Hoppa till huvudinnehåll

Helikopter kraschlandade på taket av en byggnad på Manhattan i New York - piloten död

Diskussionen om helikoptertrafiken över New York tog ny fart efter måndagens dödsolycka. En privatägd helikopter kraschlandade på taket av en skyskrapa mitt på Manhattan i New York. Piloten omkom.

Helikoptern nödlandade och började brinna. Olyckan inträffade strax före klockan 14 lokal tid. Myndigheterna lugnade snabbt befolkningen med bekedet: Det handlar inte om terrrorism.

Enligt nyhetsbyrån AP var det fråga om en helikopter av märket Augusta A109E. Den var elva år gammal.

På ett videoklipp på Twitter ser man hur rök strömmar ut ur byggnaden.

Byggnaden där helikoptern landade evakuerades snabbt. Det är frågan om en 52 våningar hög skyskrapa mellan 51:a och 52:a gatan, vid den norra ändan av Times Square. Gatorna fylldes av brandbilar och ambulanser.

Polisen i New York bad allmänheten att undvika området för att underlätta utredningen.

Helikopter kraschlandade på taket av en byggnad på Manhattan i New York 10.6.2019.
Den byggnad på Manhattan som en helikopter kraschlandade på den 10 juni 2019. Helikopter kraschlandade på taket av en byggnad på Manhattan i New York 10.6.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Manhattan
Människor på sjunde avenyn efter helikopterkraschen på Manhattan den 10 juni 2019.
Människor har samlats på sjunde avenyn för att fotografera händelsen. Människor på sjunde avenyn efter helikopterkraschen på Manhattan den 10 juni 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Manhattan

Piloten var ensam i helikoptern. Ingen inne i byggnaden skadades. Människor som befann sig i byggnaden då helikoptern kraschade ska ha känt byggnaden skaka.

I och med det regniga vädret i New York var sikten dålig. Helikoptern syntes en stund tidigare göra rörelser som ansågs ovanliga.

Skärpt flygförbud?

Det är oklart varför helikoptern befann sig i området i närheten av Trump Tower, där det råder flygförbud sedan Donald Trump blev president.

Lågt flygande helikoptrar är också annars förbjudna över Manhattan.
Landning är tillåten på tre landningsplattor vid Manhattans stränder, men inte på hustaken..

Nu väcks debatt om att ytterligare begränsa åtminstone turisttrafiken. Många affärsmän använder helikopter för att snabbare nå businessdistrikten runt Wall Street.

President Trump skriver på Twitter att han har hört om olyckan och berömmer räddningsmanskapets arbete.

Det här är den tredje helikopterolyckan i New York på knappt två år, enligt Svenska Yles USA-korrespondent Bengt Östling.

I mars 2018 omkom fem personer i en olycka med en turisthelikopter på East river. För bara en månad sedan kraschlandade en helikopter på vattnet väster om Manhattan, då utan personskador.

Texten är uppdaterad kl 2.51
Källa: AFP, CNN, Reuters, NBC News, AP, The New York Times