Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Finalrepris i Franska öppna – Dominic Thiem ute efter alla tiders tennisbragd mot gruskungen Rafael Nadal

Herrfinalen i Franska öppna blir en repris från i fjol. Österrikes Dominic Thiem jagar sin första grand slam-titel, men utmaningen är den största som finns inom tennisvärlden.

Rafael Nadal är den bästa grusspelaren genom tiderna, det finns det inget snack om. Man skulle dessutom kunna påstå att ingen spelare eller inget lag någonsin dominerat en tävling på samma överlägsna sätt som Nadal härskat i Franska öppna.

Elva finaler och elva mästerskap. Det är Nadals saldo från matcherna på Philip Chatrier-arenan. Spanjoren har under årens lopp förlorat bara två matcher i Franska öppna, båda i tidigare omgångar då han störts av skador.

Österrikes 25-årige Dominic Thiem har ändå utvecklats till ett allt större hot för Nadal. Thiem har lyckats slå spanjoren på grus redan fyra säsonger i följd, senast i Barcelona-semifinalen i slutet av april.

Nadal leder ändå inbördes matcherna med 8–4 och med 7–4 på grus.

I fjol blev finalen i Franska öppna inte den rysare som tennisvärlden hoppats på då Nadal vann i tre raka set med 6–4, 6–3, 6–2. Då spelarna möttes igen i US Open bjöd duon på en av säsongens absolut bästa matcher, som slutade i Nadals seger efter tiebreak i det femte setet.

Alla tiders tennisbragd på kommande?

Många har sett Thiem som en blivande Franska öppna-vinnare. Häftigast skulle det förstås vara om segern skulle komma mot den bästa grusspelare genom tiderna.

Att slå Rafael Nadal i en final på Philip Chatrier-arenan i Paris är den ultimata utmaningen i tennis.

Spanjoren har dessutom en fördel i att han fått vila en dag mer än Thiem som ännu på lördagen måste kämpa för fullt för att slå världsettan Novak Djokovic i en grym femsetare i brutala förhållanden. Matchen som inleddes på fredagen avbröts totalt tre gånger på grund av regn och spelades klar under ett dygn före finalen ska börja.

Om Thiem ännu efter det klarar av att slå självaste gruskungen i Franska öppna-finalen skulle det utan tvekan handla om en av de största tennisbragderna någonsin, om inte den allra största.

Franska öppna-finalen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 16.00. Janne Karinkanta refererar matchen på svenska.

Läs också