Hoppa till huvudinnehåll

Ferrari tänker överklaga tidsstraffet som kostade Vettel segern – får stöd av Yle Sportens F1-expert: ”Hårklyveri av juryn”

Sebastian Vettel med placeringsskylten.
Sebastian Vettels protest var inte direkt diskret. Sebastian Vettel med placeringsskylten. Bild: AFP / Lehtikuva Sebastian Vettel

Sebastian Vettel var en bitter man efter Kanadas grand prix. Tysken körde av, höll på att kollidera med Lewis Hamilton – och straffades med ett tidstraff som fällde honom ner till tvåa. Kontroversiellt, summerar Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Det som såg ut att bli en panghelg för Ferrari slutade i en grym besvikelse.

Sebastian Vettel körde av banan på det 48:e varvet och straffades för att ha åkt in på asfalten igen för farligt. Det fem sekunder långa tidsstraffet fällde honom ner till tvåa i sammandraget – bakom den överlägsna VM-ettan Lewis Hamilton.

Vettel konstaterade redan i teamets radio att det handlade om ”stöld”. Hamilton medgav också i tv-intervjun att det där inte var sättet han ville vinna på, men sade samtidigt att han ansåg att domarna fattade rätt beslut.

Efter tävlingen lade Vettel ut texten.

– Det är bara ord. Jag fick en fördel. Visst. Men det är helt fel. Det berättar inte sanningen om vad vi gör i bilen. Vi tävlingskör. Vi använder alla sunt bondförnuft. Numer förväntas F1-förare vara jurister. Sitta här och använda officiella termer. Det här är inte sporten jag förälskade mig i, säger han enligt The Guardian.

"En varning hade räckt"

Ferrari meddelade senare att man tänker överklaga domslutet. Enligt F1.com har stallet nu fyra dagar på sig att samla ihop bevis.

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens anser att Vettel borde frias.

– Det var ett mycket kontroversiellt domslut, skulle jag vilja säga. Personligen är jag inte övertygad om att tidsstraff var nödvändigt. En varning hade räckt, säger han.

– Man ser ju på Sebastian att han försöker kontrollera bilen. Då kan han inte samtidigt hålla koll på var Lewis är. Att Lewis sedan tvingas bromsa är en helt annan sak. Jo, man måste komma ihåg att Sebastian själv orsakade situationen, men jag tycker att en varning hade räckt, fortsätter han.

Sebastian Vettel surar och Lewis Hamilton ler.
Kyligt värre på podiet. Sebastian Vettel surar och Lewis Hamilton ler. Bild: xpbimages.com / All Over Press Sebastian Vettel,Lewis Hamilton

Efter målgången skippade Sebastian Vettel att parkera sin bil bredvid Hamilton och stallkamraten Charles Leclerc, utan körde istället längre fram och undvek tv-kamerorna. Efter att ha lugnat sig en stund gick han fram till de andra bilarna och flyttade placeringsskylten för tvåan framför Hamiltons bil.

Det straffades tysken för med två så kallade straffpoäng. Ifall en förare samlar på sig mer än tolv poäng under ett kalenderår stängs denne av i en tävling. Vettel har nu sju straffpoäng.

af Petersens har ändå förståelse för Vettels ”kortslutning”.

– Det finns säkert sådana som tycker att det är lite löjligt, men han är så otroligt besviken i stundens hetta. Arg på domarna och förstår ingenting. Det står ju så mycket på spel, så blir han utan sin första seger på väldigt länge, förklarar af Petersens.

"Det nuvarande systemet fungerar inte"

Vettel menade själv efter loppet att domslutet är väldigt dålig PR för hela grenen. af Petersens tror ändå inte att det kommer att inverka på hur stallets överklagan behandlas.

– Men det är mycket svårt att sia om det. Domarna tolkade reglerna på ett sätt och det kan vara att juristerna som nu behandlar överklagan tolkar de på ett annat sätt. Men helt rätt av stallet att överklaga. Det kan ju inte bli värre, säger han.

Det största problemet i dagens formel 1 är, enligt af Petersens, att det är olika domare som dömer varje lopp.

– En av dem som satt i juryn i går var Emanuele Pirro, som själv är tidigare förare. Jag har förstått att han förespråkade ett tidsstraff. Men samtidigt finns det många andra gamla förare som tycker att det var helt fel dömt.

– Själv tycker jag att man helt enkelt borde ha samma domare varje tävling. Det nuvarande systemet där man byter ut domarna varje lopp och förare straffas olika för likadana missar – det fungerar helt enkelt inte, säger han.

För Ferrari är nyckeln nu att kunna utnyttja energin från besvikelsen på rätt sätt inför de kommande deltävlingarna. F1-säsongen fortsätter om två veckor i Frankrike och veckan efter det står Ungerns grand prix i tur.

– Där har jag svårt att se att Sebastian kunde ta pole position på nytt, siar ändå af Petersens.

– Ferrari är just nu snabbare på rakorna, men i kurvorna förlorar de mot Mercedes. De här kommande banorna gynnar inte Scuderia alls. Jag tror nog att de kommer att kunna vända det här negativa till något positivt, men hur långt det räcker? Det återstår att se, förklarar han.

Läs mera:

Sebastian Vettel förbannad på tävlingsjuryn – fick tidsstraff och tappade segern: ”De stjäl tävlingen från oss”

Sebastian Vettel såg ut att ha tävlingen i Montreal under kontroll men ett litet misstag på det 48:e varvet blev ödesdigert. Trots att tysken var först över mållinjen gick segern till Lewis Hamilton.