Hoppa till huvudinnehåll

Smaku tour i Nådendal lockar gourmeter med lokala läckerheter

En servitris serverar mat åt två kvinnor som sitter vid ett bord på en uteservering.
En servitris serverar mat åt två kvinnor som sitter vid ett bord på en uteservering. Bild: Samuli Holopainen/Yle Matfestivaler,Nådendal,restauranger,uteservering,smaku

Hur låter det med laxburgare, lammjölksglass och pitabröd med rökt lax? Eller våfflor med brie och morotskrusbärsmarmelad, gravad gädda och Rimitoströmming med nypotatissallad? Eller vad sägs om örter från Nousis, höna från Pemar och grönsaker från Merimasku?

Det är några av de smakportioner som nu erbjuds i restauranger i Nådendal under Smaku tour.

En broschyr för Smaku-matfestivalen och en hamburgare på en tallrik.
En broschyr för Smaku-matfestivalen och en hamburgare på en tallrik. Bild: Samuli Holopainen/Yle Matfestivaler,Nådendal,restauranger,uteservering,menyer,hamburgare,maträtter,smaku

Matfestivalen Smaku startade 2016 i Borgå och den har sedan dess vuxit för varje år. Tre år senare har idén spridit sig till Nådendal, där man nu under tio dagar kan köpa sig smakprov under matvandringar.
En tallrik med våfflor, brieost, marmelad och bitar av frukt.
En tallrik med våfflor, brieost, marmelad och bitar av frukt. Bild: Linus Hoffman/Yle efterrätter,våfflor,smaku

- Nådendal liknar Borgå. Båda är små städer med många små restauranger och kaféer. Därför vill vi komma hit, säger Laura Pulkkinen som är producent för Smaku Events.

Laura Pulkkinen är en kvinna med långt mörkt hår.
Laura Pulkkinen. Laura Pulkkinen är en kvinna med långt mörkt hår. Bild: Samuli Holopainen/Yle Matfestivaler,Nådendal,restauranger,uteservering,laura pulkkinen

Idén är att matfestivalen gör reklam för närproducerade råvaror som tillreds i lokala kaféer och restauranger, gärna i en stad nära en storstad.

På så vis får folk från trakten, liksom turister, upp ögonen för det fina man har i sin egen stad, utan att behöva fara in till restauranger i storstaden.

Nådendalsrestauranger genast med på idén

- Restaurangerna i Nådendal har sina egna "signature" portioner som är väldigt nådendalska. Vi har mycket fisk, grönsaker och örter - allt sådant som hör till Nådendal och skärgården, berättar Tarja Rautiainen, verkställande direktör för Visit Naantali.

En trätallrik med strömmingsflundra, potatissallad och strömmingstartar.
En trätallrik med strömmingsflundra, potatissallad och strömmingstartar. Bild: Linus Hoffman/Yle Nådendal,Matfestivaler,strömming,Portions of food,närproducerad mat,smaku

Restaurangerna i Nådendal var genast med på idén och nu är sju restauranger med om matvandringarna 6-15.6.2019.

Det går att köpa smakportioner på Café Amandis, Café Santala, Naantalin kaivohuone, After Sail 714, Valborg och S/S Ukkopekka. Dessutom är Herrankukkaro med om huvudevenemanget då alla restaurangers Smaku-utbud är samlade på ett ställe den 15 juni.

- Det finns många fina evenemang på försommaren i Nådendal, till exempel Nådendals musikfestspel, men något liknande som Smaku har saknats, så det är mycket välkommet, säger företagare Annika Virtanen från Café Amandis i Nådendal.

Annika Virtanen är en blond kvinna med förkläde.
Annika Virtanen. Annika Virtanen är en blond kvinna med förkläde. Bild: Samuli Holopainen/Yle Matfestivaler,Nådendal,restauranger,uteservering,företagare,Annika Virtanen

Smaku Tour planeras på fler orter

Fastän Smaku tour nu inletts i Nådendal så kommer matvandringarna att fortsätta i Borgå. I Borgå börjar festivalen i år i slutet av sommaren, samtidigt som skolåret börjar.

En dam håller i en broschyr för matfestivalen Smaku tour i Nådendal.
En dam håller i en broschyr för matfestivalen Smaku tour i Nådendal. Bild: Linus Hoffman/Yle Matfestivaler,Nådendal,smaku

Det finns tankar om att man kunde ha Smaku-matfestivaler i alla fyra turistområden: Helsingforsregionen (Borgå), Kustfinland (Nådendal), Insjöfinland och Lappland.

I Nådendal finns Smaku-restaurangerna samlade kring gästhamnen i stadens centrum, men Tarja Rautiainen funderar redan på hur man nästa år kunde utveckla matfestivalen.

Tarja Rautiainen är en blond kvinna med glasögon.
Tanja Rautiainen. Tarja Rautiainen är en blond kvinna med glasögon. Bild: Samuli Holopainen/Yle Matfestivaler,Nådendal,restauranger,uteservering,Tanja Rautiainen

- Kanske vi får skärgården med, för vi har jättefina restauranger i skärgården, säger Rautiainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland