Hoppa till huvudinnehåll

Jarmo Kekäläinen lånar ut sitt ryska målvaktslöfte till FM-ligan: "Efter noggrant övervägande föll vi verkligen för Ässät"

Daniil Tarasov spelade JVM i Rysslands tröja i årsskiftet.
Daniil Tarasov spelade JVM i Rysslands tröja i årsskiftet. Daniil Tarasov spelade JVM i Rysslands tröja i årsskiftet. Bild: imago sport/All Over Press Daniil Tarasov

Det ryska målvaktslöftet Daniil Tarasov lånas ut till Ässät av Columbus Blue Jackets. Tarasov nobbade i maj en KHL-förlängning då han valde att krita på för NHL-klubben. Nu har Columbus och Tarasov slagit fast att den lovande ishockeymålvakten ska spela i Björneborg säsongen 2019–20. Han bildar målvaktspar med Sami Aittokallio som ansluter från Sport.

Ässät meddelade på måndagen att klubbarna är överens om ett ettårigt hyresavtal.

– Daniil och Sami Aittokallio kommer nästa säsong att bilda ett bra och konkurrenskraftigt målvaktspar, säger Tommi Kerttula som är sportsligt ansvarig.

– Vi är riktigt belåtna över att Tarasov såg Ässät som den bästa klubben att utvecklas till en NHL-målvakt. Vi snackar här om en målvakt som hade haft möjligheten att fortsätta i ett av KHL:s topplag.

Sami Aittokallio, Vasa Sport.
Sami Aittokallio flyttar från Vasa till Björneborg. Sami Aittokallio, Vasa Sport. Bild: All Over Press Sami Aittokallio,Vasa Sport

Förra säsongen vaktade Andreas Bernard och Henri Kiviaho huvudsakligen Björneborgsmålet. Bernard flyttade i februari till tyska Adler Mannheim och Kiviaho representerar nästa säsong Mestisklubben IPK. Aittokallio ansluter från ligakonkurrenten Sport.

Nobbade KHL-förlängning

Förra säsongen fick den nu 20-årige Tarasov spela två KHL-matcher i Salavat Julajev Ufa. I farmarligan VHL blev det däremot 25 matcher och där valdes han till årets nykomling. I årsskiftets junior-VM spelade Tarasov tre matcher i Rysslands bronslag.

KHL-klubben hade förhoppningar om att Tarasov i höst skulle bilda målvaktspar med KHL:s bästa målvakt säsongen 2018–19, Juha Metsola. Så blev det ändå inte efter att ryssen i maj fattat sitt beslut.

– Jag hade möjlighet att fortsätta i Ufa men konstaterade att tiden var mogen för att teckna ett NHL-kontrakt med Columbus eftersom jag siktar på att nå NHL.

Ässät lockade

Columbus har i nuläget tre kontraktsmålvakter: Matiss Kivlenieks, Elvis Merzlikins och Veini Vehviläinen. Dessutom förväntas Joonas Korpisalo fortsätta i klubben. Tarasov väljer i praktiken bort AHL-spel i Cleveland Monsters.

Jarmo Kekäläinen är general manager i Columbus Blue Jackets.
Jarmo Kekäläinen styr och ställer i Columbus. Jarmo Kekäläinen är general manager i Columbus Blue Jackets. Jarmo Kekäläinen

Transfern sker i fullt samförstånd med Columbus där finländaren Jarmo Kekäläinen är klubbchef.

– Tillsammans med Columbus letade vi efter en organisation där jag skulle få spela mycket på en möjligast hög nivå. Efter noggrant övervägande föll vi verkligen för Ässät, säger Tarasov.

Det står redan klart att han med säkerhet spenderar hela säsongen i Finland.

– Den här veckan ska han delta i ett målvaktsläger i Toronto och därifrån fortsätter han till Columbus sommarläger. Tanken är att han kommer till Björneborg i mitten av juli. Vi har kommit överens med Columbus om att Tarasov skippar höstlägret i Nordamerika och fokuserar på säsongen i FM-ligan, säger Kerttula.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport