Hoppa till huvudinnehåll

Landslagskaptenen Sparv hyllar Pukkis storform i ”det typiska finska sommarvädret” – Granlund och Skrabb frågetecken för nästa match

Teemu Pukki firar mål i ösregnet.
Teemu Pukki firar mål i ösregnet. Teemu Pukki firar mål i ösregnet. Bild: Lehtikuva Teemu Pukki

2–0 mot Bosnien-Hercegovina. Två mål av Teemu Pukki. Speciellt starkt efter att han haft semester i en månad, säger lagkaptenen Tim Sparv för Yle efter att Finland fortsatt EM-kvalet med en enorm seger. Albin Granlund och Simon Skrabb kan däremot tvingas vila.

Ingen verkar kunna stoppa Teemu Pukki just nu.

Inte ens då det gått över en månad sedan forwardens senaste ligamatch.

På lördagskvällen stod Pukki för Finlands båda mål då landslaget slog Bosnien-Hercegovina i EM-kvalet med 2-0. Efter slutsignalen sprang de finländska spelarna fram till anhängarna för att fira tillsammans med dem.

– Det kändes helt ofattbart. Jag har sällan varit med om något lika fint i Finland. Vi hade tyngre perioder i första halvlek, men publiken gav oss energin vi behövde, säger Pukki för Yle efter matchen.

Pukki gjorde sina båda mål i andra halvlek.

– Vi var det klart bättre laget efter pausen. Jag kunde ju ha gjort 4-5 mål i dag, men då vi tar tre viktiga poäng så kan jag förlåta sådana små misstag, säger en uppenbart glad tvåmålsskytt.

"Grymt gjort av 'Teme'"

Lagkaptenen Tim Sparv har också all orsak att vara nöjd.

– Vi bättrade på rejält till andra halvlek. Mer tempo, mera bollar framåt och dessutom lyckades vi hålla boll bättre. Jag är väldigt nöjd med hur vi spelade i dag. Alla kämpade för laget och vi försvarade disciplinerat, analyserar han.

Bosniens stora stjärna Edin Dzeko fick inte heller mycket till stånd, påpekar Sparv.

– Vi lyckades hålla honom under kontroll.

Tim Sparv mot Edin Dzeko.
Tim Sparv och Edin Dzeko i farten i Tammerfors. Tim Sparv mot Edin Dzeko. Bild: imago images / Nordphoto / All Over Press Tim Sparv,Edin Džeko

Sparv får medhåll av landslagstränaren Markku Kanerva.

– Okej, Dzeko hade ett superläge, men i övrigt avväpnade vi dem. Vi hade sju skott på mål. Klart fler än motståndarna, myser han.

Att det var Teemu Pukki som steg fram och avgjorde matchen överraskar varken Sparv eller Kanerva.

– ”Teme” är i form. Det är grymt gjort av honom, speciellt med tanke på att han har haft semester i en månad. Han jobbade hårt också i defensiven. Vi är lyckliga som har honom i vårt landslag, säger Sparv.

– En mentalt mogen match av hela laget, kompar "Rive".

Efter att Pukki med en fantastisk soloprestation gett Finland ledningen öppnade sig skyarna. De blåvita lyckades samtidigt koppla ett grepp om matchen.

– Det var ju bara en typisk finsk sommardag. En utmaning som vi tacklade väl, säger Sparv.

Skadeproblem inför resan till Liechtenstein

Härnäst ställs Finland mot Liechtenstein. Matchen spelas på bortaplan på tisdag. Där kan Finland tvingas klara sig utan Allsvenskan-duon Albin Granlund och Simon Skrabb.

Granlund byttes ut redan i den första halvleken mot Bosnien-Hercegovina, medan Skrabb dras med problem i bakre låret.

– I värsta fall tvingas de båda stå över matchen. Vi bedömer läget på nytt ännu på söndagen. Vi hoppas förstås att det inte handlar om allvarliga skador, säger landslagstränaren Kanerva.

Liechtenstein åkte själva på en 0–3-förlust mot Armenien under lördagens kvalomgång. Väntevärdet är alltså att Finland ska ta ytterligare tre poäng.

Teemu Pukki underströk ändå redan i tv-intervjun efter matchen att laget inte vunnit något ännu.

– Det ser bra ut just nu, men det skulle det också göra, konstaterar han för Yle.

Läs mera:

Magisk Teemu Pukki sänkte Bosnien-Hercegovina – gjorde två mål i viktiga kvalmatchen

Teemu Pukki vem annars. Den glödhete anfallaren avgjorde på egen hand kvalmatchen mot Bosnien-Hercegovina och Finland har nu ett bra utgångsläge i EM-kvalet.