Hoppa till huvudinnehåll

IAAF förlänger den ryska avstängningen

Friidrotts-VM i London 2017.
Friidrotts-VM i London 2017. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL London,International Association of Athletics Federations,friidrott,idrott,stadion,iaaf

Ryska friidrottare får fortsättningsvis inte tävla under rysk flagg. Internationella friidrottsförbundet IAAF fattade i dag beslutet att förlänga avstängningen.

Ryssland som nation har varit avstängt från internationell friidrott sedan november 2015. Förra hösten hävde antidopningsbyrån Wada sin avstängning mot Ryssland men IAAF har valt att inte gå på samma linje.

På sitt styrelsemöte i Monaco i dag förlängde IAAF den ryska avstängningen ytterligare. Det finns två skäl till att förbundet väljer att förlänga avstängningen.

Dels för att avstängda tränare fortsättningsvis tränar idrottare och dels för att man inte fått alla dokument kring misstankarna om höjdhopparen Danil Lysenko. Ryska ledare ska ha hjälpt Lysenko att dölja uppgifter i sin vistelserapportering.

– Då en utredning pågår kan vi inte överväga att häva avstängningen, säger Rune Andersen som leder arbetet hos IAAF enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska friidrottare som kan bevisa att det tränar i en dopningsfri miljö har fått dispens från IAAF och tävlat under neutral flagg.

Årets VM i friidrott avgörs i månadsskiftet september-oktober och det är fortfarande oklart om avstängningen kommer att gälla över mästerskapet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport