Hoppa till huvudinnehåll

“Planen är inte att skapa ett finlandssvenskt ghetto” – drömmen om ett svenskspråkigt Mattliden framskrider

Henrik Wolff står framför Stockhuset i Mattby och förklarar om de nya planerna för Focus Mattliden i solskenet
Vid det gamla Stockhuset i Mattby kommer det kanske i framtiden stå ett kulturhus eller studerandelägenheter, förklarar Henrik Wolff, ordförande för Focus Mattliden. Henrik Wolff står framför Stockhuset i Mattby och förklarar om de nya planerna för Focus Mattliden i solskenet Bild: Yle/Karin Filén Mattby,Mattliden,Fokus Mattliden

Likt campusområdet i Arabia kring yrkeshögskolan Arcada och Victoriakvarteret på Busholmen ska Mattliden också få ett svenskspråkigt campusområde kring det nuvarande skolcentret. Det här är framtidsvisionen för Focus Mattliden under ledning av ordförande Henrik Wolff.

Den nya svenskspråkiga “stadskärnan” ska kunna erbjuda allt från tak över huvudet till kultur och utbildning. Dessutom kommer det att byggas en idrottshall inom gränserna för de svenska kvarteren.

– Tanken är att du ska kunna vara här från att du stiger upp tills du går och lägger dig. Ja, och sen ska du ju nog kunna sova här också, säger Henrik Wolff, ordförande för Focus Mattliden.

Focus Mattliden är en förening som tillsammans med Esbo stad och nämnden Svenska Rum tagit på sig ansvaret att planera det nya området, som enligt planerna ska få sin början redan 2024.

– Nog måste jag ju medge att 2024 är ganska nära redan, men planen är att de nya skolhusen ska stå klara att användas då, förklarar Wolff.

Bostäder för alla behov

Att det kommer byggas många bostäder kan Wolff bekräfta, men något exakt antal uppger han inte.

– 40 000 kvadratmeter ska bli bostäder. Så man kan kanske konstatera att det lätt blir ganska mycket.

Bostäderna kommer att vara av olika kaliber, och finnas till för att fylla flera behov.

– Förutom vanliga bostäder för den fria marknaden kommer det även byggas bostäder för folk med specialbehov. Vi talar om till exempel studerande eller lärare som vill bo nära skolan, säger Wolff.

De gröna kvarteren

Trots att det ska byggas en hel mängd nya hus så lovar Wolff att det också ska finnas utrymme för blommor och blad.

– Vi ska nog se till att det blir grönt kvar på området också, men ännu kan jag inte säga exakt var, förklarar Wolff.

Trots att stadsdelen planeras för framtiden, så kommer det även att finnas plats för bilar.

– Under idrottshallen kommer det byggas parkeringsplatser, men i övrigt är planen att området ska vara helt bilfritt.

Svenskspråkiga invånare sökes

– Tanken är att området ska locka främst svenskspråkiga, i och med att här finns dagvård och skola på svenska, men något finlandssvenskt ghetto ska vi ju inte skapa, förklarar Wolff.

Föreningen Focus Mattlidens ansökan om en förlängning av en planeringsreservation behandlades av Esbo stadsstyrelses näringslivs- och konkurrenskraftssektion i måndags (3.6), och de valde att förlänga reservationen med ett år.

– Det här är någonting vi är mycket glada över. Det betyder att vi åtminstone får ett år till på oss att fundera och planera, säger Wolff.

Läs också