Hoppa till huvudinnehåll

Motion om förtroendeomröstning för fullmäktigeordförande i Korsholm dras tillbaka – ”Vi måste lämna fusionen bakom oss”

Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren.
Skulle man nu rösta för att byta ut Carola Lithén som ordförande för fullmäktige är Mika Mäkisalo rädd att splittringen inom fullmäktige i Korsholm blir ännu djupare. Fullsatt fullmäktigesal i Korsholm. Bild tagen uppifrån läktaren. Bild: Yle/Anna Kurtén Fullmäktige,Korsholm,fusion vasa korsholm

Fullmäktigeledamot Mika Mäkisalo (SFP) kommer inte att lämna in någon motion om en förtroendeomröstning mot fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP).

- Vi måste nu koncentrera oss på kommunens ekonomi och lämna fusionsfrågan bakom oss, säger Mäkisalo.

I samband med att kommunfullmäktige i Korsholm skulle välja nya medlemmar till kommunstyrelsen avslöjade fullmäktigeordförande Carola Lithén hur en av ledamöterna hade röstat i en slutet omröstning. Lithén uttalade sig också kritiskt om att partiet Sannfinländarna för första gången fick en representant i styrelsen.

Det fick SFP:s Mika Mäkisalo att gå ut med att han kommer att lämna in en motion om att fullmäktige ska rösta om förtroendet för Carola Lithén som fullmäktigeordförande.

Nu har det blivit så att fusionsfrågan återspeglas i alla ärenden och nu måste vi börja blicka framåt― Mika Mäkisalo

Vill inte skapa nya konflikter

Nu bekräftar Mäkisalo för Yle Österbotten att han inte kommer att lämna in någon motion på fullmäktiges möte nästa vecka.

- Vi har mycket som behöver åtgärdas i kommunen just nu. Inte minst ekonomin. Nu har det blivit så att fusionsfrågan återspeglas i alla ärenden och nu måste vi börja blicka framåt.

Mika Mäkisalo, tränare Woodcutters
Mika Mäkisalo (SFP) vill nu blicka framåt. Mika Mäkisalo, tränare Woodcutters Bild: YLE mika mäkisalo

Valet av ny styrelseordförande i Korsholm kom långt att handla om fusionsfrågan då valet stod mellan Samuel Broman (SFP) som uttalat var för en fusion med Vasa och Alice Lillas (SFP) som var för ett självständigt Korsholm.

Skulle man nu rösta för att byta ut Carola Lithén som ordförande för fullmäktige är Mika Mäkisalo rädd att splittringen inom fullmäktige i Korsholm blir ännu djupare.

- Läget eskalerade i och med valet av styrelseordförande. Att nu kasta fram nya namn för ordförandeposten skulle resultera i en ny dragkamp och det gynnar ingen för tillfället.

För att fullmäktige skulle ha behandlat motionen hade det krävt att den blivit undertecknad av 25 procent av fullmäktige, i det här fallet betyder det elva av 43 ledamöter.

Du sa tidigare att du hade det stöd som krävdes för att lämna in motionen, vad säger de ledamöterna nu?

- Jag har diskuterat frågan med dem alla. Då jag informerat folk om mitt beslut finns det de som är besvikna men vi är överens om att inte föra frågan vidare och de accepterar mitt beslut.

Var det något speciellt som fick dig att ändra dig?

- Nej inte egentligen. Carola Lithén har i övrigt gjort ett bra jobb men det är fråga om övertramp så jag ångrar inte att jag lyfte fram frågan. Jag är fortfarande av åsikten att förtroendet är förbrukat. Det har inte ändrat, men jag ser inte att det för saken framåt att gå vidare med det nu.

Jag är fortfarande av åsikten att förtroendet är förbrukat. Det har inte ändrat, men jag ser inte att det för saken framåt att gå vidare med det nu― Mika Mäkisalo

Vill lägga frågan bakom sig

Fullmäktigeordförande Carola Lithén säger sig vara lättad över Mika Mäkisalos beslut.

- Då han ringde och meddelade mig om sitt beslut blev jag väldigt lättad. Jag tycker det hade känts tråkigt och hårt om det gått så långt som till en förtroendeomröstning.

- Nu hade vi ett gott samtal och både han och jag konstaterade att vi hade betett oss på ett dåligt sätt och att vi nu hoppas kunna samarbeta. Vi har många viktiga frågor i vår kommun och vi ska nu göra vad vi kan för att ena kommunen och ena SFP och jobba framåt tillsammans.

Porträtt av Carola Lithén.
Carola Lithén hoppas nu kunna ena kommunen och jobba framåt tillsammans. Porträtt av Carola Lithén. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Carola Lithén

Carola Lithén hoppas nu att också de andra ledamöterna vill lämna frågan bakom sig.

- Jag vet ju inte om någon annan tänker ta upp den här flaggan men jag hoppas innerligt att vi kan lämna det bakom oss och gå vidare.

Vi har många viktiga frågor i vår kommun och vi ska nu göra vad vi kan för att ena kommunen och ena SFP och jobba framåt tillsammans― Carola Lithén