Hoppa till huvudinnehåll

Vocal Painting får körer att improvisera med rösten: "Man kan göra vad som helst med rösten"

Flickor i shorts och t-skjorta står i en halvcirkel och en man står framför dem
Vocal Painting är ett sätt för en kör att improvisera med hjälp av en dirigent. Flickor i shorts och t-skjorta står i en halvcirkel och en man står framför dem Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,Norbusang,körsång,Workshop,körfestivaler,vocal painting

Körfestivalen Norbusang är i full gång i Borgå. En del av festivalens program är olika verkstäder. På lördag kuliminerar festivalen i en festkonsert där alla körer sjunger tillsammans.

Scenen är full med skrattande ungdomar när jag går ner för trapporna till salen i Kulturhuset Grand.

Verkstaden Vocal Painting har precis kommit i gång och ungdomarna står och värmer upp rösten och kroppen med klappar och viskande läten.

Verkstaden är en del av programmet i den nordiska körfestivalen Norbusang som för tillfället håller på i Borgå.

Under festivalen pågår sju olika verkstäder. Körerna går på samma verkstad både på torsdag och på fredag. På lördag är det dags att visa vad de har lärt sig.

- Verkstäderna har ett konkret mål. De resulterar i ett uppträdande på festivalens festkonsert i Avantisalen i Konstfabriken, berättar Miira Holländer som är evenemangsproducent för festivalen.

Beatbox och handsignaler

Det är Tomas Takolander som håller i trådarna för verkstaden. Han fungerar också som dirigent där. Takolander berättar att Vocal Painting är ett sätt för en kör att improvisera med melodier och läten.

- Inom Vocal Painting kan man göra vad som helst med rösten. Det är en metod för att improvisera. Den består av olika handsignaler som är kodifierade för att visa olika saker.

Allt som allt finns det hundratals olika handsignaler och tecken. Under verkstaden får koristerna lära sig ungefär 20
handsignaler.

En man sitter i slutet av en trappa
Tomas Takolander var överraskad av hur beredda ungdomarna var att ge av sina röster. En man sitter i slutet av en trappa Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,körsång,Workshop,körfestivaler,Norbusang,vocal painting

Deltagarna får exempelvis lära sig signaler för att börja sjunga och sluta sjunga. Med dessa signaler kan dirigenten sedan styra kören.

- Idén är att dirigenten skulle göra så lite som möjligt och att koristerna skulle göra det mesta. Dirigenten kan också ge musikaliska idéer men de vi strävar till är att kören hittar på musiken, berättar Takolander.

En stor del av deltagarna i den här verkstaden kommer från en kör i Trondheim i Norge. Anna Wennberg Hummelsund är en dem. Hon är nöjd med verkstaden.

- Vi har lärt oss hur man kan kombinera ljud så att de blir bra tillsammans.

Tre flickor står på rad och ler
Från höger: Rebecca Eiriksson, Julie Ringrold och Maria Gravråkmo. Tre flickor står på rad och ler Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,Norbusang,körsång,Workshop,körfestivaler

En annan deltagare är Maria Gravråkmo. Hon har hittills haft det väldigt roligt på festivalen, och säger att verkstaden är lärorik.

- Vi har lärt oss olika tecken som alla kan lyda så att vi tillsammans kan sjunga något fint.

En ny sak för idag är att återskapa ljud som slagverk kan åstadkomma, det vill säga beatboxning.

Det här är något som Solveig Selbekk Andrea har lärt sig men som inte är helt enkelt.

- Det är lite svårt. Vi har även fått sjunga i olika grupper och dirigenten har lärt oss sjunga toner och kombinationer som är bra tillsammans.

Alla får improvisera

Norbusang har deltagare från Nordens alla länder. På grund av det här går verkstaden på engelska.

Det är trots allt inte så många ord som byts ut. Kommunikationen mellan Takolander och koristerna sker till en stor del via handsignalerna och olika melodier som Takolander improviserar fram.

Efter pausen är det dags för var och en att prova improvisera. Turvis får varje deltagare improvisera ihop ett ljud som alla där efter tillsammans upprepar.

Koristerna står i en ring på scenen så att alla kan se varandra. Varvet går runt och deltagarna improviserar nya melodier och härmar olika läten eller ord.

Flickor och en man står i en halvcirkel och sjunger
Koristerna improviserar turvis olika melodier och läten Flickor och en man står i en halvcirkel och sjunger Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,Norbusang,körsång,Workshop,körfestivaler

Julie Ringrold berättar att det i går efter verkstadens första dag kändes som att de hade gjort allt men att det idag är lika roligt och att de ständigt lär sig nya saker.

- Det har varit väldigt spännande. Det är väldigt kul och det blir helt annorlunda än när man sjunger vanligt.

Rebecca Eiriksson instämmer och anser att programmet har varit passligt svår.

- Det är roligt att dirigenten bara kan välja ut några signaler och så sjunger man med i melodierna.

"Borgå är en fin stad"

Borgå bjuder på strålande väder för festivaldeltagarna. Det här uppskattar de norska tjejerna väldigt mycket.

- Det har varit jättevarm så det har varit härligt att äta glass och gå runt på stan, berättar Maria Gravråkmo.

Julie Ringrold hoppas att vädret fortsätter att vara fint och berättar att hon tycker att Borgå är en väldigt fin stad

- Vi har liknande byggnader hemma i Trondheim men samtidigt är det väldigt annorlunda. Det är kul att se vad som är lika och vad som är olika.

Flickor står på rad och sjunger
Koristerna fick öva på både melodier och handsignaler under verkstaden. Flickor står på rad och sjunger Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,Norbusang,körsång,Workshop,körfestivaler

Anna Mathea Sandberg Nyheim håller med.

- Det är en väldigt fin, liten och mysig stad med en fin historia.

Värmen kom även som en chock för en del av festivaldeltagarna.

- Det har varit helt otroligt väder, och en stor chock för grönlänningarna och islänningarna, som inte är vana med sådana här temperaturer, berättar Holländer.

Värmen har ändå inte ställt till med några större bekymmer.

Slut på söndag

Efter verkstaden på fredag är det dags för körerna att sjunga på både mindre och större konserter runt om i staden. Festivalen kuliminerar på lördagen i den gemensamma festkonserten.

- Där samlas hela festivalgänget för att se vad alla åstadkommit i verkstäderna. Sedan avslutar vi festivalen genom att tillsammans sjuga årets festivalverk "Jordens ljus". På söndag packar vi väskorna och åker hem, berättar Holländer.

Sandberg Nyheim ser fram emot festkonserten.

- Jag ser framemot att sjunga "Jordens ljus" tillsammans med alla de andra körerna.

Tre flickor sitter på en trappa och håller om varandra
Från höger: Anna Mathea Sandberg Nyheim, Solveig Selbekk Andrea och Anna Wennberg Hummelsund. Tre flickor sitter på en trappa och håller om varandra Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,körsång,Workshop,körfestivaler,Norbusang

Selbekk Andrea och Wennberg Hummelsund instämmer.

- Jag ser fram emot att få sjunga med andra körer, säger Wennberg Hummelsund.

Tomas Takolander är nöjd med verkstaden och hur mycket ungdomarna redan lärt sig under den första dagen.

- Jag är supernöjd och överraskad av nivån samt hur beredda ungdomarna är ge av sig själva och sina röster. Jag tror att det kommer att bli fint på konserten på lördag.

Läs också