Hoppa till huvudinnehåll

Boston krossade St. Louis och kvitterade finalserien – Rask storimponerade igen och tog jättekliv mot Conn Smythe-titeln

Tuukka Rask stoppar en puck.
Tuukka Rask. Tuukka Rask stoppar en puck. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tuukka Rask

För första gången på åtta år kommer Stanley Cup-finalserien i NHL att avgöras i en sjunde match. Boston Bruins lyckades med kniven mot strupen krossa St. Louis Blues på bortais – inte minst tack vare en ny bragdinsats av Tuukka Rask.

Senast då det spelades en ”game seven” i NHL-finalerna var våren 2011. Då tog Boston Bruins hem titeln på Vancouver Canucks bekostnad.

Natten till torsdag finsk tid är det dags igen.

St. Louis Blues skulle med en seger ha fått lyfta bucklan på hemmais tidigt på måndagsmorgonen finsk tid, men klarade inte av att matcha Bostons kämpaiver.

Efter de två första perioderna stod det bara förvisso 1–0 till gästerna, men efter det började fullträffarna rassla in. 1–0 blev 3–0 med hälften av perioden kvar och inte ens en reducering av Ryan O’Reilly – som fick videogranskas eftersom Tuukka Rask verkade ha lyckats rädda pucken – hjälpte St. Louis.

Hoppa över Twitterpostning

Bostons risade stjärnspelare steg också fram i segern. Brad Marchand och David Pastrnak noterades båda för 1+1 i matchen. Marchand satte 1–0-målet dryga åtta minuter in i den första perioden, medan Pastrnak sedan i praktiken säkrade segern för Boston med sitt 4–1-mål med sex minuter kvar av dusten.

Conn Smythe-favoriten levererade igen

Rask var också minst sagt imponerande. Även om nollan bara blev någon enstaka centimeter från att fullbordas stod finländaren för 28 räddningar och noterades således för en räddningsprocent på 96,6.

I mångas papper är Rask den givne favoriten att ta hem Conn Smythe-trofén för slutspelets mest värdefulla spelare om Boston vinner, men i och med att finalserien går till en sjunde match kan Rask nu också vinna priset även om det går så att St. Louis vinner den avgörande matchen.

Det är NHL-skribenterna i Nordamerika som röstar fram slutspelets MVP.

– I en ”game seven” så röstar vi under den tredje perioden. Ifall det där står till exempel 1–1 så har jag helt ärligt talat svårt att se hur Rask inte skulle vinna priset. Även om Boston förlorar, säger Sportsnet-experten Chris Johnston för Yle Urheilu.

Hoppa över Twitterpostning

Senast en spelare som förlorat finalen vunnit Conn Smythe var år 2003, då Anaheim-målvakten Jean-Sebastian Giguere valdes till vårens MVP. Då gick finalserien också till en sjunde avgörande match.

– Rask har varit enastående, hyllar Boston-lotsen Bruce Cassidy i NESN:s tv-intervju efter matchen.

– Se bara på hur han spelade idag. De här sjätte matcherna verkar vara hans grej. Det var samma sak i Toronto, samma sak i Columbus. Superlativen räcker inte till. Han har varit vår bästa spelare genom hela slutspelet – och vi har behövt det, fortsätter han.

"Tvingade dem att förtjäna varje skottläge"

Den sedvanligt anspråkslöse Rask hyllar själv hela lagets försvarsinsats.

– Vi lyckades hålla dem borta från de farligaste lägena. Vi ville försvara bra, tvinga dem att förtjäna varje skottläge. Det tycker jag vi gjorde, säger han i Sportsnets tv-intervju.

För Rask var segern den sammanlagt 50:e i slutspelssammanhang.

– Det känns ju kul att höra. Jag har ju varit med en stund så det är väl ett bevis på att vi har spelat bra, säger han.

Den avgörande matchen spelas i Boston. I årets finalserie har hemmafördelen ändå inte verkat hjälpa allt för mycket. Senast Boston vann en match på hemmais var i finalseriens första match.

– Vi fokuserar inte på det som hänt tidigare utan tar det här en match i sänder, intygar Rask.

St. Louis har i sin tur alltså vunnit två bortamatcher på raken.

– Vi är självsäkra. Vi är ett otroligt bra bortalag. Det är vår grej i vår. Vi ska fixa biffen på bortais, säger centern Ryan O’Reilly.

Resultat, NHL:

St. Louis – Boston 1–5
BOS Rask 28/29
Finalserien jämnt 3–3 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport