Hoppa till huvudinnehåll

Digiträning: Blir du lurad på nätet? Testa hur bra du klarar av fällorna!

En bild med texten;Lurendrejeri test.
En bild med texten;Lurendrejeri test. Bild: Unsplash/Andrei Panfiloiu digitalisering,internet,nätbedrägeri,digiträning

Bedragare har det alltid funnits - i den digitala tiden kör de med nya knep. Alla skurkar har en och samma strävan: ekonomisk vinst. Gör vårt test där du möter de allra vanligaste lurendrejerimetoderna.

Testet är gjort av Yle och Konsumentförbundets rådgivning för nätbedrägerier.
I svarsalternativen i testet hittar du också råd och direktiv.

De här tio frågorna avslöjar om du klarar dig mot bedragarnas listiga knep under en dag

Det här testet är en svensk version av Oppiminens test Digitreenit: Testaa, pärjäätkö nettiajan huijareille! sammanställd av redaktör Katja Solla.

Det finns en bred skala av olika bedrägerier och bluffmakare. En stor del av befolkningen vet redan att man inte ska öppna alla bilagor som kommer med e-posten.

Därför ringer skojarna, de skickar textmeddelanden och säljer obefintliga loppisprylar – samtidigt som de redan smider nya sätt att dupera och narra oskyldiga och godtrogna människor. Svindlerierna och fishingen kan alltså vem som helst råka ut för.

Om du kommer ihåg att vara försiktig, bemästra din brådska och inte driva in i känslostormar, är den digitala världen en säker plats att trivas och sköta ärenden i.

Med våra Digiträningar kan du öva dig på nyttiga digitala färdigheter på egen hand – du får tips på bättre sökfunktioner på nätet eller enkla tangentbordskommandon och mycket annat.
Här hittar du våra Digiträningar!