Hoppa till huvudinnehåll

Tysk sjukskötare dömd för ytterligare 85 mord – injicerade mediciner för att få återuppliva

Niels Hoegel under rättegången i Oldenburg, Tyskland.
Niels Hoegel under rättegången. Niels Hoegel under rättegången i Oldenburg, Tyskland. Bild: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN Niels Högel,Tyskland,brott,mord,rättegång,seriemördare,mördare,Oldenburg

I staden Oldenburg i Tyskland föll torsdag förmiddag domen i ett mycket spektakulärt rättsfall. En tidigare sjukskötare dömdes till livstids fängelse för mord på 85 av sina tidigare patienter.

– Han är en av de största massmördarna, säger en representant för de anhöriga till offren till nyhetskanalen ntv.

Han syftar på den 42-årige tidigare sjukskötaren som i dag dömdes till livstids fängelse för 85 mord.

Enligt åklagaren i fallet ska det ha handlat om sammanlagt 97 mord, men enligt rätten går alltså endast 85 fall att bevisa.

Mannen själv har sagt sig stå bakom 43 av dödsfallen, de övriga bestrider han eller säger sig inte komma ihåg vad som hände.

Det här var den hittills mest omfattande rättegången mot sjukskötaren. Han dömdes redan år 2015 till livstids fängelse för att ha dödat sex patienter.

Över 200 offer?

Mannen begick patientmorden på två olika sjukhus mellan åren 2000 och 2005, då han till sist ertappades på bar gärning.

Sjukskötaren ska först ha injicerat patienterna med för deras hälsa farliga mediciner för att sedan försöka återuppliva dem och imponera på sina kolleger.

– Hans mordlust och hans behov att hävda sig låg säkert bakom dåden. Det här i kombination med den kick som återupplivningarna gav honom, säger en talesman för rätten till rundradiobolaget ARD.

På det här sättet dödade han alltså närmare hundra mänskor även om man utgår från att offren kan vara betydligt fler.

Polisen utgår i sina utredningar från att antalet offer kan var över 200, men det här är ändå omöjligt att fastställa då en del av de möjliga offren har kremerats efter sin död.

Många frågor kvarstår

Mannen bad igår de anhöriga om förlåtelse för det han har gjort.

I ett expertutlåtande som presenterades under rättegången heter det ändå att han lider av personlighetsstörning och att han inte känner någon skam, skuld eller ånger.

Också efter den här rättegången kvarstår många frågor, bland annat varför de två sjukhusen inte gjorde något trots att man märkte att dödsfallen hela tiden blev fler.

Det ska ha varit allmänt känt att många patienter dog under sjukskötarens skift på sjukhusen.

Det väntas nu komma till ytterligare processer mot flera anställda vid sjukhusen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes