Hoppa till huvudinnehåll

Fransk lag ser till att kvinnor får mer plats i sportvärlden

Tidningar med skriverier om damernas fotvolls vm 2019.
Fotbolls-VM för damer finns på omslagen av varenda stor fransk dagstidning. Aldrig tidigare har man talat så mycket om damernas turening. Tidningar med skriverier om damernas fotvolls vm 2019. Bild: Johan Tollgerdt tidningar,Frankrike,damfotboll

Under fredagen startade damernas fotbolls-VM i Frankrike. Allt fler kvinnor tar nu plats inom idrotten i landet. Många tackar en lag om jämställdhet inom sporten för det.

Det ökade intresset är välkommet. 2,2 miljoner fransmän spelar fotboll, men bara 165 000 av dem är kvinnor.

– Intresset för damfotboll anses ändå vara större än någonsin. Det beror bland annat på en lag som tvingar klubbarna att öka andelen kvinnor inom idrottens värld, säger sportspecialisten Marie-Cécile Naves som är chef för tankesmedjan Sports et citoyenneté (Sport och medborgarskap).

– Målet med lagen är att fler kvinnor ska spela fotboll, bli lagtränare, domare eller klubbledare, säger Naves.

Lyd eller få sanktioner

Det var förra Socialistregeringen som genomdrev den 2014. Lagen ingår i en reform gällande ökad jämställdhet mellan män och kvinnor i allmänhet.

– Lagen är sträng! Men bra, säger Naves.

I stort går den ut på att landets stora idrottsfederationer ska bestå av minst fyrtio procent kvinnor. Männen får alltså inte utgöra mer än max sextio procent.

– Annars kan det bli indragna ekonomiska subventioner från kommunerna, förklarar hon.

Marie-Cécile Naves lutar mot ett staket.
Den franska lagen om jämställdhet inom sporten är sträng men bra, tycker Marie-Cécile Naves, när vi träffas utanför det franska tennisförbundets högkvarter i Paris. Marie-Cécile Naves lutar mot ett staket. Bild: Johan Tollgerdt damfotboll

På politikerhåll har det sagts att det även är fritt fram för så kallade "Name and shame"-uthängningar på nätet.

Ett par gånger har en och annan klubb hängts ut, men det är oklart ifall det är politikerna eller spelarna som hängt ut klubbarnas namn.

– I vilket fall har detta skapat rädsla för att klubben ska få dålig image och att det ska leda till ekonomiska sanktioner. Så de flesta sköter sig, säger Naves.

Ingen klubb har dock i dagsläget fått sina subventioner indragna.

Fotbollsfeber på Paris boulevarder

Att intresset för årets dam-VM i fotboll är större än någonsin märks på många håll i Frankrike.

Alla biljetterna till fredagens invigningsmatch var exempelvis slutsålda.

Fransk tv har i dagarna informerat att deras sportsändningar med alla kvinnliga idrottsgrenar, däribland fotboll, har ökat från sju till tjugo procent under fyra år.

En stor snackis har blivit att norska Ada Hegerberg, som är en av världens bästa fotbollsspelare, bojkottar VM eftersom kvinnliga proffs tjänar mycket mindre än manliga spelare.

– Jag tycker det är ett modigt beslut som kommer att påverka utvecklingen i lönefrågan, säger Naves.

Ada Hegerberg.
Ada Hegerberg spelar för franska Olympique Lyonnais. Ifjol vann hon det prestigefulla priset Ballon d'Or. Ada Hegerberg. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ada Hegerberg,fotboll,damfotboll

Fotbollsspelare? Nej, fotbollsspelerska

Inom franska akademin har man i sin tur tagit beslutet att ge sporttitlar feminina former. Därför säger man inte längre fotbollsspelare för kvinnor.

– Det är numera helt naturligt för fransmännen att säga fotbollsspelerska, tennisspelerska och slalomåkerska. Det är en stor seger för kvinnors rättigheter i Frankrike, säger Eliane Viennot, känd språkprofessor vid universitetet i Saint-Etienne.

– Skulle en radio- eller tv-kommentator säga fel och använda maskulina former, kan det bli ramaskri bland allmänheten och sanktioner från arbetsgivaren, säger hon.

Eliane Viennot.
Språkprofessor Eliane Viennot är känd för att ha drivit igenom feminina idrottstermer. – Man säger inte fotbollsspelare om en kvinna längre. Utan fotbollsspelerska, säger hon. Eliane Viennot. Bild: Johan Tollgerdt Frankrike,Eliane Viennot

Politiker rider på lagen

Anne Le Breton, känd lokalpolitiker i Paris, hälsar välkomna till en liten fotbollsturnering för kvinnor.

Hon finns på plats för att ta emot de deltagande lagen från Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

– Jag anser att om man utvecklar damfotboll och andra idrotter, kan kvinnor lättare ta mer plats i hela samhället i sig, förklarar politikern Anne Lebreton.

Hon ingår i president Macrons parti Larem, Republiken på väg. Ett par andra politiker från andra partier finns på plats under miniturneringen.

– Det är på lokal nivå man främst lyckas uppmuntra kvinnor att känna att vi politiker stödjer damidrott, säger Lebreton.

Alle Le Breton.
Det är viktigt att vi politiker stödjer damidrott. Det kan hjälpa kvinnor att ta mer plats i samhället i allmänhet, säger Anne Lebreton, lokalpolitiker i regeringspartiet LaREM. Alle Le Breton. Bild: Johan Tollgerdt damfotboll,Frankrikes politik,Alle Le Breton

VM-reklam för kvinnor

Är det då via politiken det är bäst att gå för att öka andelen kvinnor inom idrotten?

– Politiker representerar hela nationen. Så deras närvaro inger respekt, tycker fotbollsspelaren Justine.

Men Aurélie tycker att politikerna främst kommer hit för att fiska röster till nästa års kommunalval.

– Idrott och politik hör inte ihop, säger hon.

Kvinnorna i miniturneringen tycker det är kul att fotbolls-VM gått av stapeln.

– VM blir jättebra reklam för damfotboll. Medier i hela världen kommer att tala om evenemanget i en månad framöver, säger Maud.

– Många unga tjejer kommer därmed att inse att det inte bara är pojkar som sparkar boll, fyller Caroline i.

En lag rätt väg?

Hur kommer det då att gå för jämställdheten mellan kvinnor och män i idrottens värld i framtiden?

– Vi går åt rätt håll i Frankrike. Men det är fortfarande en brant uppförsbacke innan alla orättvisor är utplånade, svarar Marie-Cécile Naves.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes