Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian Vettel förbannad på tävlingsjuryn – fick tidsstraff och tappade segern: ”De stjäl tävlingen från oss”

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel Bild: xpbimages.com Formel 1,Sebastian Vettel

Sebastian Vettel såg ut att ha tävlingen i Montreal under kontroll men ett litet misstag på det 48:e varvet blev ödesdigert. Trots att tysken var först över mållinjen gick segern till Lewis Hamilton.

Säsongen 2019 har verkligen inte gått som Ferrari hade planerat. ”Den italienska hingsten” har haft stora problem och inte klarat av hänga med Mercedes.

Ferrari har halkat efter rejält både i förar-VM och i konstruktörsmästerskapet och för att det skulle finnas någon som helst spänning kvar den här säsongen behövde Ferrari en bra tävling i Montreal.

Sebastian Vettel hade också segern som i en liten ask men ett misstag på den 48:e varvet förstörde dagen. Vettel tappade greppet i kurva tre och körde ut på gräset.

Tysken lyckades ändå ta sig tillbaka in på banan men var då nära att köra ihop med Lewis Hamilton.

Händelsen granskades av tävlingsjuryn som valde att ge Vettel ett fem sekunders tidsstraff som lades till efter målgången. Juryn ansåg att Vettel hade kört in på banan på ett osäkert sätt och stört Hamilton.

– De stjäl tävlingen från oss, röt Vettel i stallets radio.

– Nej nej nej, inte så här. Man måste vara blind om man tror att man kan köra på gräset och sedan kunna kontrollera bilen. Jag hade tur som inte körde i muren. Vart skulle jag ta vägen. Det här är inte rättvist.

Vettel nobbade intervju och flyttade skylt

För Hamiltons del var det bara att hålla sig inom fem sekunder från Vettel för att köra hem säsongens femte seger. Och det var precis vad han gjorde.

– Det var inte så här jag ville vinna men jag skulle ha kört om honom om inte muren varit där. Jag tvingade honom till ett misstag.

– Det var oturligt men det är så här jag tävlar. Man ska köra in på banan på ett säkert sätt, sade Hamilton i sin segerintervju.

Vettel var så förbannad efter målgången att han inte ställde upp på någon intervju och gick i stället in i garaget.

Efter en liten stund kom han ut på banan igen och i protest flyttade han en skylt med nummer ett på från Hamiltons bil och lade i stället dit en skylt med nummer två.

Bottas missade pallen

Charles Leclerc som var trea i kvalet behöll också den placeringen i tävlingen och knep sin andra pallplacering i karriären.

Valtteri Bottas som inte varit bästa vän med sin bil den här helgen missade pallen för första gången den här säsongen. Bottas tappade en placering genast i starten men lyckades under loppets gång köra upp sig till en slutlig fjärde plats.

Kimi Räikkönen gjorde vad han kunde från sin dålig startposition och slutade på 15:e plats.

Resultat:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.29.07,084
2. Sebatian Vettel Ferrari +3,658
3. Charles Leclerc Ferrari +4,696
4. Valtteri Bottas Mercedes +51,043
5. Max Verstappen Red Bull +57,655
6. Daniel Ricciardo Renault
7. Nico Hülkenberg Renault
8. Pierre Gasly Red Bull
9. Lance Stroll Racing Point
10. Daniil Kvjat Toro Rosso
---------------
15. Kimi Räikkönen Alfa Romeo

Läs mera:

Ferrari tänker överklaga tidsstraffet som kostade Vettel segern – får stöd av Yle Sportens F1-expert: ”Hårklyveri av juryn”

Sebastian Vettel var en bitter man efter Kanadas grand prix. Tysken körde av, höll på att kollidera med Lewis Hamilton – och straffades med ett tidstraff som fällde honom ner till tvåa. Kontroversiellt, summerar Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.