Hoppa till huvudinnehåll

2500 besökte trädgårdskvällen på Strömsö

En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång.
Jonas Sundström intervjuar Jim Björni. I bakgrunden reser Fredrik Sandström midsommarstången. En reporterintervjuar en person, i bakgrunden reses en midsommarstång. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö,Midsommarstång,Jonas Sundström,Jim Björni

Trädgårdskvällen på Strömsö - den tredje i ordningen - blev en succé. Evenemanget lockade 2500 besökare och sändes också direkt i TV, radio och på Arenan.

Byggande, odling, bibomber, matlagning, hantverk... Det var ett mycket digert innehåll som tittare, lyssnare och besökare fick ta del av under torsdagkvällen.

En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV.
Susanna Ström-Wilkinson intervjuar trädgårdsexpert Arno Kasvi. En kvinnlig reporter intervjuar en man för TV. Bild: Yle/Roger Källman Arno Kasvi,intervjuer,Strömsö,Susanna Ström-Wilkinson

- Jag måste nog ändå säga att sminkaren kanske haft mest jobb i dag, säger programvärd Jonas Sundström som en kommentar till det varma och svettframkallande vädret.

Det var nervöst i början, men stämningen var på topp. Jonas säger att det är inspirerande och lärorikt att lära sig om bland annat chiliodlig och bokashikompostering.

En man ser in i kameran
Jonas Sundström, en av trädgårdskvällens programvärdar. En man ser in i kameran Bild: Yle/Roger Källman Jonas Sundström,Strömsö

Midsommarstång

Ett av inslaget under kvällen var resandet av en midsommarstång. Den var klädd med blommor och grönt som folk hade hämtat dit enkom för projektet.

Trädgårdsmästare Fredrik Sandström ledde arbetet med att dekorera "trädgårdskvällsstången. Han har titeln stångmästare på Aspegrens trädgård i Jakobstad.

En midsommarstång.
Trädgårdskvällens midsommarstång har en "TV-anpassad" längd på cirka fyra meter. En midsommarstång. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö,Midsommarstång

- Stångmästaren har ansvaret för att stången blir klädd och att den är säker - bland annat så att inte någon av dekorationerna dråsar någon i skallen.

Traditionen med med midsommarstång är ju allmän i Sverige, medan det i Finland främst är på Åland som den förekommer. I Österbotten är det mycket ovanligt.

- Mig veterligen finns det inte i Jakobstadstrakten någon annan än Aspegrens midsomamrstång. Inspirationen till Aspegrens stång har kommit från Kimo bruk i Oravais, säger Fredrik.

Jordgubbar av okänd typ

Trädgårdskvällen på Strömsö fick sin början med en idé att ordna ett plantloppis. Sen växte planerna och flera moment kom till, men visst utgör loppiset ännu ett viktigt inslag.

En av försäljarna på torsdagen var Sanna Vikström. Hon sålde jordgubbsplantor av sorten "Heimlaga".

En kvinna framför ett hus.
Sanna Vikström En kvinna framför ett hus. Bild: Yle/Roger Källman Strömsö,kvinna,Sanna Vikström

- Min mormor dog för 40 år sen och de här är av hennes odlingar. På den tiden fanns det jordgubbar - punkt slut!

Det är gammaldags, härdiga "marmeladjordgubbar" som Sanna odlar. Hon deltog också i fjolårets trädgårdskväll och då stod folk nästan och grälade om vad det kunde röra sig om för jordgubbsyp.

Nöjda besökare

Martin Häggman hade kommit till Strömsö ända från Jakobstad. Han köpte några tomatplantor av sin gamla studiekompis Lars Småros' fru.

Två äldre män.
Martin Häggman och Lars Småros. Två äldre män. Bild: Yle/Roger Källman män,Lars Småros

- Jag fick också garanti på att de ger skörd. Annars får jag lämna tillbaka plantorna, säger Martin.

Lars tyckte att det var fin stämning på Strömsö, som ju är välbekant från TV men också intressant att besöka i verkliga livet.

Fram med borsten!

Vid trädgårdskvällens slut sökte sig Birgitta Eklund och svärdottern Maria Eklund ner till Strömsös brygga, för att gå ombord på M/S Tiira för returresan in till stan.

- Vi hade med rabarber och libsticka till plantloppiset och allt är borta, säger Birgitta nöjd.

Två kvinnor
Birgitta Eklund o Maria Eklund. Två kvinnor Bild: Yle/Roger Källman kvinnor,maria eklund

Något kommer med hem också. Maria har köpt plantor av snöbollsbuske. Av alla experterna på trädgårdskvällen hann Birgitta bara med en.

- Det var när de borstade äppelträden med rotborste, förklarar hon. Nu ska jag hem och borsta bort mossan från träden!

En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand.
Besökare kunde ta sig till och från Strömsö ombord på M/S Tiira. En passagerarbåt lägger ut från en brygga vid en badstrand. Bild: Yle/Roger Källman Kryssningsbåt,Strand,Passagerarfartyg,Strömsö