Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump drog tillbaka tariffhoten mot Mexiko - länderna nådde överenskommelse i migrationsfrågan

Donald Trump talar med den samlade presskåren under ett besök vid USA:s södra gräns.
Donald Trump talar med den samlade presskåren under ett besök vid USA:s södra gräns. Bild: All Over Press/SHAWN THEW Donald Trump,journalister

Femprocentiga tullar skulle införas på alla exportvaror om Mexiko inte tog åtgärder mot den illegala invandringen till USA.

USA:s president Donald Trump meddelade på lördag på Twitter att länderna har nått en överenskommelse i frågan om migrationen och att tullarna inte träder i kraft.

Enligt Trump har Mexiko bundit sig till att vidta starka åtgärder för att begränsa den illegala invandringen genom Mexiko till USA.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag kan nu glatt meddela att USA har nått en överenskommelse med Mexiko. Tullavgifterna som skulle införas på måndag mot Mexiko är därmed uppskjutna på obestämd tid, skriver Trump på Twitter.

Tidigare i veckan rapporterades att Mexiko har lovat sända sitt nationalgarde till gränsen mot Guatemala för att stoppa de papperslösa invandrarna på väg till USA.

Samtidigt stänger man bankkonton för personer som misstänks ägna sig åt mänskosmuggling.

Mexiko sänder 6 000 man till gränsen, lovade utrikesminister Marcelo Ebrard efter förhandlingar i Vita huset på torsdag.

Läs mera:

Personer som gripits i delstaten New Mexico efter att ha tagit sig olagligt till USA.

USA:s hårda tariffhot kan tvinga Mexiko stänga gränserna

Mexiko kan tvingas böja sig för president Trumps krav om ett stopp för flyktingkaravaner till USA. Hotet om ökande tariffer från måndag har satt fart på förhandlingarna. Alternativen för Mexiko är att stänga gränsen mot syd eller själv ta hand om de asylsökande.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes