Hoppa till huvudinnehåll

DJ Finnjävel spelar udda finsk musik på sydafrikansk radiokanal

Henrik Gustafsson håller upp den sågtandade vinylsingeln som är en split med Eläkeläiset och Ace Frehley.
Den sågtandade Eläkeläiset/Ace Frehley-splitvinylen är en raritet. Henrik Gustafsson håller upp den sågtandade vinylsingeln som är en split med Eläkeläiset och Ace Frehley. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Bush Radio,radio,Kapstaden,Degerö,Kyrkslätt,Sydafrika,Ace Frehley,Vinyl,Eläkeläiset (band),DJ Finnjävel

Få vet vad som sker bakom lyckta dörrar i ett helt vanligt radhus på Degerö i Helsingfors. När familjen har lagt sig sätter sig DJ Finnjävel i bara kalsongerna ner i soffan och drar på sig ett billigt headset.

Det är dags för att banda ett nytt avsnitt av radioshowen “From Kyrkslätt with love” i The Wrong Rock Show som sänds i Bush radio. I Sydafrika. Och temat är udda finsk musik.

henrik Gustafsson med headset på huvudet sitter vid latop i sitt vardagsrum med skivor omkring sig.
DJ Finnjävel dyker upp när familjen sover. henrik Gustafsson med headset på huvudet sitter vid latop i sitt vardagsrum med skivor omkring sig. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Bush Radio,radio,Kapstaden,Degerö,Kyrkslätt,Sydafrika,DJ Finnjävel

Henrik Gustafsson berättar hur det hela startade för över tio år sedan.

- Det var dom som hittade mig. Slumpen spelade in där, skrattar han.

Haloo Helsinki är bara strunt!

Henrik Gustafsson poserar leende framför sin cd-hylla.
Mainstream-musik intresserar inte Henrik Gustafsson. Henrik Gustafsson poserar leende framför sin cd-hylla. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Bush Radio,radio,Kapstaden,Degerö,Kyrkslätt,Sydafrika,DJ Finnjävel

På nittiotalet var Gustafsson aktiv på en Nick Cave-mailinglista där han blev bekant med sydafrikanen Botha Kruger som 2007 råkade komma till Finland med sin fru och hörde av sig.

Svartvit bild på Nick Cave i mörk kostym live mot en vit himmel. Cave i profil pekar med fingret framåt.
Allt startade med kärleken till Nick Caves musik. Svartvit bild på Nick Cave i mörk kostym live mot en vit himmel. Cave i profil pekar med fingret framåt. Bild: Avalon. All rights reserved./All Over Press Nick Cave (musiker)

De träffades och gick bland annat på Wärttinäs konsert.

Lassi kinnunen i bandet Eläkeläiset med dragspel i Eurovisionen 2010.
Eläkeläiset är det mest spelade bandet i radioshowen. Lassi kinnunen i bandet Eläkeläiset med dragspel i Eurovisionen 2010. Bild: com.pic. / Kimmo Brandt / All Over Press Eläkeläiset (band),dragspel

Kontakten ledde till att de började utbyta samlings-skivor med finsk respektive sydafrikansk musik som de skickade åt varandra.

Några år senare möttes på nytt på Roskilde-festivalen.

Orangegul stämningsbild på natten på Rokilde-festivalen. Silhuetter av publik med flaggor framför orangea huvudscenen under Eminems gig.
På Roskilde-festivalen fcik Gustafsson improvisera ett radioprogram i en diktafon. Orangegul stämningsbild på natten på Rokilde-festivalen. Silhuetter av publik med flaggor framför orangea huvudscenen under Eminems gig. Bild: Avalon.red. All rights reserved./All Over Press Roskildefestivalen,Danmark,rap,Eminem

- Botha hade med sig en diktafon och sade “nu får du improvisera en helfinsk Wrong Rock Show på två timmar”, minns Gustafsson.

I efterskott skickade han låtarna till Botha som klippte ihop programmet som blev så bra att han fick göra ett eget block i programmet. Varje avsnitt är två timmar långt.

Mest spelat i "From Kyrkslätt with love"

De tio mest spelade artisterna i showen:

Eläkeläiset
Tekramütisch
22 Pistepirkko
Sielun Veljet
Mjölk
Aino Venna
Mikko Joensuu
HC Andersen
Ismo Alanko
Paska

Han har nu gjort det i närmare tio år och programmet kommer ungefär med fyra eller sex veckors mellanrum och man kan också lyssna på det på nätet.

