Hoppa till huvudinnehåll

Det blir en riktig myggsommar i år, tror insektforskare

Mygga.
Var beredd på många kliande bett i sommar. Mygga. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press myggor,Mygga (mikrofon),Zikavirus,zika,Myggbett,insekter

Än så länge finns det måttligt med myggor. Den som hade hoppats på en myggfri sommar kommer ändå bli besviken - väderförhållandena är optimala för en riktig myggsommar.

Ifjol somras var det en exceptionellt torr sommar, vilket ledde till att färre myggägg kläcktes. Nu är läget ett annat.

- Det ser ut som att alla förutsättningar finns för att det ska vara en myggrik sommar i år, säger Reima Leinonen, insektsforskare på Kajanalands NTM-central.

Finland är ett stort land och myggläget varierar i olika delar i landet.

- Enligt uppgifter rör det sig redan nu mycket myggor i mellersta Finland, förklarar Leinonen.

Flest myggor kommer att vara i farten veckorna kring midsommar, men det är möjligt att vi får se mycket mygg redan innan midsommar.― Reima Leinon, insektsforskare

Vädret bestämmer när myggen invaderar södra Finland

Myggorna behöver två till tre veckor i vattenpölarna innan de kan flyga i väg. Den senaste tiden har det regnat med jämna mellanrum och för tillfället är vädret varmt. För myggen är detta optimala förhållanden.

- Den nuvarande värmeböljan kan leda till att väldigt många myggor kläcks samtidigt. Då kan det kännas som att det är väldigt mycket myggor i farten även om det i själva verket inte är fler än normalt, berättar Leinonen.

I sydvästra Finland är det möjligt att den föregående varma perioden torkade ut vattenpölarna.

- Det kan leda till att det nödvändigtvis inte kommer finnas så mycket mygg i sydväst, säger Leinonen.

Aeges aegypti-myggan som sprider zikavirus
Väderförhållandena är för tillfället optimala för myggan Aeges aegypti-myggan som sprider zikavirus Bild: EPA/Oscar Rivera Zikavirus,Mygga (mikrofon),Aedes aegypti

Detta kommer att märkas först i de södra delarna av landet, förutspår Leinonen.

- Om värmen fortsätter länge kommer vi se färre myggor, men om det regnar med jämna mellanrum kommer vi få en myggrik sommar i år, säger Leinonen.