Hoppa till huvudinnehåll

Anders Adlercreutz blev Svenska riksdagsgruppens ordförande

Riksdagsledamot Anders Adlercreutz
Riksdagsledamot Anders Adlercreutz Bild: Yle/Helena von Alfthan Anders Adlercreutz

Svenska riksdagsgruppen valde på fredag riksdagsledamot Anders Adlercreutz till gruppordförande. Adlercreutz efterträder Thomas Blomqvist, som tillträtt som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Anders Adlercreutz är 49 år, arkitekt och företagare och bosatt i Kyrkslätt. Han är vice ordförande för sfp och valdes in i riksdagen 2015.

Till Svenska riksdagsgruppens första respektive andra vice ordförande valdes Mats Löfström och Sandra Bergqvist.

Kurvinen vann över Lohi

Också två andra regeringspartiers riksdagsgrupper utsåg sin ledning under fredagen. Centerns riksdagsgrupp valde riksdagsledamot Antti Kurvinen till ny ordförande. Vice ordförande blev Eeva Kalli och Hanna-Leena Mattila.

Som gruppordförande efterträder Kurvinen Antti Kaikkonen, som på torsdagen utsågs till försvarsminister. Valet skedde efter omröstning, där Kurvinen fick tjugo röster och hans motkandidat Markus Lohi tio.

Kurvinen är från Kauhava och tjänstgör sin andra period som riksdagsledamot. Han är 32 år och juris magister, och har tidigare varit bland annat vice ordförande för Centern och ordförande för partiets ungdomsförbund.

Enhälligt val

Vänsterförbundets riksdagsgrupp valde på fredagen Paavo Arhinmäki till ordförande. Några motkandidater fanns inte. Gruppen behövde en ny ordförande sedan Aino-Kaisa Pekonen utsetts till social- och hälsovårdsminister.

42-årige Arhinmäki har tidigare varit ordförande för Vänsterförbundet och kultur- och idrottsminister. Han har suttit i riksdagen sedan 2007.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes