Hoppa till huvudinnehåll

Svart kort - ny dramaserie om indelning av elever i vinnare och förlorare

En filminspelning. Barn och personal på en badstrand.
Vädret var perfekt då en a de få utomhusscenerna i Svart kort spelades in. En filminspelning. Barn och personal på en badstrand. Bild: Yle/Roger Källman strandliv,filminspelning,svart kort

Som bäst spelar Yle i Vasa in en ny serie för barn. "Svart kort" heter serien, som handlar om hur en ärelysten rektor delar upp en skola i vinnare och förlorare.

På lördagen spelades några utomhusscener in, bland annat en där fyra kompisar spelade av Linus Granfors, Adam Ahllund, Adam Westeråker och Joel Baarman diskuterar skolans gamla rektor.

- Den förra rektorn var snäll och tyckte att alla var lika bra, berättar Joel Baarman. Vi tycker att han förstörde tävlingarna, då också de dåliga fick vara med och drog ner resultaten.

En filminspelning. Fyra pojkar sitter på en fotbollsplan, en fotograf och en ljudtekniker syns också i bild.
Linus Granfors, Adam Ahllund, Adam Westeråker och Joel Baarman diskuterar sin förra rektor. Fotograf Matti Palmu och ljudinspelningstekniker Ville Halmesmäki sköter tekniken. En filminspelning. Fyra pojkar sitter på en fotbollsplan, en fotograf och en ljudtekniker syns också i bild. Bild: Yle/Roger Källman filminspelning

Med den nya rektorn blir det andra bullar. Eleverna delas in i en elitklass och en sämre klass.

- Den sämre klassen håller till i en källare. De måste utföra en massa jobb medan de i "guldklassen" får en massa snacks och har det bra, berättar Linus.

Förlorare med superkrafter

Sandra Strömvall är regissör och redaktör för serien. Hon säger att situationen för eleverna i den sämre klassen - de som fick "svart kort" - ändå inte är helt hopplös.

- Eleverna i källaren har oanade superkrafter som ingen känner till, förmågor som kommer att hjälpa dem och kanske också få skolan på rätt köl igen.

"Alla ska behandlas lika"

Asta Sharma spelar karaktären Sibel. Hon får uppleva båda sidorna av livet i den uppdelade skolan.

- Först är jag i guldgänget, men så händer något så jag hamnar ner i källaren.

Fyra flickor står på led på en grusväg.
Asta Sharma, Hanna Håkans, Ava-Amanda Eriksson och Tora Backholm. Fyra flickor står på led på en grusväg. Bild: Yle/Roger Källman barn (familjemedlemmar),flickor

Hanna Håkans spelar Luna. Då det kommer till seriens budskap så menar hon att det är att alla ska behandlas lika.

Ava-Amanda Eriksson spelar Nova, guldelev även hon. Om något sånt som händer i serien skulle ske på riktigt så skulle det nog inte vara roligt.

- Vi har spelat in med rektorn i dag. Det var helt roligt, men han är ganska arg, säger hon.

En rektor med fler personligheter

"Har jag bett dig om tolkning? Tystnad! Om du inte håller käften nu så skickar jag hem dig med rumpan före."

En man iklädd solglasögon och med bister uppsyn pekar på kameran.
Roland Rantscukoff. En man iklädd solglasögon och med bister uppsyn pekar på kameran. Bild: Yle/Roger Källman Roland Rantschukoff,solglasögon

Så kan det låta då den manipulative rektorn Bäckman är på sitt sämsta humör. Karaktären görs av Roland Rantschukoff, som i verkliga livet har arbetat som rektor i 20 år.

- Kanske kan jag plocka lite ur verkligheten, men förhoppningsvis har jag inte varit så här manipulativ i mitt yrke, skämtar han.

Premiär i september

Serien kommer att få två "långfilmslånga" säsonger. Avsnitten blir ungefär 10 minuter långa.

- Erfarenhet visar att det är en längd som vår målgrupp tycker att är lagom, säger Sandra.

Totalt 17 barn medverkar i serien. Den yngsta har gått ut fyran, medan den äldsta har gått ut sjuan.

- Alla är med i de två första avsnittet, men sen försvinner hälften. Vad som hände med dem får man se i den andra säsongen, säger Sandra.

Den första säsongen publiceras på Arenan i slutet av september. I ett senare skede kommer den också att visas på tv.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten