Hoppa till huvudinnehåll

Toronto en seger från att bryta Golden State-dominansen i NBA – Stephen Curry intygar: ”Det är inte över ännu”

Klay Thompson och Kawhi Leonard i farten.
Klay Thompsons Golden State är illa ute mot Kawhi Leonards Toronto Raptors. Klay Thompson och Kawhi Leonard i farten. Bild: AFP / Lehtikuva Klay Thompson,Kawhi Leonard

Toronto Raptors ser ut att gå mot klubbhistoriens första NBA-mästerskap. I match fem av finalserien mot Golden State Warriors lyckades den kanadensiska klubben knipa en 105–92-seger på bortaplan och behöver nu bara vinna en match till för att få lyfta bucklan.

Golden State Warriors står inför en oerhört stor utmaning.

Laget måste nu ta tre raka segrar – inklusive två på bortaplan – för att försvara sitt NBA-mästerskap.

Omöjligt? Ingalunda. Åtminstone om man frågar Stephen Curry.

– Det är inte över ännu. Det känns naturligtvis inte bra just nu, men vi har varit här förr. Både på gott och ont, säger stjärnan efter förlusten enligt AP.

Visst, Golden State har varit med förr.

Säsongen 2015/16 skrev Golden State historia då de vann fler matcher än någon annan tidigare gjort i grundserien (73 stycken), men tappade en 3–1-ledning i matcher mot Cleveland Cavaliers i finalserien – något som inget annat lag gjort tidigare.

Tidigare under samma slutspel klarade Warriors ändå av att vända ett 1–3-underläge i matcher mot Oklahoma City Thunder.

– Vi måste se det som en möjlighet. Det låter som en klyscha, men det är en möjlighet för oss att vända den här serien helt upp och ned. Vi måste bara ta det en match i sänder och ge järnet i 48 minuter varendaste match. Det är vår enda chans, säger Curry.

"Vi har inte åstadkommit något ännu"

Toronto Raptors har i sin tur också varit i underläge förr. Den enda kanadensiska NBA-klubben gör för tillfället sin första finalserie någonsin och gör det efter att ha vänt varendaste matchserie i slutspelet till sin fördel.

Raptors låg under 0–1 i matcher mot Orlando, 1–2 i matcher mot Philadelphia och 0–2 i matcher i konferensfinalen mot Milwaukee. Varje gång lyckades Toronto ändå hitta segerreceptet och ser nu ut som ett lag som ska tas på allvar.

– Men vi har inte åstadkommit något ännu, intygar Kyle Lowry.

Kawhi Leonard var igen stor matchhjälte för Toronto. Stjärnan noterades för 36 poäng (karriärens bästa slutspelsnotering) och tolv returer i matchen.

– Jag är ingen hjälte, jag spelar inte för att få fans. Jag är inte här för att slå rekord. Jag spelar för att vinna, säger han i ESPN:s tv-intervju efter matchen.

Toronto-fansen imponerade, Golden State hoppas att Durant kan spela

Fansen har också visat sin uppskattning. Medan hemmafansen i Oakland närmast var förstummade av 92–105-förlusten tidigt på lördagsmorgonen finsk tid började de inresta Raptor-fansen spontant sjunga den kanadensiska natonalsången ”O Canada!” efter slutsummern.

– Det var fantastiskt. Det här är hela Kanadas lag och kanadensare från alla håll i landet reser hit för att ta del av finalen, hyllar Raptors-coachen Nick Nurse.

Nästa match spelas i Toronto natten till tisdag finsk tid. Då kan alltså hemmalaget med en seger ta hem NBA-mästerskapet.

Golden State hoppas i sin tur att Kevin Durant då kan göra comeback, efter att ha tvingats vila hela finalserien på grund av en skada. Men enligt Warriors-lotsen Steve Kerr är det på tok för tidigt att säga något om Durant.

– Vi kommer att resa till Toronto och göra det vi får lön för – att spela basket. Det ser vi fram emot att göra. Inramningen är fantastisk och det är den ultimata utmaningen för oss, säger han.