Hoppa till huvudinnehåll

Hongkongs ledare vägrar backa om utlämningslag trots jättedemonstrationer

Demonstranter med gula paraplyer protesterar mot utlämningslagen i Hongkong
Demonstranter med gula paraplyer protesterar mot utlämningslagen i Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer

Hongkongs ledare Carrie Lam backar inte från det omstridda lagförslag som ska göra det enklare att överlämna misstänkta brottslingar till Kina.

Lam uppgav att Hongkongs lokalparlament kommer att debattera lagförslaget på onsdag som planerat.

Oppositionen kallar nu till nya demonstrationer utanför parlamentet och uppmanar till proteststrejker.

Demonstranter försöker bryta sig igenom polisens avspärrningar under protesterna i Hongkong
Demonstranter försöker bryta sig igenom polisens avspärrningar under protesterna i Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer

I går demonstrerade hundratusentals människor mot lagförslaget. Demonstranterna befarar att lagen kommer att användas för att utlämna regimkritiker till myndigheterna på fastlandet.

Hongkong har omfattande autonomi, och många ser utlämningslagen som ett sätt för Peking att urholka självstyret.

Hongkong och Kina har i dag inget utlämningsavtal och det har lett till fall där brottslingar kunnat fly rättvisan genom att ta sig till territoriet.

Enligt arrangörerna demonstrerade en miljon personer mot lagförslaget. Polisens siffran är lägre ‒ 240 000.

Demonstrationerna var de största i Hongkong sedan 2003, då nästan lika många Hongkongbor demonstrerade mot en planerad skärpning av territoriets säkerhetslagar.

Kina backar inte heller från sitt stöd till förslaget. Den engelskspråkiga tidningen China Daily rapporterar att 700 000 personer gett sitt stöd för lagförslaget i en internetenkät och att endast 240 000 demonstrerade mot det.

‒ Tyvärr verkar en del invånare i Hongkong ha låtit oppositionen och deras utländska allierade lura dem att stöda en anti-utlämningskampanj, skriver tidningen.

Källor: STT, AFP, Reuters