Hoppa till huvudinnehåll

Marika Teini klättrade upp till tvåa i jaktstarten efter ”dinosaurieorientering” – blodig Kirmula en meter från pallen i herrtävlingen

Marika Teini.
Marika Teini i farten i Vichtis. Marika Teini. Bild: Lehtikuva Marika Teini

Det blev väntat nog en överlägsen svensk seger i jaktstarten, men bakom Tove Alexandersson blev det spännande. Efter två jättemissar av sina motståndare kunde Marika Teini hissa upp sig till tvåa i Vichtisterrängen. Miika Kirmula blev i sin tur fyra i dramatisk stil.

Att det skulle bli svensk seger påi damernas jaktstart på söndagen var det nog aldrig någon fråga om. Tove Alexandersson inledde loppet två minuter före Natalia Gemperle från Ryssland och stod inte för några större missar i Vichtisterrängen.

– Jag försökte bara orientera lugnt och hålla ihop det hela vägen. Det kan vara lite svårt med jaktsarter, att hitta rätt fokus och hålla fokus hela tiden. Jag är glad att jag lyckades med det i dag, säger Alexandersson i tv-intervjun efter segern.

Men bakom svenskan blev det nervigt.

Tvåan Gemperle tappade bort sig efter den fjärde kontrollen, då hon sprang iväg i totalt fel riktning och halkade långt ner i ställningarna.

Marika Teini, som startade trea, tog tillsammans med norskan Kamilla Olaussen vara på läget.

"Över alla förväntningar"

Olaussen verkade redan rycka ifrån Teini men på vägen till den 13:e kontrollen missade norskan. Olaussen valde gjorde ett annat vägval en Teini – och tappade en minut till finländskan.

– ”Kami” valde en annorlunda rutt och jag kom åt att ta mig förbi henne. Jag visste hela tiden att jag kunde komma i mål som tvåa bara hon inte såg min rygg efter kontrollen, berättar Teini efter målgången.

Så var fallet. Teini korsade mållinjen som tvåa och avrundade helgen med en andra pallplacering på lika många dagar.

– Det är över alla förväntningar. Speciellt med tanke på hur fysisk den här banan var i dag, säger Teini.

Olaussen kom i mål som trea.

Tappade bort sig redan före den första kontrollen

Teini klagade redan efter lördagens medeldistanstävling på att hon mådde riktigt illa efter loppet. Hon övervägde till och med att stå över söndagens tävling.

– Jag vet inte om det kan kännas sämre i kroppen än i går, men jag mår minst lika illa i dag. Det funkade inte alls i början. Jag fick ta till dinosaurietaktiker från 70-talet då jag tappade bort mig redan före den första kontrollen, berättar Teini.

– Men jag bestämde mig för att bara köra på. Jag tog riktning från kompassen och sprang iväg, fortsätter hon.

Ett val, som expertkommentator Fredric Portin hyllar.

– Det är inte bra att man tappar bort sig så tidigt, men samtidigt väldigt bra att hon vågade trycka på istället för att bara stå stilla. Det tyder på mental styrka, säger han.

Kirmulas jättespurt räckte inte riktigt hela vägen

I herrtävlingen lyckades Miika Kirmula stå för en riktig bragdinsats. Kirmula inledde loppet som sjua, men då det 13,4 km långa racet närmade sig slutet hade han redan rygg på trean Magne Dähli.

Samtidigt som orienterarna kurvade in på ängen som agerade målområde knappade Kirmula in på försprånget ytterligare. I den sista kurvan låg bara någon meter efter – men mållinjen kom emot för snabbt.

Kirmula blev en meter från tredjeplatsen.

– Det här är det tuffaste han någonsin gjort. En fantastisk tävling. Det bådar verkligen gott inför framtiden, säger en lyrisk Fredric Portin efter målgång.

– Jag hade nog aldrig trott på det här. Visst var jag medveten om att formen är bra, men jag har ju inte gjort något speciellt i vinter. Det känns lite konstigt att placera sig så här bra, säger Kirmula själv i tv-intervjun.

Efter målgången visade tv-bilderna att Kirmula hade fått ett veck i pannan och att blodet rann ner över ansiktet. Men det handlade inte om någon allvarligare skada.

– Så här går det i orientering ibland. I det sista kartbytet blev det lite snårigt och så blev det så här bara. Jag blev nog lite rädd när jag såg hur blodig min hand blev när jag skulle kolla hur det gick, medger han.

Segern i herrtävlingen gick till svenska Gustav Bergman.

Resultat, damernas jaktstart:

1. Tove Alexandersson SWE 58.50
2. Marika Teini FIN +1.30
3. Kamilla Olaussen NOR +2.36
4. Natalia Gemperle RUS +3.14
5. Karolin Ohlsson SWE +3.16
6. Anastasija Rudnaja RUS +3.26
7. Venla Harju FIN +3.45
8. Sabine Hauswirth SUI +4.48
9. Anna Bachman SWE +4.52
10. Elena Roos SUI +4.53
---
12. Sari Anttonen FIN +5.00
14. Saila Kinni FIN +5.07
15. Lotta Karhola FIN +5.09
16. Maija Sinaoja FIN +5.20
20. Merja Rantanen FIN +7.14

Resultat, herrarnas jaktstart:

1. Gustav Bergman SWE 1.12.19
2. Frederic Tranchand FRA +1.58
3. Magne Dähli NOR +2.04
4. Miika Kirmula FIN +2.04
5. Martin Regborn SWE +2.17
6. Daniel Hubmann SUI +2.37
7. Vojtech Kral CZE +2.44
8. Joey Hadorn SUI +4.01
9. Olav Lundanes NOR +4.23
10. Matthias Kyburz SUI +4.30
---
17. Aleksi Niemi FIN +7.41
22. Joni Hirvikallio FIN +8.44
24. Aleksi Karppinen FIN +8.52
28. Akseli Ruohola FIN +10.05
40. Mikko Knuuttila FIN +14.03
51. Eetu Savolainen FIN +14.43

Artikeln uppdaterad efter herrarnas lopp klockan 13.06.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport