Hoppa till huvudinnehåll

Med vinden i håret genom byn - i sommar ska också äldre i Ingå få åka cykelriksha

Riksha
Rolf Svahnbäck från Lions Club Ingå, kommunens fysioterapeut Pipsan Lehtinen och Elina Ahde från Röda Korset är alla tre cykelpiloter. Riksha Bild: Christoffer Westerlund / Yle Riksha,cykel,Ingå,äldreboende,Västnyland

I sommar kan äldre i Ingå sätta sig till rätta i kommunens nya cykelriksha och ta en tur genom byn. Förutom att rikshan är till glädje för de äldre genererar den glada reaktioner och hejarop av förbipasserande.

Idén kring cykelrikshan dök upp som ett förslag i en idétävling som Lions Club Ingå utlyste i fjol. Det blev startskottet.

Nu lagom inför sommaren överlämnar Lionsklubben en ny cykelriksha till Ingå kommun som ska äga cykeln och stå för driften.

Cykelrikshan är eldriven och rymmer två personer plus en som trampar.

Pipsan Lehtinen
Pipsan Lehtinen är ivrig inför sommarsäsongen och fler cykelturer. Pipsan Lehtinen Bild: Christoffer Westerlund / Yle Riksha,cykel,Ingå,äldreboende,Västnyland

Äldreboendet Lönnebergas fysioterapeut Pipsan Lehtinen kan numera titulera sig utbildad cykelpilot. Det finns äldre som redan nu har fått pröva på att åka cykelriksha, berättar hon.

- Det har nog varit så givande att se deras miner. Att få uppleva det tillsammans med dem; hur de känner de här dofterna, solskenet och värmen. Så ser de bekanta platser. Det stimulerar verkligen väldigt mångsidigt. Det är så givande.

Ingå
cykelrikshan väcker uppmärksamhet bland Ingåbor. Ingå Bild: Veronica Montén / Yle Riksha,cykel,Ingå,äldreboende,Västnyland

För att fler inom äldrevården ska ha möjlighet att åka cykelriksha behövs det frivilliga cykelvolontärer som trampar cyklarna.

De här så kallade cykellotsarna får bekanta sig med rikshan under en kort utbildning, berättar Lehtinen, som också är kontaktperson för hugade cykellotsar.

Den som inte har lust att trampa kan i stället anmäla sig som frivillig att sitta ner i soffan och umgås med den äldre under cykelturen.

Veronica Montén
Cykelvolontärer efterlyses. Redaktör Veronica Montén intygar att det inte är allt för svårt att trampa cykelriksha. Veronica Montén Bild: Christoffer Westerlund / Yle Riksha,cykel,Ingå,äldreboende,Västnyland,veronica montén

Projektet är en del av cykelförbundets kampanj ”Cykling utan ålder - vind i håret” som bygger på ett koncept som fick sin start i Danmark år 2012. Projektet har spritt sig till många länder.

cykelriksha
Projektet är en del av cykelförbundets kampanj. cykelriksha Bild: Christoffer Westerlund / Yle Riksha,cykel,Ingå,äldreboende,Västnyland

Lions kommer att överlåta cykelrikshan till Ingå kommun i samband med Lions loppmarknad den 8 juni.