Hoppa till huvudinnehåll

Ett rekordantal turister väntas till Helsingfors i sommar - över 550 000 passagerare kommer med jättekryssningsfartygen

Kryssningsfartyget Viking Sea seglar under norsk flagg. Fartyget är  ca 227 meter långt.
Kryssningsfartyget Viking Sea seglar under norsk flagg. Fartyget är ca 227 meter långt. Kryssningsfartyget Viking Sea seglar under norsk flagg. Fartyget är ca 227 meter långt. Bild: Yle / Anne-Pauliina Rytkönen kryssningsfartyg,Passagerarfartyg,fartyg,Ärtholmen,hamn,Viking Sea

Ett rekordstort antal turister väntas till Helsingfors i sommar. Många av dem kommer med jättekryssningsfartyg. En ny kaj för stora fartyg togs nyligen i bruk på Ärtholmen i Helsingfors.

Under sommarsäsongen är också den normala fartygstrafiken livlig. Kryssningar till Tallinn och Stockholm är fortfarande populära.

Det gigantiska vita fartyget Viking Sea har lagt till vid Ärtholmen i Helsingfors. Turisterna från Kanada och USA gör en dagsutflykt till Helsingfors centrum.

Turister från USA och Kanada har beskådat sevärdheter under en dagsutfärd till Helsingfors centrum.  På vägen tillbaka till fartyget tvättar de sina händer.
Turister från USA och Kanada har beskådat sevärdheter under en dagsutfärd till Helsingfors centrum. På vägen tillbaka till fartyget tvättar de sina händer. Turister från USA och Kanada har beskådat sevärdheter under en dagsutfärd till Helsingfors centrum. På vägen tillbaka till fartyget tvättar de sina händer. Bild: Yle / Anne-Pauliina Rytkönen kryssningsfartyg,Passagerarfartyg,fartyg,Ärtholmen,hamn,Viking Sea

Fartyget Viking Sea har en längd på 227 meter och är ungefär av samma längd som färjorna till Stockholm.

Jämförelsevis är Silja Serenade 203 lång medan Viking Lines Mariella är cirka 175 meter.

Kajerna ska kunna ta emot också jättefartyg

De internationella kryssningsfartygen blir allt större vilket ställer högre krav på kajernas konstruktion.

Kring första maj togs en ny så kallad LHD-kaj i bruk på Ärtholmen i Helsingfors. Kajen ska betjäna stora kryssningsfartyg. Upp till 360 meter långa fartyg inväntas i sommar.

Både antalet fartyg och antalet passagerare väntas i sommar bli rekordstort. I Helsingfors räknar man med att sammanlagt 309 internationella fartyg för med sig över 550 000 passagerare.

Barnfamiljer åker gärna till Tallinn och Stockholm

Också den reguljära trafiken från Finland till Stockholm och Tallinn
är livlig under sommarmånaderna.

Det är framför allt barnfamiljer som åker på kryssning under barnens sommarlov.

Kommunikationschefen Marika Nöjd vid Tallink Silja konstaterar att resorna är populära, och att man under de senaste åren varje sommar har slagit tidigare rekord.

Utöver barnfamiljer finns det en annan grupp som lockas allt mer av kryssningar på Östersjön, och det är turisterna från Asien. Antalet asiatiska turister ökar hela tiden.

- Ungefär 13 procent av passagerarna kommer från länder utanför Finland, konstaterar Nöjd.

Artikeln bygger på Anne-Pauliina Rytkönens artikel Jättiristeilijät tuovat Helsinkiin ennätysmäärän turisteja – Hernesaareen avattiin uusi laituri isoille aluksille

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes