Hoppa till huvudinnehåll

Veganmatsförsöket var inte populärt bland Borgåelever – i fortsättningen kommer veganska rätter att serveras mera sällan

Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet.
Arkivbild. Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet. Bild: yle/Daniela Ilvonen Borgå,strömborska skolan

Under hela vårterminen 2019 serverades alla Borgåelever vegansk skolmat en gång i veckan. Det här försöket har nu utvärderats.

Försöket var en åtgärd inom den nya stadsstrategin för att motverka klimatförändring.

Grönsakspuré och jalapenonuggetar populära

Under vårterminens lopp har ett smakråd bestående av skolelever regelbundet gett respons på veganrätterna. På basis av responsen har recept blivit omarbetade flera gånger under terminen.

– Två recept visade sig vara populära: grönsakspurésoppa och jalapenonuggetar. De blir kvar på matsedeln. Åtgången på de övriga veganrätterna var sämre. En del elever åt ingen lunch alls under vegandagar och maten hamnade då i avfallet, berättar kostservicechef Leila Korhonen från affärsverket Borgå lokalservice.

Bildningssektorns näringsarbetsgrupp behandlade försökets resultat i maj. Arbetsgruppen föreslår att staden upphör med serveringen av vegansk skolmat en gång i veckan.

– Daghem och skolor bör servera mat som barnen och ungdomarna äter. De ska inte behöva gå omkring hungriga, konstaterar arbetsgruppens ordförande rektor Anne Smolander.

Vegan eller pescetarian?

  • Vegan: Äter inga animaliska produkter.
  • Lakto-vegetarian: Inte kött, fisk, fågel, skaldjur eller ägg. Äter mjölkprodukter.
  • Ovo-vegetarian: Inte kött, fisk, fågel, skaldjur eller mjölkprodukter. Äter ägg.
  • Lakto-ovovegetarian: Inte kött, fisk, fågel, skaldjur. Äter ägg och mjölkprodukter.
  • Pescetarian: Äter inte kött och fågel. Äter fisk och skaldjur samt ägg och mjölkprodukter.

Vegansk kost två gånger per sex veckor

Borgå lokalservice direktion behandlar resultatet vid sitt möte den 11 juni.

Affärsverket föreslår att det i fortsättningen ska serveras vegansk kost endast två gånger per sex veckor samt lakto-ovo-vegetarisk kost fyra gånger under samma period.

De föreslår att vegetarisk kost i fortsättningen serveras en gång i veckan.

Vegansk och lakto-ovo-vegetarisk kost kommer ändå att tillredas dagligen åt alla intresserade.

Vegankosten bör utvecklas

Kostservicechef Leila Korhonen och vd Annika Malms-Tepponen säger att affärsverket fortfarande kommer att sträva efter ett mer klimatvänligt kostutbud.

Vegankosten bör dock utvecklas och bli mer etablerad.

– Det tar ännu tid att regelbundet kunna ha en vegandag i veckan. De veganska råvarorna, liksom recepten, behöver ännu utvecklas. Vi kommer fortsätta att utnyttja nya vegetabiliska proteinprodukter och utveckla recepten med tanke på framtiden, konstaterar Korhonen.

– Vi vill också i fortsättningen främja klimatmålsättningar genom olika modiga försök. Vi avser också utveckla skolmaten överlag så att den blir mer miljövänlig, understryker Malms-Tepponen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland