesceremoni i Normandie
Krigsveteraner samlade för att minnas dagen D. Krigsveteraner samlas för minnesceremoni i Normandie Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Dagen D,krigsveteraner
Krigsveteran Leon Gautier.
Krigsveteranen Leon Gautier. Krigsveteran Leon Gautier. Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON krigsveteraner
Krigsveteran Bilialdo Blea
Krigsveteranen Bilialdo Blea. Krigsveteran Bilialdo Blea Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER krigsveteraner
Veteranerna lade ned kransar vid gravarna.
Veteranerna lade ned kransar vid gravarna. Veteranerna lade ned kransar vid gravarna. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL krigsveteraner,Dagen D

Trump och Macrons möte gick bra - ''Jag uppskattar vår vänskap''

Trump skakar hand med Macron framför en amerikansk flagga.
President Trump och president Macron träffades. Trump skakar hand med Macron framför en amerikansk flagga. Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Donald Trump,Emmanuel Macron,Colleville-sur-Mer

I sitt tal säger Emmanuel Macron att Amerika aldrig är större än när det kämpar för andras frihet och att Frankrike är berett att förnya vänskapen mellan Frankrike och USA.

Trump kommenterade förhållandet med Macron genom att konstatera att det ibland varit bra, ibland mindre bra men att det just nu är enastående bra.

– Förhållandet oss emellan har varit toppen och jag uppskattar det stort, sade Trump åt Macron framför reportrarna på plats.

Källor: AFP

Läs mera:

"Om jag tänkte på det varje dag skulle det driva mig till vansinne" – för 75 år sedan landsteg 19-åriga Harold McMurran i Normandie på Dagen D

Minneshögtidligheterna för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie kulminerade på torsdagen med besök av bland andra USA:s president Donald Trump. Det var ändå veteranerna från 1944 som drog åt sig den största uppmärksamheten.

Läs också