Svartvit bild på Teemu Bergman.
PääKii! hörs ofta i The Wrong Rock Show. Svartvit bild på Teemu Bergman. Bild: Joonas Josefsson Teemu Bergman

Bush Radio baserar sig på frivilligverksamhet så DJ Finnjävel får inte heller betalt för att göra sin show.

Han har fått rådet att välja sina ord litet med tanke på den ofta väldigt fattiga publik som lyssnar på Bush radio i Kapstaden.

Slum i Kapstaden. Ruckel och pojke samt två små barn smått i ena hörnet.
Det gäller att välja sina ord i ett program med en publik som lever i fattigdom och knappast någonsin kommer att få ett jobb. Slum i Kapstaden. Ruckel och pojke samt två små barn smått i ena hörnet. Bild: All Over Press Kapstaden,Slum,fattigdom,Sydafrika

Men han får spela favoritlåtar för en otippad publik och kan då och då få något recensionsexemplar av någon skiva.

Henrik Gustafsson på knä i sitt hem, gräver i sin cd-hylla.
Gustafsson har en ansenlig mängd cd-skivor hemma. Henrik Gustafsson på knä i sitt hem, gräver i sin cd-hylla. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos radio,Kapstaden,Degerö,Kyrkslätt,Sydafrika,Bush Radio,DJ Finnjävel

Ibland blir det dock också musik som inte är finsk eller finskspråkig. Bland annat har han gjort ett svenskt specialavsnitt.

Och program från festivalen han regelbundet besökt sedan 1998. Festivalen som Neil Young kallade “den bästa festivalen i världen”.

- Jag har nu i tre år gjort program från Roskilde-festivalen i Danmark. Jag har spelat band jag har sett där och gjort reportage och skrivit för Bush-bloggen om dem, säger han.

henrik Gustafsson leende på sin balkong med headet på huvudet. Vårgrönska i bakgrunden.
I princip är det gitarrock som ska spelas med Gustafsson smyger in en del folk och världsmusik också. henrik Gustafsson leende på sin balkong med headet på huvudet. Vårgrönska i bakgrunden. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Bush Radio,radio,Kapstaden,Degerö,Kyrkslätt,Sydafrika,DJ Finnjävel

- Min bakgrund är indie gitarr-rock-pop men jag har gått ganska långt mot folk och world-musik som börjat intressera mer och mer så jag försöker smyga in sådant också. Det är roligt med tango och dragspelsmusik, som jag antar att låter väldigt exotiskt för dem som lyssnar där, berättar Gustafsson.

När jag frågar om hans förhållande till mainstream-musik så skruvar han litet besvärat på sig.

- Det intresserar ju inte så där… Om man slår en sådan stämpel på så låter det tråkigt genast från början, vilket det ju inte nödvändigtvis behöver vara. Sådant som är mainstream här i Finland blir ju exotiskt sedan när man lyssnar på det på savannen eller i slummen i Kapstaden, funderar han.

Bandet Tekramütisch skivomslag. Knallin nurja puoli, parodi på Dark side of the moon.
Tekramütisch är det näst mest spelade bandet i showen. Bandet Tekramütisch skivomslag. Knallin nurja puoli, parodi på Dark side of the moon. Bild: Tekramütisch skivomslag,Tekramütisch

Men populära finska artister som t.ex. Haloo Helsinki avfärdar han direkt.

- Det är ju bara strunt. Inte vill jag spela något sånt, säger han.

Om han skulle fastna i en hiss med en salongsberusad finsk man iklädd ölmärkes-keps och Metallica-T-skjorta som skulle börja small talka om hur hård jappe James Hetfield är så skulle det säkert inte sluta bra.

- “James vem då?!” Det beror på hur stor den här lippiskillen är men jag skulle i alla fall säga att Metallica är fjantar. Sedan eskalerar det! skrattar han.

Förbudsskylt med Metallica inuti.
Gustafsson säger "nej tack" till Metallica. Förbudsskylt med Metallica inuti. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Metallica

Men det finns en publik också för udda finsk musik ute i världen. Gustafsson har t.ex. fått feedback av en lyssnare i USA som hört 22 Pistepirkko i hans show och genast dagen därpå köpt bandets gamla skivor.

- Det är roligt att höra sådant. Att veta att någon lyssnar och någon bryr sig, säger DJ Finnjävel.