Hoppa till huvudinnehåll

Rasmus Schüller sugen på nya utmaningar efter tre år i Minnesota: “Utvecklingen jag har fått där har varit jättegivande – men jag tror den är ganska gjord”

Minnesota Uniteds Rasmus Schüller i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes.
Rasmus Schüller har lärt sig tuffare tag i MLS. Här i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes. Minnesota Uniteds Rasmus Schüller i närkamp med Nick Lima från San José Earthquakes. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Rasmus Schüller,Minnesota United FC

Esbobördige Rasmus Schüller är inne på sin tredje säsong i MLS med Minnesota United. Mittfältaren har gjort framsteg under åren i USA men suktar nu efter nya utmaningar.

Säsongen i MLS inleddes i mars och avslutas på hösten, men redan i det här skedet börjar Schüller känna att äventyret i USA lider mot sitt slut.

– Jag har en option ännu till nästa säsong i USA, men efter den här säsongen har jag varit där i tre år. Det är lite så att man börjar fundera igen på att en förändring eller något annat kunde vara helt spännande, berättar Schüller inför landslagets EM-kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina som spelas på lördag.

Under det senaste året har Schüller fått mycket beröm för sina takter i landslaget. I höstas medverkade 27-åringen i Finlands tre inledande segrar i Nations League – och stod för den avgörande passningen till Teemu Pukkis segermål mot Ungern.

Rasmus Schüller på landslagets träningar hösten 2018.
Rasmus Schüller på landslagets träningar hösten 2018. Rasmus Schüller på landslagets träningar hösten 2018. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Rasmus Schüller,Finlands herrlandslag i fotboll

Schüller har under hela sin karriär varit bra med bollen, men under åren med tränaren Adrian Heath i Minnesota United har försvarsspelet utvecklats till en elakare och mindre motståndarvänlig nivå.

– Jag har haft samma tränare och miljö i tre år. Den utvecklingen jag har fått där har varit jättegivande men jag tror den är ganska gjord, anser Schüller.

– Det är mycket möjligt att det blir en förändring till nästa säsong, men vad det blir för förändring vet jag inte.

Tidigare i karriären spelade Schüller för FC Honka och HJK innan det var dags för den första utländska klubben Häcken i Allsvenskan.

Rasmus Schüller i BK Häcken-dress.
Rasmus Schüller i Häcken säsongen 2016. Rasmus Schüller i BK Häcken-dress. Bild: Magnus Liljegren/IBL Rasmus Schüller,BK Häcken,Allsvenskan

Flytten till Minnesota var ändå Schüllers klart största steg i karriären.

– Det har varit jätte lärorika år. Att flytta jättelångt bort hemifrån gjorde gott. Man har lärt sig självständighet och en helt ny kultur – och blivit bättre som idrottsman och fotbollsspelare.

Efter Schüllers fina takter i landslaget och regelbundna speltid i Minnesota United kunde man tänka sig att han har flera alternativ att välja mellan när han funderat på nästa klubb – men så verkar det inte vara.

– Alltid är det fascinerande med nya kulturer och nya länder. Jag är ändå inte där i min karriär att jag kan välja och vraka mellan klubbar. Det handlar om vad som finns i stunden och vad som erbjuds, och att paketet fungerar för mig personligen.

Ifall ingen klubb köper loss Schüller i sommar kommer han att spela säsongen ut med Minnesota United som för tillfället ligger på slutspelsplats i den västra zonen i MLS.

På sina 15 matcher har Minnesota samlat ihop 21 poäng. Schüller har fått speltid i 13 av matcherna.

Läs också