Hoppa till huvudinnehåll

Största delen av badvattnen i Finland är i toppenskick – så länge blågrönalgerna inte blommar

Roddbåt med strand i bakgrunden
Arkivbild. Roddbåt med strand i bakgrunden Bild: Yle/Fredrika Sundén playa de la pott,badstränder

Den mikrobiologiska kvaliteten på badvattnet är mycket bra på så gott som alla stränder i Finland. Enligt en färsk rapport från den Europeiska miljöbyrån får badvattnet vid 91 procent av stränderna antingen vitsordet utmärkt eller gott.

Europeiska miljöbyrån har mätt mängden bakterier i vattnet som härstammar från avföring för att mäta badvattnets mikrobiologiska kvalitet.

Endast två allmänna stränder har nöjaktig vattenkvalitet, och vattnet vid en strand fick vitsordet dåligt.

Och de goda nyheterna är inte slut här, det är nämligen så att kvaliteten har blivit en aning bättre på vissa områden.

Den Europeiska miljöbyrån har också information på vattenkvaliteten runtom i Europa, men i deras färska rapport som gav goda resultat för Finlands badvatten hade de blågröna algerna inte beaktats.

Finlands miljöcentral Syke förutspår att de blågröna algerna kommer att blomma rikligt i år åtminstone i Finska viken och i Skärgårdshavet. Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken hotas däremot inte i lika hög grad av algblomningen.

Ta dig ett dopp utan oro i första sommarvärmen

För den som vill svalka sig genom att bada nu under de varma dagarna som utlovas åtminstone till lördagen kan utan oro ta sig ett dopp, eftersom algblomningen har inte kommit i gång ännu.

Ytvattnet börjar också bli rätt varmt, i och med att vid lunchtid var temperaturen över 18 grader i hela Finska viken, från Hangö Tulludden till Kotka Rankö.

I Skärgårdshavet är vattnet ännu varmare, med temperaturer över 20 grader från Vänö till Åbo. Varmast var vattnet i Kylmäpihlaja i Raumo där ytvattnet är över 25 grader.

Men från Kaskö norrut blir vattnet svalare. Temperaturen i ytvattnet ligger mellan 12 och 17 grader på kuststationerna mellan Kaskö och Tankar i Karleby.

Kolla vattenkvaliteten på din närstrand eller playan i Spanien

Europeiska miljöbyrån upprätthåller en karttjänst över de stränder där den mikrobiologiska vattenkvaliteten rapporteras.

Karttjänsten kan vara knepig att använda, men du kan använda sökfunktionen eller zooma in på det område på kartan som intresserar dig. Då dyker stränderna upp som bollar i olika färger, där blå betyder utmärkt och röd betyder dålig.

Skärmdump från Europeiska miljöbyråns tjänst.
Skärmdump från Europeiska miljöbyråns tjänst. Bild: Skärmdump, Europeiska miljöbyrån. Karta

Du bör också vara noggrann med att klicka exakt på pricken för att få fram mer detaljerad information. Således kan du till exempel kolla hurdan vattenkvaliteten är i det resmål dit du är på väg.

Du hittar stränder i flera populära resmål i tjänsten, allt från små stränder i den grekiska skärgården till orter där Atlanten svallar mot Kanarieöarnas kust.

Med på kartan finns EU-länderna och Schweiz. Tjänsten uppdateras inte kontinuerligt under badsäsongen, så hur läget ser ut på den egna närstranden ska man fortfarande kolla på anslagstavlan eller kommunens webbplats.

Karttjänsten visar hur vattenkvaliteten har varit under de senaste åren. Stränderna som finns med på kartan har granskats flera gånger under badsäsongen i minst fyra säsonger.