Hoppa till huvudinnehåll

"Om jag tänkte på det varje dag skulle det driva mig till vansinne" – för 75 år sedan landsteg 19-åriga Harold McMurran i Normandie på Dagen D

Harold McMurran
Harold McMurran var 19-år då landstigningen ägde rum. Fyra dagar senare fyllde han 20. Harold McMurran Bild: Rikhard Husu / Yle Dagen D

Minneshögtidligheterna för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie kulminerade på torsdagen med besök av bland andra USA:s president Donald Trump. Det var ändå veteranerna från 1944 som drog åt sig den största uppmärksamheten.

Colleville-sur-Mer

Han sitter i rullstol och hör dåligt men minnet sviker inte Harold McMurran då han reflekterar över junimorgonen för 75 år sedan.

– Jag hade tre känslor: först rädsla och skräck och därefter en känsla av avtrubbning. Jag brydde mig inte om vad som hände, beskriver McMurran.

Samtidigt blickar han ut mot vattnet som väller in mot stranden nedanför den amerikanska krigskyrkogården intill Omaha Beach.

De till synes oändliga raderna av vita kors hedrar minnet av de närmare 10 000 allierade soldater som miste livet under dagen D eller i sviterna av landstigningen.

usas flagga gömd i sanden i Omaha Beach
usas flagga gömd i sanden i Omaha Beach Bild: EPA USA

"Jag visste vad vi hade att göra med"

Harold Jalowsky hade i likhet med Harold McMurran knappt hunnit bli myndig då landstigningen i Normandie ägde rum.

Innan landstigningen hade han ingen tidigare stridserfarenhet. Däremot hade han en desto klarare bild av fienden.

– Jag är jude och en stor del av min pappas släkt dödades i förintelsen. Så jag visste vad vi hade att göra med, jag var motiverad.

Harold Jalowsky
Harold Jalowsky sårades senare allvarligt i kriget. I dag är han 93 år gammal. Harold Jalowsky Bild: Rikhard Husu / Yle Dagen D

En vändpunkt i andra världskriget

Landstigningen i Normandie ses numera som en av vändpunkterna i andra världskriget. Befrielsen av Normandie banade väg för den tyska ockupationsmaktens slutliga reträtt på kontinenten.

Det här var ändå inget som de som deltog i landstigningen hade möjlighet att reflektera över, säger McMurran.

– Vi insåg inte vidden av det som skedde förrän senare.

Många turister vill rekonstruera krigets händelser.
Många turister vill rekonstruera händelser ur andra världskriget. Många turister vill rekonstruera krigets händelser. Bild: EPA Normandie

Dragplåster för turister

Efterhand har Normandie blivit en lockande turistattraktion för dem som med egna ögon vill se skådeplatserna för några av de mest dramatiska striderna under andra världskriget.

Påkostade filmatiseringar och ett digert utbud av facklitteratur bidrar till att D-Day fortsätter fascinera.

Harold McMurran säger att det är bra att det som hände för 75 år sedan fortfarande intresserar de unga. Själv har han försökt låta bli att tänka på det som hände så gott det går.

– Om jag tänkte på det varje dag skulle det driva mig till vansinne. Misären, allt jag såg hända, människor som slets i bitar. Det är inte naturligt.

De amerikanska veteranerna fick ett hjärtligt bemötande.
Veteranerna fick ett hjärtligt bemötande på krigskyrkogården i Colleville-sur-Mer. De amerikanska veteranerna fick ett hjärtligt bemötande. Bild: Rikhard Husu / Yle Normandie
Jim Young sr tillsammans med lokal invånare.
Jim Young sr tillsammans med lokal invånare. Bild: Rikhard Husu / Yle Normandie

Högtidligheter på olika håll i Normandie

Stats- och regeringscheferna som representerar de allierade kommer att samlas i Normandie för att högakta minnesdagen för landstigningen.

Bland annat kommer USA:s president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens avgående premiärminister Theresa May att delta i firandet av dagen D.

Tusentals turister har sökt sig till Normandie för att medverka i högtidligheterna.

Ungefär 500 veteraner väntas delta i minneshögtidligheterna för dagen D. Medelåldern bland dem som deltog i landstigningen är långt över 90 år.

krigskyrkogården i Colleville sur Mer.
Den amerikanska kyrkogården i Colleville-sur-Mer . krigskyrkogården i Colleville sur Mer. Bild: Rikhard Husu / Yle Invasionen av Normandie

Den blodigaste dagen sedan det amerikanska inbördeskriget

132 000 allierade soldater och 6 000 fartyg deltog i landstigningen i Normandie.

Syftet med operationen var att skapa ett fäste som skulle göra det möjligt för de allierade styrkorna att ta sig fram till Europa.

Det nazistiska Tyskland som ockuperade Frankrike bjöd på hårt motstånd och förlusterna på bägge sidor var stora.

Landstigningen har gått till historien som en av de blodigaste i USA:s militära historia.

Läs mera:

Kommentar: Kommersialiseringen av D-Day upprör - "Man måste förklara komplexiteten av kriget och dödandet"

Samtidigt som antalet veteraner som var med om Dagen D minskar så vill allt fler besöka skådeplatsen för några av de dramatiska striderna under andra världskriget. Det här är inte okontroversiellt, skriver Rikhard Husu, Europakorrespondent för Svenska Yle.

Läs mera:

I dag 75 år sedan landstigningen i Normandie - så här förlöpte dagen

Minneshögtidligheterna på torsdagen för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie besöktes av bland annat USA:s president Donald Trump, Emmanuel Macron och veterander från 1944. Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu var på plats.