Hoppa till huvudinnehåll

Känd rysk journalist åtalas för drogbrott - togs in på sjukhus efter misstänkt polismisshandel

En bild på den ryska journalisten Ivan Golunov
Den kända grävande journalisten Ivan Golunov greps i torsdags och åtalade på lördagen för droginnehav En bild på den ryska journalisten Ivan Golunov Bild: AFP / Lehtikuva Ivan Golunov

Den kända grävande journalisten Ivan Golunov som greps i torsdags
har lagts in på sjukhus. Hans advokat misstänker att Golunov misshandlades av polisen.

I kväll meddelade hans arbetsgivare, den oberoende webbsajten Meduza, att en rysk domstol gett order om att Golunov ska försättas i husarrest. Domstolen ska också ha förbjudit honom att kommunicera med vissa personer.

Den 36-årige journalisten greps i torsdags och åtalades för innehav av en "stor mängd narkotika."

Han togs därefter in på sjukhus och advokaten misstänker att han har misshandlats av polisen i Moskva.

Orsaken var enligt myndigheterna att Golunov snubblade och föll, men han har själv berättat för officiella utredare att polisen slog honom i huvudet och satt på hans bröst.

Ivan fick mordhot och för två månader sedan blev de nästan dagliga

Hans advokat Pavel Chikov säger att Golunov misstänks ha brutna revben, hjärnskakning och blåmärken.

Kolleger och anhängare tror att åtalet är politiskt motiverat och att drogerna som påträffades i ett tillslag mot hans hem, hade lagts dit medvetet för att polisen skulle kunna gripa honom.

- Allt tyder på att myndigheterna placerade droger på målet för att tysta honom med hjälp av ett fängelsestraff, säger advokaten Dmitry Dzhulai.

En demonstrant med ett grönt plakat med text på ryska leds bort av två poliser
En anhängare som demonstrerade sitt stöd för Golunov, leds bort av poliser En demonstrant med ett grönt plakat med text på ryska leds bort av två poliser Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland

Polisen hävdar att de hittade en stor mängd kokain och så kallade designdroger i Golunovs ryggsäck.

Både advokaten och journalistens anhängare tror att myndigheterna ville bestraffa Golunov för hans undersökande artiklar om korruption i den högsta ledningen i Moskva.

Golunov hade skrivit om allt från den skumma begravningsbyråverksamheten till korruption bland ledande politiker och tjänstemän och deras kopplingar till stora byggprojekt i Moskva.

Han arbetar för den ansedda oberoende webbsajten Meduza och gripandet och den misstänkta misshandeln därefter, väckte arga reaktioner och protester i Moskva.

Flera journalister bar idag plakat utanför domstolsbyggnaden där åtalet väcktes, med texten "jag är journalisten Ivan Golunov, arrestera mig också."

Journalister, vänner och anhängare samlades utanför domstolsbyggnaden i Moskva när åtalet mot den kända journalisten väcktes
Journalister, vänner och anhängare samlades utanför domstolsbyggnaden i Moskva när åtalet mot den kända journalisten väcktes Journalister, vänner och anhängare samlades utanför domstolsbyggnaden i Moskva när åtalet mot den kända journalisten väcktes Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY Ryssland,Ivan Golunov

Meduza säger att Ivan Golunov flera gånger har utsatts för mordhot och andra trakasserier.

- Ivan fick mordhot och för två månader sedan blev de nästan dagliga. De sade att vi kommer att begrava dig för evigt, säger Meduzas generaldirektör Galina Timchenko.

- Vi har orsak att tro att Golunov förföljs på grund av sin journalistik.

Meduza har sitt huvudkontor i EU-landet Lettland där det inte är så lätt för Ryssland att komma åt webbsajten och där den kan undkomma rysk censur.

Den internationella gruppen Reportrar utan gränser varnade att gripandet av Golunov "kan innebära en dramatisk eskalering av förföljelserna av oberoende journalister" i Ryssland.

Källor: AFP, Reuters