Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Sydkoreas president Moon Jae-In på officiellt statsbesök i Finland - "Innovativ tillväxt" lockar i Norden

Sydkoreas president Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook besöker Finland i två dagar, innan de åker vidare till Sverige och Norge
Sydkoreas president Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook är i Finland två dagar, innan de åker vidare till Sverige och Norge Sydkoreas president Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook besöker Finland i två dagar, innan de åker vidare till Sverige och Norge Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT Sydkorea,Moon Jae-in,Kim Jung-sook

Sydkoreas president Moon Jae-In och hans fru Kim Jung-Sook kommer i dag på officiellt statsbesök till Finland. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot det sydkoreanska presidentparet med officiella välkomstceremonier vid presidentens slott under förmiddagen och på kvällen blir det festmiddag på slottet.

"Innovativ tillväxt, fred och en inkluderande nation" är de tre frågor som president Moon officiellt har satt upp som sina främsta mål under sitt presidentskap.

Finland, Norge och Sverige är väsentliga samarbetsparter vad gäller regeringens främsta prioriteter, innovation och tillväxt― Presidentens kansli i Sydkorea

Fred och en inkluderande nation handlar givetvis om Nordkorea och den instabila region som omgärdar den koreanska halvön. Och det är just närmandet till Nordkorea som har kännetecknat den liberala, förre människorättsjuristens styre och gjort honom så populär både hemma och utomlands sedan han tillträdde i maj år 2017.

Ja, han har till och med nämnts som en kandidat för Nobels fredspris, fast det talet har tonats ner på sistone när förhandlingarna med Nordkorea stampar på stället igen efter en optimistisk början i fjol.

Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In avslutades på torsdagen med ett gemensamt besök på berget Paektu, som har stor symbolisk betydelse i Nordkorea. Nordkoreas första dam Ri Sol-Ju längst till vänster och Sydkoreas Kim Jung-Sook till höger.
Moon Jae-In och Kim Jung-Sook besökte Nordkorea i fjol där de besökte koreanernas heliga berg Paektusan tillsammans med Kim Jong-Un och hans fru Ri Sol-Ju Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In avslutades på torsdagen med ett gemensamt besök på berget Paektu, som har stor symbolisk betydelse i Nordkorea. Nordkoreas första dam Ri Sol-Ju längst till vänster och Sydkoreas Kim Jung-Sook till höger. Bild: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS Kim Jong-un,Moon Jae-in,Ri Sol-ju,Kim Jung-sook

Nordkoreas bångstyrighet har dämpat optimismen bland sydkoreanerna och Moons popularitet har dalat något från drygt 80 procent till drygt 70 procent.

Både Syd- och Nordkorea har för övrigt anledning att tacka de nordiska länderna, eftersom de hörde till de första länderna i Europa som i början på 1970-talet upprättade diplomatiska relationer med bägge länder. Sverige och Finland hörde också till de första länderna i väst som öppnade ambassader i Pyongyang.

Sverige och Finland har alltså goda relationer till både Nord- och Sydkorea och är redo att medla mellan länderna vid behov.

Moons popularitetssiffror har ändå sjunkit mest på grund av försämrade ekonomiska utsikter och minskad export som Sydkorea har tampats med under den senaste tiden.

Tillväxt honnörsordet

Det leder oss till Moons främsta mål, "innovativ tillväxt", vilket enligt hans medarbetare är den främsta orsaken att han den här veckan besöker de nordiska länderna.

Moon är bland annat intresserad av det nordiska välfärdssamhället, den politiska stabiliteten och skyddsnätet för startup företag.

I Finland deltar han på tisdagen i ett affärsforum för finländska och sydkoreanska företag tillsammans med Sauli Niinistö som bägge ska hålla tal.

- Finland, Norge och Sverige är väsentliga samarbetsparter vad gäller regeringens främsta prioriteter; innovation och tillväxt. Moon söker vänskapliga relationer med andra länder samt samarbete vad gäller det arktiska området, miljön, 5G nätverket och andra sektorer inom den Fjärde Industriella Revolutionen, uppger hans eget kansli på sin webbsida.

Finland är särskilt intressant för Sydkorea eftersom vi har samma spårbredd på järnvägen som Ryssland, Kina och Nordkorea och Moon är intresserad av att skapa en moderniserad tågförbindelse ändå från södra Sydkorea via Ryssland till Finland och vidare till Europa.

Sydkorea är intresserat av att modernisera järnvägen i Nordkorea och tågförbindelsen till Nord- och Sydkoreas gemensamma industripark Kaesong i södra Nordkorea har redan byggts om
Sydkorea är intresserat av att modernisera järnvägen i Nordkorea och tågförbindelsen till Nord- och Sydkoreas gemensamma industripark Kaesong i södra Nordkorea har redan byggts om Sydkorea är intresserat av att modernisera järnvägen i Nordkorea och tågförbindelsen till Nord- och Sydkoreas gemensamma industripark Kaesong i södra Nordkorea har redan byggts om Bild: EPA-EFE/YONHAP Nordkorea,Sydkorea

Finland och VR har länge utrett möjligheterna att modernisera järnvägen i Nordkorea så att man kunde skapa en snabb förbindelse både för person- och godståg.

En sådan förbindelse kunde vara guld värd för den sydkoreanska exportindustrin som därmed kunde undvika långsammare och dyrare havstransporter till exempel för bilindustrin.

Nordkorea som också har satt upp ekonomisk tillväxt som sitt främsta mål har visat växande intresse för en ny tågförbindelse genom landet som kunde inbringa livsviktig hårdvaluta.

Nordkorea tillåter numera flyg från och till Sydkorea att passera nordkoreanskt luftrum vilket utgör en viktig källa för hårdvaluta för de utarmade landet, som lider av omvärldens stränga ekonomiska sanktioner.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tycks tycka om tåg, för han har använt specialtåg flera gånger då han har varit utomlands
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tycks tycka om tåg, för han har använt specialtåg flera gånger då han har varit utomlands Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tycks tycka om tåg, för han har använt specialtåg flera gånger då han har varit utomlands Bild: EPA-EFE/KCNA EDITORIAL Kim Jong-un,Nordkorea

Sydkorea skulle stå för miljardkostnaderna för en moderniserad järnväg och den redan ombyggda tågförbindelsen från Sydkorea till den nordkoreanska industriparken Kaesong nära gränsen mellan länderna, bekräftar att planerna går att förverkliga bara det finns god vilja på bägge sidor.

Det för oss tillbaka till Moons solskenspolitik som är A och O för att drömmarna om samarbete och försoning med Nordkorea skall förverkligas.

Moon kan räkna med både Kinas och Rysslands stöd för sina samarbetsplaner och det är därför centralt hur USA:s och Nordkoreas relationer utvecklas under de närmaste åren.

Man får förmoda att de flesta på bägge sidor om den spända gränsen hoppas på ett snabbt maktskifte i Vita huset när amerikanerna väljer president om drygt ett år.

Läs också