Hoppa till huvudinnehåll

Fullsatta läktare ger extra energi till viktiga kvalmatchen: ”Hoppas att publiken blir tolfte spelaren”

Landslaget tackar publiken
Finland har vunnit fem raka matcher på Ratina i Tammerfors. Landslaget tackar publiken Bild: AOP/Miikka Jääskeläinen fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll

Det är lapp på luckan till Finlands EM-kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina på lördag. Landslaget vill visa upp sig från sin bästa sida för hemmapubliken och förlänga den fina sviten i Tammerfors.

Lördagens kvalmatch i Tammerfors är av stor betydelse för Finland. Efter en förlust och en seger i de två kvalmatcherna i mars skulle tre poäng mot Bosnien-Hercegovina sätta laget i en bra position i kampen om andraplatsen i gruppen.

Det mesta talar för att Italien kommer spela hem gruppen medan Finland, Bosnien-Hercegovina och Grekland gör upp om andraplatsen och en biljett till EM.

Kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina är slutsåld och med publikens stöd i ryggen går Finland in för att ta femte raka segern i Tammerfors.

– Vi vill visa vad vi går för. Vi har ett bra facit i Tammerfors och vi har hållit nollan i fyra raka matcher här. Den sviten vill vi förlänga och det blir fint att spela framför fullsatta läktare.

– Vi hoppas att publiken igen ska bli den tolfte spelaren. Det här är tredje matchen av tio i kvalet och målsättningen är seger och då går vi förbi Bosnien-Hercegovina i tabellen, säger förbundskaptenen Markku Kanerva på dagens presskonferens.

Markku Kanerva på en presskonferens.
Markku Kanerva. Markku Kanerva på en presskonferens. Bild: EPA-EFE/AL​BERTO LANCIA Markku Kanerva

Bosnien-Hercegovina kommer till Tammerfors utan bland annat Miralem Pjanic som är avstängd och Sead Kolasinac som är skadad. Men det finns spetskompetens i laget i form av bland annat Edin Dzeko.

– Vi vet vilken nivå Bosnien-Hercegovina är på, de saknar några spelare men det finns bredd i truppen. Vi måste anpassa oss lite efter motståndet även om vi mest fokuserar på vårt eget spel, säger Kanerva.

Öppnar Dzeko eller Pukki målkontot?

En match i matchen kan bli anfallarna, Edin Dzeko mot Teemu Pukki. Båda står på noll mål hittills i kvalet.

– Dzeko är en klassanfallare och han har haft en fantastisk karriär. Vi får se upp med honom men jag litar på att försvaret och Hradecky i målet ser till att han inte gör några mål.

– Då räcker det med ett mål av mig för att vinna den här kampen om det finns någon sådan. Sist och slutligen går vi för seger och det spelar ingen roll om det är jag eller någon annan som gör mål, säger Pukki.

Teemu Pukki står med några bollar på en träning med landslaget.
Teemu Pukki. Teemu Pukki står med några bollar på en träning med landslaget. Bild: Lehtikuva fotboll,Finlands herrlandslag i fotboll,Teemu Pukki

För Pukki har det redan gått över en månad sedan han spelade sin senaste match. Den femte maj gjorde han mål då Norwich avslutade säsongen med seger över Aston Villa.

– Jag behövde en liten paus efter säsongen då jag inte gjorde något men sedan började jag hålla igång med löpning och gym. Förra veckan hade vi ett miniläger där man fick känna på bollen och det gjorde gott.

– Den här veckan har vi hela tiden tränat med boll. Jag är ivrig och har en bra känsla inför imorgon, säger han.

LandMatcher speladeVinster-oavgjorda-förlusterMålskillnadPoäng
1. Italien22-0-08–06
2. Grekland21-1-04–24
3. Bosnien-Hercegovina21-1-04–34
4. Finland21-0-12–23
5. Armenien20-0-21–40
6. Liechtenstein20-0-20–80

Läs också

Nyligen publicerat - Sport