Hoppa till huvudinnehåll

Klimataktivisten Greta Thunberg får Amnestys högsta utmärkelse

Greta Thunberg med en blå himmel i bakgrunden.
Greta Thunberg får en viktig utmärkelse. Greta Thunberg med en blå himmel i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Greta Thunberg,Stockholm,klimatstrejk

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, 16, och klimatrörelsen Fridays for Future beviljas Amnesty Internationals högsta utmärkelse, Ambassador of Conscience.

Amnestys internationella generalsekreterare Kumi Naidoo säger att han inte kan tänka sig en bättre mottagare av priset i år än Greta Thunberg och Fridays for Future.

– Amnestys Ambassador of Conscience Award prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter, säger Naidoo.

Hoppa över Twitterpostning

Bland dem som tidigare fått utmärkelsen finns Nelson Mandela och Nobels fredspristagare Malala Yousafzai.

Fridays for Future startades av tonåringen Greta Thunberg när hon i augusti 2018 bestämde sig för att varje fredag välja bort skolarbetet för att i stället protestera utanför Sveriges riksdag fram till dess att riksdagen på allvar agerade för att möta klimatförändringarna.

Thunbergs rörelse blev snabbt internationell och under våren har ungdomar runtom i världen deltagit i skolstrejker för klimatet.

Klimatstrejkande ungdomar i Wien den 31 maj 2019.
Ungdomar i Wien strejkar för klimatet den 31 maj 2019. Klimatstrejkande ungdomar i Wien den 31 maj 2019. Bild: imago images / SKATA/ All Over Press klimat,klimatförändring,Greta Thunberg

Över en miljon unga människor i 131 länder deltog enligt Fridays for Future i den senaste skolstrejken den 24 maj.

Samtidigt har Thunberg känd över hela världen. Hon har bland annat träffat påven och nominerats till Nobels fredspris. Hon har också fått tala till både FN och på det världsekonomiska forumet i Davos i Schweiz.

- Det är en stor ära att motta Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award för Fridays for Futures räkning. Det här är inte mitt pris, det är allas pris. Det är fantastiskt att se det erkännande vi får och att veta att vi kämpar för något som har en verklig betydelse, säger Greta Thunberg.

Källor: Amnesty, Fridays for Future, Reuters, Yle

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes