Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor i 30-årsåldern tar över i regeringen - men andelen kvinnor är inte historiskt hög

Vänsterförbundets nya ministrar Hanna Sarkkinen, Aino-Kaisa Pekonen och Li Andersson.
Vänsterförbundets ministrar Hanna Sarkkinen, Aino-Kaisa Pekonen och Li Andersson, födda 1988, 1979 och 1987. Vänsterförbundets nya ministrar Hanna Sarkkinen, Aino-Kaisa Pekonen och Li Andersson. Bild: Lehtikuva Hanna Sarkkinen,Aino-Kaisa Pekonen,Li Andersson

En typisk minister i regeringen Rinne är kvinna och född på 80-talet. Den enda av de nya ministrarna som är över 60 år gammal är Pekka Haavisto.

Rekordmånga kvinnor valdes in i riksdagen i april - 93 stycken, alltså 46,5 procent. Andelen kvinnor i regeringen blir också hög, men inte historiskt hög.

Det var Matti Vanhanens andra regering som skapade rubriker om världsrekord i kvinnliga ministrar när den tillsattes år 2007. Då var 12 av 20, alltså 60 procent, av ministrarna kvinnor.

Regeringen Rinne består av 11 kvinnor och 8 män. Med den andelen kvinnor hamnar man strax under Vanhanens andra regering, på knappt 58 procent.

Sipiläs regering slog mansrekord på 2000-talet

Den höga andelen kvinnor i den nya regeringen är framför allt en stor kontrast till hur det såg ut i den förra.

I Juha Sipläs (C) regering var först 9 av 15 ministrar män, sedan 12 av 17, vilket gjorde den till den mest mansdominerade under hela 2000-talet.

Under de första 100 åren av Finlands självständiga historia var 88 procent av ministrarna män, enligt Statsrådets statistik.

Vändningen kom vid Finlands första kvinnliga statsminister, Anneli Jäätteenmäkis, korta tid vid rodret: då var könsfördelningen i regeringen för första gången 50/50. Under resten av 2000-talet har könsfördelningen bland ministrarna varit jämnare.

Grafik som visar könsfördelningen bland ministrarna. Åren 1917-2017 var 88% av ministrarna män, under 2000-talet har 53% av ministrarna varit män.
Grafik som visar könsfördelningen bland ministrarna. Åren 1917-2017 var 88% av ministrarna män, under 2000-talet har 53% av ministrarna varit män. könsfördelning

De 30-åriga kvinnorna syns ännu starkare i riksdagen

Regeringen har en högre andel kvinnor än riksdagen, och dessutom en något lägre medelålder. I riksdagen är medelåldern 47 år, i regeringen blir den omkring 46 beroende på ministerbytena i Vänsterförbundet och Centern.

Allra äldst i regeringen är De grönas Pekka Haavisto som är den enda ministern med över 60 år på nacken. Yngst är Centerns Katri Kulmuni, 31.

Den våg av 30-åriga kvinnor som det talades om redan på riksdagsvalskvällen syns ännu tydligare i regeringen där 6 av de nyutnämnda ministrarna är kvinnor i 30-årsåldern.

Läs mera:

Här är ministrarna i Antti Rinnes regering: 11 kvinnor och 8 män

Alla partier har nu valt sina ministrar och namnen har offentliggjorts. Här följer en presentation av de nya ministrarna. Ministrarna utnämns av president Sauli Niinistö i dag, torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes