Hoppa till huvudinnehåll

2500 besökte trädgårdskvällen på Strömsö

En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång.
Jonas Sundström intervjuar Jim Björni. I bakgrunden reser Fredrik Sandström midsommarstången. En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö (tv-program),Midsommarstång,Jonas Sundström,Jim Björni

Trädgårdskvällen på Strömsö - den tredje i ordningen - blev en succé. Evenemanget lockade 2500 besökare och sändes också direkt i TV, radio och på Arenan.

Byggande, odling, bibomber, matlagning, hantverk... Det var ett mycket digert innehåll som tittare, lyssnare och besökare fick ta del av under torsdagkvällen.

En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV.
Susanna Ström-Wilkinson intervjuar trädgårdsexpert Arno Kasvi. En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV. Bild: Yle/Roger Källman Arno Kasvi,Intervju,Strömsö (tv-program),Susanna Ström-Wilkinson

- Jag måste nog ändå säga att sminkaren kanske haft mest jobb i dag, säger programvärd Jonas Sundström som en kommentar till det varma och svettframkallande vädret.

Det var nervöst i början, men stämningen var på topp. Jonas säger att det är inspirerande och lärorikt att lära sig om bland annat chiliodlig och bokashikompostering.

En man ser in i kameran
Jonas Sundström, en av trädgårdskvällens programvärdar. En man ser in i kameran Bild: Yle/Roger Källman Jonas Sundström,Strömsö (tv-program)

Midsommarstång

Ett av inslaget under kvällen var resandet av en midsommarstång. Den var klädd med blommor och grönt som folk hade hämtat dit enkom för projektet.

Trädgårdsmästare Fredrik Sandström ledde arbetet med att dekorera "trädgårdskvällsstången. Han har titeln stångmästare på Aspegrens trädgård i Jakobstad.

En midsommarstång.
Trädgårdskvällens midsommarstång har en "TV-anpassad" längd på cirka fyra meter. En midsommarstång. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö (tv-program),Midsommarstång

- Stångmästaren har ansvaret för att stången blir klädd och att den är säker - bland annat så att inte någon av dekorationerna dråsar någon i skallen.

Traditionen med med midsommarstång är ju allmän i Sverige, medan det i Finland främst är på Åland som den förekommer. I Österbotten är det mycket ovanligt.

- Mig veterligen finns det inte i Jakobstadstrakten någon annan än Aspegrens midsomamrstång. Inspirationen till Aspegrens stång har kommit från Kimo bruk i Oravais, säger Fredrik.

Jordgubbar av okänd typ

Trädgårdskvällen på Strömsö fick sin början med en idé att ordna ett plantloppis. Sen växte planerna och flera moment kom till, men visst utgör loppiset ännu ett viktigt inslag.

En av försäljarna på torsdagen var Sanna Vikström. Hon sålde jordgubbsplantor av sorten "Heimlaga".

En kvinna framför ett hus.
Sanna Vikström En kvinna framför ett hus. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö (tv-program),kvinna,Sanna Vikström

- Min mormor dog för 40 år sen och de här är av hennes odlingar. På den tiden fanns det jordgubbar - punkt slut!

Det är gammaldags, härdiga "marmeladjordgubbar" som Sanna odlar. Hon deltog också i fjolårets trädgårdskväll och då stod folk nästan och grälade om vad det kunde röra sig om för jordgubbsyp.

Nöjda besökare

Martin Häggman hade kommit till Strömsö ända från Jakobstad. Han köpte några tomatplantor av sin gamla studiekompis Lars Småros' fru.

Två äldre män.
Martin Häggman och Lars Småros. Två äldre män. Bild: Yle/Roger Källman män,Lars Småros

- Jag fick också garanti på att de ger skörd. Annars får jag lämna tillbaka plantorna, säger Martin.

Lars tyckte att det var fin stämning på Strömsö, som ju är välbekant från TV men också intressant att besöka i verkliga livet.

Fram med borsten!

Vid trädgårdskvällens slut sökte sig Birgitta Eklund och svärdottern Maria Eklund ner till Strömsös brygga, för att gå ombord på M/S Tiira för returresan in till stan.

- Vi hade med rabarber och libsticka till plantloppiset och allt är borta, säger Birgitta nöjd.

Två kvinnor
Birgitta Eklund o Maria Eklund. Två kvinnor Bild: Yle/Roger Källman kvinnor,maria eklund

Något kommer med hem också. Maria har köpt plantor av snöbollsbuske. Av alla experterna på trädgårdskvällen hann Birgitta bara med en.

- Det var när de borstade äppelträden med rotborste, förklarar hon. Nu ska jag hem och borsta bort mossan från träden!

En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand.
Besökare kunde ta sig till och från Strömsö ombord på M/S Tiira. En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand. Bild: Yle/Roger Källman Kryssningsbåt,Strand,Passagerarfartyg,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.