Hoppa till huvudinnehåll

Räddade fem matchbollar men fick till slut ge sig – Amanda Anisimovas fantastiska turnering tog slut mot Ashleigh Barty

Amanda Anisimova slår en forehand.
Amanda Anisimovas turnering tog slut i semifinalen. Amanda Anisimova slår en forehand. Bild: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA tennis,Amanda Anisimova

Ashleigh Barty kommer att möta Marketa Vondrousova i finalen i franska öppna. Barty hade stora problem mot 17-åriga Amanda Anisimova i semifinalen men lyckades knipa sin första finalplats i en grand slam-turnering.

Amanda Anisimova har stått för stora skrällar i Paris. Amerikanskan slog ut regerande mästaren Simona Halep i kvartsfinalen avancerade som första spelare född på 2000-talet till en semifinal i franska öppna.

I semifinalen såg det till en början ut som att hon skulle bjuda på nästa skräll. Efter en stark vändning vann hon första setet mot Ashleigh Barty med 7–6. Anisimova ledde också andra set med 3–0 innan Barty vaknade till liv.

Sedan var den åttondeseedade Barty starkare och spelade hem andra set med 6–3 och tredje med samma siffror.

– Det här var det svåraste jag någonsin gjort. Jag är verkligen stolt över hur jag kom tillbaka i matchen. Det kommer att bli otroligt att spela i final, säger Barty efter sin seger.

Anisimova räddade fem matchbollar i tredje set men till slut kunde Barty knipa in första finalplats i en grand slam-turnering.

– Jag kom inte riktigt in i den här matchen, säger Anisimova.

I lördagens final kommer Ashleigh Barty att möta tjeckiskan Marketa Vondrousova. Vondrousova besegrade brittiskan Johanna Konta i sin semifinal med 2–0 i set.

Även för Vondrousova blir finalen i Paris hennes första i grand slam-sammanhang.

Gruskungen till ny final

På herrsidan är den elvafaldiga mästaren i Paris, Rafael Nadal klar för final. Nadal besegrade Roger Federer i dagens tungviktsmöte i tre raka set.

Feder hade ingen chans att utmana Nadal som vann matchen med 6–3, 6–4 och 6–2. Segern var Nadals första mot Federer på fem år.

I finalen på söndag kommer Nadal att möta antingen Novak Djokovic eller Dominic Thiem. Semifinalen mellan Djokovic och Thiem avbröts på grund av regn och kommer att spelas klart på lördag.