Hoppa till huvudinnehåll

Planerna på supersnabb dataöverföring längs en kabel under Ishavet är nu en aning närmare förverkligande – nu ska man bara fixa tillstånd, hitta kunder och välja byggare

Cheferna för Cinia Oy och Megafon tecknar under avsiktsavtalet om en sjökabel.
Cheferna för Cinia Oy och Megafon tecknar under avsiktsavtalet om en sjökabel. Ceremonin ägde rum i S.t Petersburg den 6 juni 2019. Cheferna för Cinia Oy och Megafon tecknar under avsiktsavtalet om en sjökabel. Bild: Kerstin Kronvall / Yle Sjökabel,Cinia,Megafon

Det avsiktsavtal som nu finns mellan finska Cinia Oy och ryska Megafon betyder att bolagen tillsammans kan gå vidare med att utveckla planerna. I det här skedet är tre saker mycket viktiga.

- För det första måste vi få alla tillstånd som behövs för att arbeta på havsområden, säger Cinias vd Ari-Jussi Knaapila.

För det andra behöver man hitta kunder som vill boka kablar för dataöverföring, och för det tredje ska man få fram ett bra avtal med ett bolag som kan lägga kablarna då byggskedet börjar.

Optimistens tidtabell är snabb

Om alla lov blir klara med fart kan undersökningarna av havsbottnen göras somrarna 2020 och 2021. Det är en optimistisk plan, men om den lyckas kan sedan byggandet ta vid 2022.

- Jag är finländskt optimistisk, säger Ari-Jussi Knaapila.

Cinias vd Ari-Jussi Knaapila i S:t Petersburg. Han är optimistisk och tror att datakabeln förverkligas snabbt.
Cinias vd Ari-Jussi Knaapila är optimistisk och tror att datakabeln förverkligas snabbt. Cinias vd Ari-Jussi Knaapila i S:t Petersburg. Han är optimistisk och tror att datakabeln förverkligas snabbt. Bild: Yle / Kerstin Kronvall dataöverföring,Cinia,dataöverföringssystem

Det första skedet kostar omkring 10 miljoner euro, hela projektet går på omkring 700 miljoner euro.

Finland kan dra nytta av kabeln

För Finlands del är det av stort intresse att vara med i planeringen av kabeln. Det avgörande är var kabeln dras upp på land i Europa.

Om den landar i Kirkenes ger det möjligheter att utveckla det finska nätverket och kombinera det här med den kabel till Tyskland som redan finns, säger Esko Aho som är styrelsemedlem i Cinia.

Aho betonar att kabeln är en del av den internationella dataförmedlingen. Finland kan enligt honom inte investera stora pengar i projektet, men om Finland kan påverka i planeringsstadiet kan det ge oss fördelar.

Det finns enligt Cinia och Megafon en stor efterfrågan på supersnabb dataöverföring och de kunder Cinia Oy hoppas hitta är i första hand stora datacentra. Enligt Ari-Jussi Knaapila har intresset redan nu varit stort.

Vill inte se risker

Det har förekommit kritik mot planen på en datakabel längs Rysslands Ishavskust. Kritikerna har befarat att en sådan kabel kan medföra risker då det gäller datasekretess.

Den här kabeln medför inga risker i jämförelse med de omkring 300 havskablar som redan finns, säger Ari-Jussi Knaapila.

Avsiktsavtalet betecknar han som en viktig milstolpe. Mycket jobb har skötts i det tysta, nu finns det äntligen ett konkret resultat av det jobbet.