Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsföreningar ifrågasätter stängningen av Sjundeå idrottshall - "Konstruktionen kan ge vika" svarar tekniska direktören

Barn spelar fotboll
Fotbollsjuniorerna hör till dem som använt den gamla hallen. Barn spelar fotboll Bild: Yle/Stefan Paavola barn,idrott

Budet om att Sjundeås gamla bollhall sluter sina dörrar kom som en kalldusch för kommunens föreningar. Att bevara hallen är ändå alldeles för farligt, menar kommunens tekniska direktör Markus Moisio.

Stängningen av hallen är ett hårt slag mot idrottsverksamheten i kommunen.

- I värsta fall börjar våra juniorer träna på annan ort, befarar Tom Paasikivi (Saml), blivande ordförande för Sjundeå IF.

Paasikivi har tillsammans med ett dussin andra föreningsrepresentanter stämt ett möte med Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio på tisdag (11.6).

Även bildningsdirektör Jukka Pietinen som beställt utredningen av lokalen är inbjuden.

Om en bil eller soptunna skulle fatta eld nära hallen så tål stålkonstruktionen inte värmen. Då kan hallen rasa väldigt snabbt― Markus Moisio, teknisk direktör.

Syftet med mötet är att få svar på frågor kring lokalens skick.

- Vi har inte sett rapporten, den skulle vi vilja se. Vi vill veta vad orsaken är att tjänstemännen fattat ett sådant här beslut, säger Paasikivi.

Beslutet om att stänga byggnaden fattades efter att en inspektion visade på betydande brister i byggnadens säkerhet.

Tom Paasikivi
Tom Paasikivi är bekymrad för idrotten i kommunen. Tom Paasikivi Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Sjundeå,Samlingspartiet,tom paasikivi

Brandsäkerheten är inte tillräcklig och dessutom lever flera av hallens byggnadsdelar och fogar inte upp till dagens standard.

Att reparera byggnaden anses inte ekonomiskt lönsamt.

Paasikivi har ändå inte gett upp hoppet om att hallen kunde räddas.

- Det är klart att säkerheten alltid är viktig, men hallen har stått där i 40 år och klarat av snö i större och mindre mängder, konstaterar han.

- Brandsäkerheten är en annan sak. Frågan är vad det är som behövs. Man får nog brandsläckare och en ny dörr om det är det det handlar om.

Friidrottsbanor.
Bland annat friidrotten lider av att hallen stängs. Friidrottsbanor. Bild: All Over Press friidrott

Bristen på träningslokal och konditionssal berör en hel del idrottare. Idkare av bland annat handboll, fotboll, judo, friidrott, volleyboll, innebandy och badminton få nu se sig om efter en annan lokal.

Den nödlösning kommunen erbjuder för tillfället är träning i ersättande lokaler tills idrottshallen i skolcentret står klar. Om tidtabellen håller blir det sommaren 2022.

Lokalerna räcker inte till

Paasikivi ser ändå problem med såväl nuläget som planerna kring skolcentret.

Hallen som byggs ska enligt planen bli drygt 500 kvadratmeter. Det är alldeles för småskaligt, bedömer Paasikivi.

- Det räcker inte för alla föreningar. Om man blickar 20 år in i framtiden så skulle det behövas 1 000 kvadratmeter för att räcka. Sjundeå växer hela tiden och om planen är att kommunen ska ha 10 000 invånare i framtiden så måste man planera enligt det, säger Paasikivi.

Stor skylt där det står Aleksis Kiven koulu. I bakgrunden vit träbarack.
I Sjundeå bygger man ett nytt skolcentrum. Stor skylt där det står Aleksis Kiven koulu. I bakgrunden vit träbarack. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjundeå,Barack,aleksis kiven koulu

Lösningen med de ersättande lokalerna fungerar inte heller, menar han.

- Antingen är avstånden för långa eller lokalerna för små.

Trots att Paasikivi inledde sin egen karriär i Sjundeå Svenska skola är salen där inte tillräckligt stor för dagens handbollspel, tycker han.

Ny hall byggdes på grund av utrymmesbrist

När det gäller den nya idrottshallen handlar det i sin tur om brist på lediga tider.

- Den byggdes för att det skulle finnas två hallar och alla föreningar skulle ha tid att spela. Tiderna i arenan är så gott som slutsålda.

Då föreningarna är tvungna att söka sig till lokaler längre bort slår det tillbaka på juniorverksamheten.

- De borde börja träna klockan 14 eller 15, så då är frågan hur man får tränare och vem som skjutsar ungdomarna då föräldrarna inte hinner, förklarar Paasikivi.

Han säger att han befarar att det hela kan leda till att ungdomarna slutar träna idrott i Sjundeå och börjar idrotta på annan ort.

- Det vill vi inte.

"Hela konstruktionen borde förnyas"

Sjundeås tekniska direktör Markus Moisio delar Paasikivis frustration över hallens öde.

- Tyvärr är mina händer ganska så bundna när vi får en sådan här rapport, konstaterar han.

Moisio förklarar att det i rapporten tydligt framgår att det inte går att fortsätta verksamheten i byggnaden utan omfattande åtgärder. Där står också att det inte är ekonomiskt vettigt att reparera hallen.

Man i vit kragskjorta framför byggarbetsplats på stor grusplan med stängsel omkring. Mannen pekar mot arbetsplatsen.
Markus Moisio vid skolbygget i fjol. Man i vit kragskjorta framför byggarbetsplats på stor grusplan med stängsel omkring. Mannen pekar mot arbetsplatsen. Bild: Nicole Hjelt / Yle Sjundeå,Barack,teknisk chef

Enligt uträkningar håller inte hallen för belastning av snö och vind. Att den hållit så här länge kan bero på att snön smält bort, menar Moisio.

- Det är väl så att snön inte hålls på taket för att det läcker värme. Kanske Sjundeåborna har bara haft god tur hittills med hallen.

Problemen är så stora att det inte räcker med att svetsa eller bulta fast några järnbitar, säger han.

- Hela konstruktionen borde förnyas.

Kunde rasa vid om soptunna började brinna

När det gäller brandsäkerheten är hallen inte alls skyddad för bränder som uppstår utanför byggnaden. Skyddet inne i byggnaden är också bristfälligt.

- Om en bil eller soptunna skulle fatta eld nära hallen tål stålkonstruktionen inte värmen. Då kan hallen rasa väldigt snabbt, berättar Moisio.

Det samma skulle gälla vid en kortslutning av elsystemet som gjorde att hallen fattar eld.

- Konstruktionen kan ge vika mycket fortare än man kan förstå, så jag tolkar det som en jättestor risk för människor.

Sömnlös

Markus Moisio förklarar att för att rädda byggnaden borde man skala bort allt som finns runt stålkonstruktionen och spruta brandisolerande material på den.

- Jag låg sömnlös då jag grubblade över vad vi ska göra. Men människornas säkerhet ska vi inte riskera, säger han.

Moisio konstaterar att det hela är väldigt tråkigt för Sjundeås del.

- Vi har bara fått dåliga besked när vi granskat våra byggnader. Nu drabbas även alla idrottsföreningar, inte enbart skolorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland